Balik Semula TranungKite Online Hantar Artikel Forum Borak Siber Semakan Akaun Jalinan Siber Topik Artikel Topik Berita Topik Artikel Arkib Berita Iklaneka Hubung Kami Masuk Keluar

     Create an account     
Terbaru...   Ceramah PGU - Cikgu Normala Sudirman    Peperiksaan Utama: Jangan Serahkan Kepada Sekolah    Sebangang - bangang Mahkluk yang lebih Bangang daripada Baboon    Matangkah Universiti Jika Anggap Mahasiswa Tidak Matang?    Pakatan Rakyat,Goodbye Putrajaya.?    Najib sekalipun calon, PAS tetap lawan-Presiden PAS    Siapa pun calon Umno, PAS tetap lawan- Nik Aziz    Rahimi Jadi 'C4' Untuk Ranapkan Anwar Selepas Saiful Gagal    Wanita Pertama Negara Maju Tidak Mahu Terbabit Dengan Program Rosmah    PADAN MUKA: Hari ni baru lah mangkuk ni nampak langit tu Tinggi  
Modules
 Asas Laman
    · Home
    · AvantGo
    · coppermine
    · Downloads
    · FAQ
    · Forums
    · iklan
    · Journal
    · Kes Bunuh Sosilawati
    · NukeSentinel
    · PHP-Nuke Tools
    · Private Messages
    · Recommend Us
    · Search
    · Shout Box
    · Statistics
    · Stories Archive
    · Surveys
    · Top 10
    · Topics
    · Video Stream
    · Web Links

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Advertising/Iklan

Bengkel Kereta anda dengan harga berpatutan

Dapat Portal Terbuka

Baik untuk kesihatan lelaki dan wanita

Koleksi Ceramah & Kuliah

Coklat Minda berkesan untuk peningkatan daya intelek..

teknik termudah untuk FAHAMI 'big picture' Al-Quran & HAFAZ surah idaman SEKALIGUS

Hanya serendah RM30 anda mampu memperolehi RM 11,000

Menjual Pelan -Pelan Rumah secara Online

- DAPATKAN IKLAN BERPATUTAN DENGAN KAMI
Berita Akhbar Hari Ini..

Berita-berita daripada akhbar tempatan hari ini untuk paparan anda melalui TKO Online.

• Polis mula siasat kes Rahimi
• 2 nelayan lemas, 4 hilang bot dirempuh kapal
• Penjanaan ekonomi digital
• Malaysia model masyarakat majmuk - Mufti Syria
• Bajet vokasional mungkin naik
• Air: Selangor tidak bersimpati kebajikan rakyat
• Majlis Raja-Raja perlu nyatakan pendirian
• Jauhi penggadai bangsa – Sultan Sharafuddin
• Bekalan air bersih: Kelantan terus ketinggalan
• Harga tenusu dijangka naik
• Malaysia ditawar tuan rumah persidangan antarabangsa ITU
• JLKN tumpu perkasa 500,000 bekas pelatih
• Kerajaan sedia rumah perlindungan gadis hamil luar nikah sejak 1975
• KPDNKK, SKMM kerjasama banteras muat turun percuma
• Kilang mi diarah tutup 2 minggu
• Pertandingan Seni Jawi Nusantara
• Ajar ikut falsafah pendidikan
• ARWP di Kaherah dirasmikan
• Allahyarham Abu Bakar selamat dikebumi
• Forum antarabangsa sempena Perhimpunan Agung UMNO
• Seminar nasib akhbar Melayudi UiTM esok
• Zaid sedia tanding Presiden PKR
• Kecoh: Bukti PKR parti gengster
• Serah wang ihsan November ini
• Ku Li Pengarah Pilihan Raya dan calon serentak?
• 26,560 Orang Asli didaftar pengundi
• Tindakan boikot Utusan Malaysia tidak rasional
• Polis kawal rumah Muhamad Rahimi
• 'Ugutan perlu dipandang serius'
• PKR nafi halang Rahimi
• Zaid mampu ‘bersihkan’ PKR – Reformis
• Kajian UIAM: Populariti kerajaan Barisan Nasional meningkat
• BN perlu lebih aktif beri penerangan - Mohamed Khir
• 25 ahli Pas Baling sertai UMNO
• Nik Aziz marah tarikh bertembung sidang DUN
• Banjir di Vietnam semakin buruk
• Michelle Obama wanita paling berpengaruh
• Pengikut Qadiani jangan lagi dakwa diri Islam
• TPM Thailand letak jawatan
• Pakistan belum bersedia
• Tentera Israel malukan wanita Palestin
• Facebook sedang dikemaskini
• Doktor mangsa rogol terima Ann Politkovskaya
• Anak orang terkaya dunia akan berkahwin
• India beli senjata Rusia AS$30 bilion

* Dibuka pada paparan windows yang sama.

Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Rangking Forum
Rebutlah ranking ini... © 2009 Tranung Kite
User Info
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
Security Code: Security Code
Type Security Code

(Register)
Membership:
Latest: Jiwa_Tenang
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 29683

People Online:
Visitors: 0
Members: 0
Total: 0
Tranungkite Online v10: Tazkirah

Search on This Topic:   
[ Go to Home | Select a New Topic ]

Tazkirah | Bersabarlah Wahai Saudaraku... (Khas Buat Yg Sedang Ditimpa Kesusahan)

Oleh al-bahanj

"Hidup yang beberapa tempoh lamanya ini tidak terlepas dari kita akan beberapa situasi yang menyukarkan kita. Tatkala ini berlaku, bermacam-macam perasaan datang, yang kadang-kadang boleh merosakkan diri dan iman kita.Renung dan perhatikanlah beberapa ayat al-Quran dan hadith-hadith Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam berikut. Ia khusus untuk memperbaiki cara kita pandang dan fikir terhadap setiap masalah yang menimpa diri kita."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 7 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 2054 kali

Tazkirah | Tiga Insiden Keberkatan Doa Perjalanan

Oleh BayangDiAir

"Sebagai berkongsi iman dan pengalaman serta mempromosi doa perjalanan, maka aku hamparkan di halaman ini tiga insiden yang pernah aku alami. Pertama, aku membaca doa perjalanan dan terserempak dengan babi melintas jalan. Kedua, aku tak pasti sama ada aku baca doa atau tidak tetapi nyaris melanggar dua ekor ayam yang berkejaran di atas jalan. Ketiga, aku tidak membaca doa lalu melanggar anak sendiri. Ngeri bunyinya cerita yang ketiga ini."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 7 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 3920 kali

Tazkirah | Kisah 3 Pemuda Hitam Dan Jin Afrit Serta Kisah Mat Rempit Menjadi Imam

Oleh BekokCobbong

"Sambil-sambil  melayan tetamu dan menziarahi saudara dan teman taulan serta mengunyah kuih dan juadah raya, ingin dikongsi kisah-kisah yang diceritakan oleh Pak Bilal Tua sewaktu tazkirah di bulan mulia Ramadhan.Walaupun Ramadhan tahun ini telah berakhir dan sekarang  Syawal telah menjelang, sepertimana kuih-kuih raya yang tidak basi, begitulah kisah-kisah tauladan yang memberi pengajaran ini.Tidak basi dan luput, hidup segar buat menjadi suri tauladan kepada aku terutamanya dan saudara-saudari sekalian.Semoga digali sedikit pengajaran dan beroleh manfaat."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 1 Tambah komen
Telah dibuka sebanyak 4749 kali

Tazkirah | Konvokesyen 1 Syawal: Layakkah Kita?

Oleh wiraislam

"
Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
Laa Ilaaha Illallaah wallaahu Akbar
Allahu Akbar wa Lillaahilhamd

Alhamdulillah, syukur yang tidak terhingga ke hadrat Allah S.W.T., pada hari ini kita dapat menyambut ‘hari konvokesyen’ setelah menamatkan pengajian di Universiti Ramadhan.
"

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 2 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 1160 kali

Tazkirah | Solat Aidilfitri (Aidiladha) dan Jumaat

Oleh mat_sempoi

"Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,
Disini ingin ana kongsikan sebuah tazkirah ramadhan yang telah disampai oleh seorang Ustaz di Masjid kampung ana, yang ana rasa agak menarik dan bersesuaian dengan sambutan aidilfitri (insya'ALLAH) pada tahun ini. Ana pasti, ramai yang sudah mengetahui akan hukum-hakam perkara yang ingin ana kongsikan ini, tetapi insya'ALLAH ianya dapat membantu mereka yang masih belum mengetahuinya, iaitu apakah hukumnya Sholat Aidilfitri (atau Aidiladha) yang jatuh pada hari Jumaat. Adakah WAJIB kita mengerjakan Sholat Jumaat pada hari tersebut atau tidak, setelah menunaikan sholat Aidilfitri pada hari tersebut? "

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 7 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 5486 kali

