Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


Alkohol Dan Dadah: Sama Dan Serupa

Assalamualaikum,

Saya menentang sekeras-kerasnya pendapat yang dikeluarkan oleh mereka yang menghentam sebuah kawasan di Kelantan yang dikatakan mengharamkan Arak.

Sebagai membalas penulisan mereka itu, tolong siarkan artikel saya ini kerana prinsip keadilan dan kebenaran yang website anda war-warkan.

Kalau mereka yang cakap pasal kebebasan berarak (bukan parade!) betul ada kepala hotak mesti boleh pikir sendiri! Kamu semua cuma burung kakaktua yang betul-betul bangang! Muka tak tahu malu!

DAP sendiri cakap human rights etc. atuk hang, understand that?!! Mr. LKS and Karpal (kamu kuat minum ke?) membebel macam orang nyanyuk. Kalau kamu betul gentleman, cuba berfikir secara waras dan fikir dan fikir dan fikir, bukan dan cakap, dan cakap dan cakap macam burung kakak tua!

Kenapa macam burung kakak tua? Sebab mereka ni tak lebih dari pak turut orang barat. Semua makanan di Malaysia selamat untuk dimakan. Tiba-tiba kat UK cakap makanan ni tak selamat, heboh satu Malaysia nak ikut haramkan. Sebab apa? Sebab mereka ni tak buat kerja satu apa pun! Kalau kat UK pun diorang check pasal makanan orang timur, apa pasal pulak kita tak buat? Kalau diorang never check it (because they don't eat it anyway) then kita sampai bila akan makan makanan yang beracun tu. Inilah kebodohan orang kita. Abih mat salleh cakap leh makan, kita makan. Dia cakap takleh makan, kita pun ikut kata sekali tak leh makan.

Karang besok mat salleh ni cakap, lemang tak selamat dimakan kerana dalam buluh tu ada racun, kita nak buat apa? Kita sama dia ikut isytihar sekali tak selamat? Atau kita buat kajian kita sekarang juga and find out? Kalau betul kerajaan ambil berat, semua makanan kat Malaysia ni mesti diperiksa keselamatannya.

So bila kita buat kajian tentang keselamatan sesuatu makanan itu, arak tak masuk sekali ke? Yang ni dikecualikan ke? Hoi MCA DAP GERAKAN bla..blaa.. kamu semua tak lebih daripada burung kakaktua orang Barat.

Bila kita kaji kembali akan arak, sudah pasti kita akan rumuskan, arak mesti diharamkan kerana;

1. Penggunaan yang berlebihan untuk tempoh yang lama boleh menyebabkan kerosakan sistem saraf, hati, limpa dan buah pinggang.

2. Boleh membunuh sel-sel otak menyebabkan anda semua jadi dungu! Hahaha!

3. Boleh menyebabkan ketagihan.

4. Boleh mencacatkan fetus bagi ibu-ibu yang mengandung.

5. Boleh memabukkan dan peminum menjadi 'hazard' konon macam KMM tu. Apa tidaknya bila bawa kereta bila nampak anak mung, dilanggarnya sebab bagi dia sekali pandang macam muka Piem! Orang mabuk mana leh drive. Menurut satu kajian di Amerika Syarikat, minum tak sampai segelas alkohol sudah cukup untuk 'hamper' coordination seseorang itu. Dah tu camana nak bertindak kalau emergency sebab fikiran dah lembab? Sapa yang selalu minum tu tanya isteri anda, bila minum dan anda rasa anda tak mabuk pun, tapi isteri anda sudah pasti perasan yang anda bercakap macam orang tak cukup tidur etc.

6. Bila mabuk senang nak bergaduh, contohnya macam kat Kampung Medan. You orang jangan buat aku marah sebab mabuk is no excuse to kill others!! Sebab tulah Islam haramkan dan menganggap yang arak itu ibu segala kejahatan.

Antara kebaikan arak ialah,

1. Boleh digunakan untuk 'relieve' certain penyakit.

2. Flanivil? dalam red wine boleh mengurangkan kolesterol. Tapi kan ada banyak cara lain nak kurangkan kolesterol. So pakai yang lain ajelah.

So mari kita bandingkan pula arak yang bebas dijual tu dengan dadah yang diharamkan SEBAB, ya sebab mat salleh [email protected] Kita cuma pak turut aja.