Tazkirah | Hide | Tafsir Surah al-Qadr

Oleh wiraislam

"


Terjemahan

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
  1. Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam al-Qadar,
  2. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apakah kebesaran malam al-Qadar itu?
"

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend Sila Klik
Telah dibuka sebanyak 1481 kali

Tazkirah | Hide | Persoalan Mengenai Solat Witir

Oleh bukitkeplu

"Apakah hukum solat witir?
Hukumnya sunat muakkad.
Ia bersandarkan kepada kata-kata Saidina Ali ( r.a )
Diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Imam An-Nasa’i :
“Solat sunat witir hukumnya tidaklah wajib seperti solat fardhu, tetapi ia sunat yang amat digalakkan Nabi saw.”
Ia disepakati oleh Imam Abu Hanifah iaitu:
“Ia tidak wajib seperti wajibnya solat fardhu, tetapi ia amat digalakkan Nabi, yang tidak layak bagi seseorang meninggalkannya.”

Bilakah waktu solat sunat witir?
Waktunya bermula apabila masuk waktu Isya’ sehinggalah terbit fajar. Ia boleh terus dilakukan sebaik-baik sahaja selesai solat fardhu Isya’. Majoriti ulama berpendapat tidak sah jika solat witir dilakukan sebelum solat fardhu Isya’.

Manakah yang lebih afdhal antara mengerjakan solat sunat witir pada awal malam ataupun pada akhir malam?
“Sesiapa yang khuatir tidak akan bangun pada akhir malam sebelum terbit fajar sadiq, maka hendaklah dia melakukannya sesegera mungkin, kemudian baru tidur. Dan sesiapa yang yakin akan terbangun di penghujung malam sebelum subuh, maka sesunguhnya solat sunat di akhir malam itu lebih afdhal.” (Muslim & Ahmad)

Berapakah jumlah rakaat solat witir?
Paling kurang 1 rakaat dan sebanyak-banyaknya 13 rakaat. Ada juga pendapat mengatakan maksima 11 rakaat. Wallahualam.

Antara sandarannya ialah sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad:
“Berwitirlah dengan 5, jika tidak sanggup maka 3, dan jika tidak sanggup maka 1.”

Berdasarkan hadis ini, jelaslah jumlah minima untuk solat sunat witir ialah 1 rakaat. Namun begitu, bagi Mazhab Maliki dan Hanafi, tidak sah mengerjakan solat sunat witir sekadar 1 rakaat. Paling kurang hendaklah dibuat 3 rakaat.

Dalam kitab Tuhfatul Ahwazi jilid 1 mukasurat 155, Imam Turmizi mengatakan:
“Diriwayatkan daripada Nabi saw bahawa solat witir 13, 11, 9, 7, 5, 3 dan 1 rakaat.”

Berapa rakaatkah untuk setiap satu solat witir?
Biasanya kita melakukan dua dua rakaat. Selepas dua rakaat, beri salam, dan buat lagi dua rakaat. Begitulah seterusnya sehinggalah solat yang terakhir dikerjakan sebanyak 1 rakaat sahaja.

Namun begitu, Rasulullah saw pernah mengerjakan 7 rakaat dengan satu salam dan 5 rakaat dengan satu salam. Antara sandarannya ialah sebuah atsar riwayat Imam Ahmad dan Imam An-Nasa’i:

Kata Ummu Salamah: “Adalah Rasulullah mengerjakan solat witir dengan 7 dan 5 rakaat secara berturut-turut tanpa diselangi dengan salam.”

Sementara sebuah lagi atsar riwayat Imam Bukhari dan Muslim mengatakan:

Kata Aisyah: “Rasulullah pernah mengerjakan solat malam sebanyak 13 rakaat, dia tidak duduk (untuk memberi salam) kecuali jika sudah sampai 5 rakaat.

Sekiranya melakukan solat witir 3 rakaat satu salam perlukah duduk untuk membaca tahiyyat awal ?

berdasarkan hadis Rasulullah saw , daripada Saidatina A’isyah ra :

لا يجلس في شيء إلا في آخــرها.

(Baginda saw) tidak duduk sama sekali semasa mengerjakannya melainkan pada rakaat yang terakhir. (HR Muslim no : 737)

Berkata Syaikhul Islam Ibn Taimiyyah : Tidak harus menjadikan solat witir seperti solat Maghrib.

Apa yang dapat difahami daripada kata-kata Ibn Taimiyyah ini ialah solat witir itu mestilah berbeza dengan solat maghrib , walaupun sama dari segi bilangan rakaatnya.Maka pada solat witir itu tidak boleh dilakukan tahiyyah awal yang mana jika dilakukan akan menyebabkan persamaan pada kedua-dua solat tersebut (maghrib dan witir).

Hujjah di atas juga dikuatkan dengan dalil hadis Rasulullah saw :

لا توترا بثلاث تشــبهوا المغــرب

Janganlah Kamu mengerjakan solat witir 3 rakaat seperti solat maghrib.

(HR Al-Hakim.Ibn Hajar al-‘Asqalani mengatakan sanad hadis ini sahih mengikut Bukhari dan Muslim.Rujuk Fath al-Bari m jilid 4 ,ms :301)

Bolehkah dalam solat witir dibaca jahr ?

Sekiranya solat witir yang dilakukan secara jahr , maka bacaan yang perlu dijahrkan hanyalah pada 2 rakaat pertama sahaja , iaitu rakaat pertama dan kedua.Manakala pada rakaat ketiga dibaca secara perlahan (sirr)Walaubagaimana pun dibolehkan juga untuk membaca secara jahr pada ketiga-tiga rakaat solat witir tersebut sebagaimana yang di amalkan di Masjid Nabawi , Madinah Al-Munawwarah

Apakah surah-surah yang sesuai dibaca dalam solat witir?
Kita boleh membaca mana-mana surah pun.

Apakah surah-surah yang biasa dibaca oleh Rasulullah dalam witirnya?
“Adalah Rasulullah membaca pada rakaat pertama surah Sabbhismarabbikal a’la, pada rakaat kedua membaca Qulyaaiyuhal kafirun dan pada rakaat yang ketiga membaca QulhuallahuAhad dan mu’awwizatain. (Ahmad & Turmizi)

Bilakah doa qunut dibaca dalam solat witir?
Menurut Mazhab Syafie, qunut sunat dilakukan pada separuh kedua bulan Ramadhan sahaja.
Menurut Mazhab Hanafi, sunat dilakukan sepanjang tahun.

Mengapa Separuh kedua ramadhan dibacakan qunut ?
Berdasarkan riwayat Sahabat dan Tabi’in.
Dari ‘Amr bin Hasan, bahwasanya ‘Umar radhiyallahu anhu menyuruh Ubay radiyallahu ‘anhu mengimami shalat (Tarawih) pada bulan Ramadhan, dan beliau menyuruh Ubay radhiyallahu ‘anhu untuk melakukan qunut pada pertengahan Ramadhan yang dimulai pada malam 16 Ramadhan.[8]

Ma’mar berkata: “Sesungguhnya aku melaksanakan qunut Witir sepanjang tahun, kecuali pada awal Ramadhan sampai dengan pertengahan (aku tidak qunut), demikian juga dilakukan oleh al-Hasan al-Bashri, ia menyebutkan dari Qatadah dan lain-lain.[9]

Demikian juga dari Ibnu Sirin.[10]

Syaikh al-Albani berkata: “Boleh juga do’a qunut sesudah ruku’ dan ditambah dengan (do’a) melaknat orang-orang kafir, lalu shalawat kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam dan mendo’akan kebaikan untuk kaum Musli-min pada pertengahan bulan Ramadhan, karena terdapat dalil dari para Shahabat radhiyallahu ‘anhum di zaman ‘Umar radhiyallahu ‘anhu. Terdapat keterangan di akhir hadits tentang Tarawihnya para Shahabat radhiyallahu ‘anhum, Abdurrahman bin ‘Abdul Qari berkata: ‘Mereka (para Shahabat) melaknat orang-orang kafir pada (shalat Witir) mulai pertengahan Ramadhan

اللَّهُمَّ قَاتِلِ الْكَفَرَةَ الَّذِيْنَ يَصُدُّوْنَ عَنْ سَبِيْلِكَ وَيُكَذِّبُوْنَ رُسُلَكَ وَلاَ يُؤْمِنُوْنَ بِوَعْدِكَ، وَخَالِفْ بَيْنَ كَلِمَتِهِمْ وَأَلْقِ فِيْ قُلُوْبِهِمْ الرُّعْبَ، وَأَلْقِ عَلَيْهِمْ رِجْزَكَ وَعَذَابَكَ إِلَهَ الْحَقِّ.