1. Penggunaan yang berlebihan untuk tempoh yang lama boleh menyebabkan kerosakan sistem saraf, hati, limpa dan buah pinggang.

2. Boleh membunuh sel-sel otak menyebabkan anda semua jadi dungu! Hahaha!

3. Boleh menyebabkan ketagihan.

4. Boleh mencacatkan fetus bagi ibu-ibu yang mengandung.

5. Boleh memabukkan dan pemakan boleh jadi high dan menjadi 'hazard' konon macam KMM tu. Apa tidaknya bila bawa kereta bila nampak anak mung, dilanggarnya sebab bagi dia sekali pandang macam muka hantu Piem! Orang high mana leh drive. Menurut satu kajian di Antah Berantah, makan sikit aja tak sampai segram dadah sudah cukup untuk 'hamper' coordination seseorang itu. Dah tu camana nak bertindak kalau emergency sebab fikiran dah lembab? Sapa yang selalu 'high' dek dadah tu tanya kawan anda, bila dah high anda rasa anda tak high lagi, tapi kawan anda sudah pasti perasan yang anda bercakap macam orang tak cukup tidur etc.

6. Bila high senang nak bergaduh, contohnya macam KMM lah. Dah dia ingat dia invisible sebab high sangat.

Senangkan? Apa tidaknya ambik yang kat atas dan 'paste' saja sebab sama sahaja! So Mr. DAP MCA GERAKAN MIC PPP (macam bendera zionis tu) apa macam? Boleh cabar tak aku? Berani ke kamu bukak mulut busuk dek alkohol kamu tu? Kalau kita nak berdebat jom! Tapi sebelum berdebat tu aku bagi hang chance nak minum beer sebanyak yang kamu mahu! Sudah pasti aku akan menang besar..hahahahahaha!!

OK serius balik nie. So kalau drugs semua boleh diharamkan, apesal arak tak pulak? Pelik bin ajaib betul tak.. Sebab kita semua terlalu terikut-ikut sangat dengan mat salleh tu. Kalau betul anda semua bijak, sudah pasti kita akan haramkan arak jugak.

Kalau bawak dadah beberapa gram pun boleh gantung sampai mati apesal arak tak pulak. Bukan sama sahaja sifat kedua-dua benda tu? Ini dah jadi double standard. Macam ni orang yang hisap dadah tu boleh argue yang dia makan dadah takdelah sampai memabukkan, atau sampai high high. Dia makan sikit aja untuk high sikit aja macam orang yang minum arak tu.

Nah saya rasa sudah cukup jelas sekarang. So kalau berani jawablah! Tapi sebelum anda jawab tulisan saya ni, pi minum banyak-banyak dulu. Lepas tu try lah jawab!

Bayangkan kalau ada musuh nak serang negara sedangkan askar-askar kita semuanya 'semi awake' sebab mabuk. Ke minum arak bagi askar ni diharamkan? Kalau diharamkan, boleh pulak, tak ke infringing on human rights tu? Bagilah dia minum supaya dia boleh terbayang musuh dia dan tembak mati semua kekawan dia hahahaha! Tak payah askar musuh nak susah-susah mati.

Nah jawablah!!

Akhir sekali untuk renungan anda semua, (sebab ni pun akan jadi isu) ialah pengharaman judi. Sebuah negeri di Selatan Amerika Syarikat telah pun mengharamkan judi sejak 8 tahun dahulu. So kalau mat salleh pun boleh haramkan judi, ape ke kamu ni kat Malaysia yang mengaku duduk dalam negara Islam tak boleh pulak? Mereka berpegang kuat kepada agama mereka, Christian yang mengharamkan judi.

Engineer Terengganu
yang betul marah kali nie

p.s. Sebagai orang Islam, saya sanggup berkompromi untuk membenarkan 'limited private consumption' kerana Malaysia ni multi ethnic etc. Inilah approach PAS sebenarnya. I mean kat rumah mu tu buatlah apa yang mu nak termasuk ketuk kepala sendiri sampai pecah ke, orang lain tak kisah pun. Inilah kebebasan yang Islam beri kepada bukan Islam.


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 16 Ogos 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : [email protected]