“Artinya : Ya Allah, perangilah orang-orang kafir yang mencegah manusia dari jalan-Mu, yang mendustakan Rasul-Rasul-Mu dan tidak beriman kepada janji-Mu. (Ya Allah) perselisihkanlah, hancurkanlah persatuan mereka, timpakanlah rasa takut dalam hati mereka, timpakanlah kehinaan dan siksa-Mu atas mereka. (Ya Allah) Ilah Yang Haq.”

Kemudian membaca shalawat kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, mendo’akan kebaikan bagi kaum Musli-min, kemudian memohon ampun bagi kaum Mukminin.

Setelah itu membaca:

اللَّهُمَّ إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَلَكَ نُصَلِّيْ وَنَسْجُدُ وَإِلَيْكَ نَسْعَى وَنَحْفِدُ وَنَرْجُوْ رَحْمَتَكَ رَبَّنَا وَنَخَافُ عَذَابَكَ الْجِدَّ إِنَّ عَذَابَكَ لِمَنْ عَادَيْتَ مُلْحِقٌ.

"Artinya : Ya Allah, hanya kepada-Mu kami beribadah, untuk-Mu kami melakukan shalat dan sujud, kepadamu kami berusaha dan bersegera, kami mengharapkan rahmat-Mu, kami takut siksaan-Mu. Sesungguhnya siksaan-Mu akan menimpa orang-orang yang memusuhi-Mu.”

Kemudian takbir, lalu melakukan sujud.[11]
Atau setelah membaca:

اللَّهُمَّ اهْدِنِي فِيمَنْ هَدَيْتَ...

Kemudian membaca:

اللَّهُمَّ إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَلَكَ نُصَلِّيْ وَنَسْجُدُ وَإِلَيْكَ نَسْعَى وَنَحْفِدُ نَرْجُوْ رَحْمَتَكَ وَنَخْشَى عَذَابَكَ إِنَّ عَذَابَكَ بِالْكَافِرِيْنَ مُلْحِقٌ، اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْتَعِيْنُكَ، وَنَسْتَغْفِرُكَ، وَنُثْنِيْ عَلَيْكَ الْخَيْرَ، وَلاَ نَكْفُرُكَ، وَنُؤْمِنُ بِكَ، وَنَخْضَعُ لَكَ، وَنَخْلَعُ مَنْ يَكْفُرُكَ.

"Artinya : “Ya Allah, kepada-Mu kami beribadah, untuk-Mu kami melakukan shalat dan sujud, kepada-Mu kami berusaha dan bersegera (melakukan ibadah). Kami mengharapkan rahmat-Mu, kami takut kepada siksaan-Mu. Sesungguh-nya siksaan-Mu akan menimpa pada orang-orang kafir. Ya Allah, kami minta pertolongan dan memohon ampun kepada-Mu, kami memuji kebaikan-Mu, kami tidak ingkar kepada-Mu, kami beriman kepada–Mu, kami tunduk kepada-Mu dan meninggalkan orang-orang yang kufur kepada-Mu.” [12]

Do’a di akhir shalat witir [13]

اللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوذُ بِرِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ وَأَعُوذُ بِمُعَافَاتِكَ مِنْ عُقُوبَتِكَ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْكَ لاَ أُحْصِي ثَنَاءً عَلَيْكَ أَنْتَ كَمَا أَثْنَيْتَ عَلَى نَفْسِكَ.

"Artinya : Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan keridhaan-Mu dari kemarahan-Mu, dan dengan keselamatan-Mu dari ancaman-Mu. Aku tidak mampu menghitung pujian dan sanjungan kepada-Mu, Engkau adalah sebagai-mana yang Engkau sanjungkan pada Diri-Mu sendiri [14]

سُبْحَانَ الْمَلِكِ الْقُدُّوْسِ، سُبْحَانَ الْمَلِكِ الْقُدُّوْسِ، سُبْحَانَ الْمَلِكِ الْقُدُّوْسِ.

"Artinya : Mahasuci Allah Raja Yang Mahasuci, Mahasuci Allah Raja Yang Mahasuci, Mahasuci Allah Raja Yang Mahasuci. (Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam mengangkat suara dan memanjangkannya pada ucapan yang ketiga.)" [15]
Bolehkah kita melakukan solat sunat lain selepas mengerjakan solat sunat witir?
Boleh saja.

Apakah selepas itu kita perlu mengerjakan solat sunat witir sekali lagi?
Tidak perlu, kerana kata Nabi Muhammad:

“Tidak ada dua witir dalam satu malam.” (Abu Daud)

Bolehkah kita mengqada solat sunat witir?
Boleh.

Bilakah masanya?
Menurut Mazhab Syafie, boleh diqada pada waktu siang ataupun malam.
Menurut Mazhab Maliki, boleh diqada sebelum melakukan solat fardhu Subuh.
Menurut Mazhab Hanafi, boleh diqada pada waktu malam.

“Sesiapa yang tertidur sampai habis waktu witir sedangkan dia belum bersolat witir, ataupun lupa melakukannya, maka hendaklah dia mengqadanya pada bila-bila masa dia teringat.” (Abu Daud)

“Apabila salah seorang kamu (terjaga) setelah masuk waktu Subuh, sedangkan dia belum mengerjakan solat witir, maka hendaklah dia melakukan witir.” (Abu Daud)

Wallahua'lam.

"

Sila Klik
Telah dibuka sebanyak 1513 kali

Tazkirah | Tafsir Surah Al Qadr

Oleh ibnuabbas

"بسم الله الرحمن الرحيم - انا انزلناه فی ليلة القدر- و ما ادرئك ما ليلة القدر – ليلة القدر خير من الف شهر –تتزل الملائکة و الروح فيها باذن ربهم من کل أمر -  سلام هی حتی مطلع الفجر 

 Maksudnya:

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

1.Sesungguhnya kami telah turunkannya (al Qur’an) pada malam al qadr.

"

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 4 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 3518 kali

Tazkirah | Kisah Ikhtibar - Sultan, Cukai dan Ulamak

Oleh mat_sempoi

"Assalammualaikum dan salam sejahtera,
Beberapa hari lalu, tertarik ana pada tazkirah suboh yang disampaikan oleh Ustaz Norazman Shamsudin di sebuah surau berdekatan tempat ana. Disini ingin ana berkongsi sedikit al-kisah tersebut, iaitu kisah yang mengaitkan CUKAI, ULAMAK dan SULTAN, kerana cerita yang disampaikan adalah menarik dan penuh ikhtibar."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 5 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 3867 kali

Tazkirah | Hide | Risaunya Rasulullah tentang solat Terawikh

Oleh modayu

"

Siri hadis nabi yang patut kita hayati demi memahami matlamat dan tujuan ibadat kita kepada Allah SWT. Saya tidak mampu untuk mentafsirkan sesebuah hadis itu,cukuplah dengan kita menghayati mafhumnya agar kita sentiasa ingat mengingati sesama kita.

wallahuaklam

md daud yusri alhutan melintangi

"

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend Sila Klik
Telah dibuka sebanyak 2729 kali

Tazkirah | Usaha Untuk Jauhi Fitnah DAJJAL!

Oleh al-bahanj

"Kehadiran Dajjal merupakan antara tanda besar bahawa hari kiamat semakin hampir berlaku.  Dajjal pasti akan keluar menjelang hari kiamat bagi memesongkan ummat manusia agar semakin sesat dari landasan yang sebenar. 

Justeru, kita yang berada pada zaman akhir usia dunia ini sangat-sangat wajar berhati-hati agar tidak ditipu dan didustai dengan fitnah dan tipu daya si Dajjal itu.  Malah sekalian Nabi hingga Nabi Muhammad sallAllahu ‘alaihi wasallam selalu mengingatkan ummatnya agar berhati-hati dengan fitnah Dajjal."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 3 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 2555 kali

Tazkirah | Panduan Solat Jemaah

Oleh blalang

"KESALAHAN MAKMUM1. Tidak bersegera menempati saf pertama bagi orang yang datang lebih dahulu .Sebahagian orang datang cepat ke masjid dan melihat banyak tempat yang masih kosong di saf pertama, tetapi lebih suka di duduk saf belakang , ada yang sengaja duduk saf belakang agar boleh bersandar pada tiang atau dinding masjid."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 11 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 7018 kali

Tazkirah | Mari kita jual agama Islam, ianya amat menguntungkan

Oleh rozmal

"Sekarang ini semua orang cakap pasal perniagaan, skim itu, skim ini, saham itu, saham ini, direct selling itu, direct selling ini. Mari kita bergiat dalam perniagaan agama Islam pula. Ianya perniagaan yang paling menguntungkan. Tiada tandingan dengan keuntungan billion dan jutaan ringgit. Tak perlu modal wang ringgit. Mudah saja iaitu Beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta Berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwa. "

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend Sila Klik
Telah dibuka sebanyak 1839 kali

Tazkirah | Kisah Ulama Menimba Air Laut Dengan Tempurung dan Menantu Pandai Bercakap Arab

Oleh BekokCobbong

"Malam ini malam 28 Ramadhan.Hujan renyai-renyai.Malam 26 start hujan lepas lama panas tak hujan.Terdetik juga mungkin malam 26 tu malam LailatulQadar. Tapi lepas tu malam 27 dan malam 28 pun hujan jugak.Jadi hujah tu tak berapa kuat.

Ada jugak yg kata malam 27 pasal paginya cuaca sungguh baik.Hanya Allah yang Maha Mengetahui.Yang pastinya beruntunglah mereka yang berpeluang menemui malam tersebut dengan amalan-amalan yang ikhlas dan istiqamah."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 3 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 5433 kali

Tazkirah | Hide | Ramadhan

Oleh ustnik

"Kemunculanmu baru sahaja dirasai. Anak bulanmu seakan baru semalam ku tatapi.

Solat Terawih hanya seperti baru sahaja dihadapi. Pejam celik, pejam celik, engkau sudah berada disepuluh terakhir. Begitu cepat masa berlalu. Amalan tidak banyak yang dapat dilakukan. Kelebihan-kelebihan Ramadhan masih terlalu banyak yang belum direbut.

Sahabat, bagaimana Quranmu? Bagaimana Terawihmu? Bagaimana Qiamullailmu? Bagaimana hati dan jiwamu? Bagaimana tawakkal, harap dan takutmu kepada Penciptamu?

 

Kalau ada perubahan ke arah yang lebih baik, Alhamdulillah. Bererti Ramadhan yang dilalui tidak sia-sia. Tetapi kalau perubahannya sedikit, bermakna masih banyak yang perlu diselesaikan. Kalau langsung dirasai tidak ada perubahan, jawabnya ada masalah besar yang sedang melanda anda wahai sahabat. Carilah di mana silapnya. Silap makankah, silap minumkah, silap mulutkah, silap hatikah?

"

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 1 Tambah komen
Telah dibuka sebanyak 1013 kali

Tazkirah | “Dik, Awal Beli Air Untuk Berbuka Tengahari Ni”

Oleh ustnik

"Ramadhan hampir ke hujung. Pengalaman peribadi, sudah 3 kali saya bertemu dengan anak muda yang tidak berpuasa atau menunjukkan tanda-tanda tak berpuasa.

Pengalaman pertama ialah apabila sedang memberi kuliah di pagi Ramadhan. Seorang pekerja anak muda lelaki masuk. Bau asap rokok ketara hinggap di hidung. Saya rasa kurang enak. Sambil berkuliah, saya menegur dan memberi nasihat secara umum: ‘Hidung saya tak sedap ni. Bau asap rokok."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 9 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 3370 kali

Tazkirah | Berdoa Untuk Keselamatan Rakyat

Oleh IbnuSabah

"Negara dah merdeka 53 tahun. Syukur kita kepada Allah kerana kurniaan nikmat merdeka ini. Merdeka dengan makna bebas dari jajahan penjajah. Tapi kita masih belum merdeka dalam makna merdeka yang dikehendaki Allah.

Merdeka dalam mendaulatkan perintah Allah sama ada yang diperintah atau yang dilarang. Merdeka dalam melaksanakan perintah Allah dari ALIF - YA atau dari A - Z.

"

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend Sila Klik
Telah dibuka sebanyak 1033 kali

Tazkirah | Bunuh diri dalam bulan Ramadhan di Malaysia

Oleh amkns

"Orang Melayu semakin hilang arah tuju, hilang pedoman, hilang iman. 3 juta rakyat Malaysia hadapi masalah mental dengan 50,000 cubaan bunuh diri setiap tahun di Malaysia, sumber SINI . Apa ke tidaknya berita akhbar dan TV saban hari kurang memaparkan keinsafan dan semangat persaudaraan, hanya menanamkan rasa tamak, nafsu makan, nafsu berbelanja dan hiburan, rasa prasangka dan kebencian."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 1 Tambah komen
Telah dibuka sebanyak 3018 kali

Tazkirah | Hide | Doa buat PAKATAN RAKYAT

Oleh mahmod

"Ya Allah, sesungguhnya berkat bulan Ramadzan yang penuh keberkahan ini kau perkenankanlah doa kami.

Ya Allah sesungguh waktu ini waktu mu, bulan ini  bulan mu, keselamatan ini keselamantan mu dan kebahagiaan ini, kebahagiaan mu.

"

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend Sila Klik
Telah dibuka sebanyak 866 kali

Tazkirah | Hide | RAMADHAN: Mohonlah Ampun & Kembalilah Kepada ALLAH

Oleh al-bahanj

"

  Setiap kita mempunyai dosa samada dilakukan dengan sengaja atau tidak sengaja.  Apatah lagi kita yang hidup pada zaman mutakhir ini, kita sering kalah dengan godaan luaran dan pujukan nafsu dalam diri kita sendiri.  Kita sepatutnya berasa malu dengan ALLAH Subhanahu wa Ta’ala disebabkan oleh kelemahan ini.

Walaupun begitu, ALLAH Subhanahu wa Ta’ala sentiasa tahu kelemahan kita.  DIA tahu kita selalu lupa.  DIA tahu kita sering gagal menghindari dosa.  Dan DIA tahu fitrah manusia yang mahu kembali kepadaNYA.  Betapa baiknya DIA, betapa lembutnya DIA dengan kita.  Kita seharusnya berterima kasih dengan sungguh-sungguh kerana DIA sentiasa bersedia memberi keampunan kepada hamba-hambaNYA yang ingin bertaubat.

Firman ALLAH Subhanahu wa Ta’ala yang lebih kurang maksudnya:

Katakanlah: “Hai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”  (Surah az-Zumar 39:53)

Malah, ALLAH ‘Azza wa Jalla sangat gembira dengan sikap hamba-hambaNYA yang mahu bertaubat dan kembali kepadaNYA.  Dalam sebuah hadith, ada Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda yang lebih kurang maksudnya:

“Sungguh ALLAH itu lebih gembira untuk menerima taubat hambaNYA, melebihi dari kegembiraan seseorang di antara kamu sekalian yang menemukan kembali untanya yang telah hilang di tengah-tengah padang gurun.”  (HR Bukhari & Muslim)

Nah, lihatlah betapa gembiranya ALLAH Subhanahu wa Ta’ala menerima taubat orang yang bertaubat.  Justeru, jangan putus asa dan kecewa.  Walau banyak mana pun dosa kita, insyaALLAH DIA akan terima taubat kita.  Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam pernah bersabda:

“Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman, “Wahai anak Adam, sepanjang engkau memohon kepada-KU dan berharap kepada-KU, akan AKU ampuni apa yang telah kamu lakukan.  Aku tidak peduli.  Wahai anak Adam, jika dosa-dosamu setinggi awan di langit kemudian engkau meminta ampunan kepada-KU akan AKU ampuni. Wahai anak Adam, sesungguhnya jika engkau datang membawa kesalahan sebesar dunia, kemudian engkau datang kepada-KU tanpa menyekutukan AKU dengan sesuatu apapun, pasti AKU akan datang kepadamu dengan ampunan sebesar itu pula.” (HR. Tirmidzi, ia berkata, ”hadits ini hasan shahih.)

SubhanALLAH, bisa menitis air mata kita tatkala mengenangkan betapa Pemurahnya DIA, betapa Pengampunnya DIA, betapa tak kisahnya DIA akan dosa kita yang menggunung, DIA tetap akan terima kita jika kita mahu kembali kepadaNYA, betapa lembutnya DIA terhadap kita, betapa Penyayangnya DIA.  ALLAH…ALLAH…ALLAH…

 

Peluang Besar-Besaran Untuk Pengampunan Dosa

Bagi yang berkesempatan untuk berada di dalam bulan Ramadhan, kita disarankan untuk beribadah dengan penuh keimanan dan sunguh-sungguh dalam mengharapkan pahala dari ALLAH Subhanahu wa Ta’ala.  Ganjaran besar berupa pengampunan dosa yang telah lalu menanti bagi mereka yang beribadah sungguh-sungguh di dalam bulan yang mulia ini.

“Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala daripada ALLAH, maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.”  (HR Bukhari & Muslim)

“Barangsiapa yang mengerjakan solat sunnat pada malam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala dari ALLAH, maka akan diampunilah dosanya yang telah lalu.”  (HR Bukhari & Muslim)

Perbanyakkanlah amalan-amalan sunnat dan mohonlah keampunan kepada ALLAH Subhanahu wa Ta’ala di dalam bulan yang penuh barakah ini.

 

Rugi Besar Jika Tidak Diampuni ALLAH Pada Bulan Ramadhan 

Di dalam sebuah hadith riwayat Imam Ahmad, ada diceritakan tentang perbuatan Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam yang sedang menaiki mimbar, lalu Baginda sallAllahu ‘alaihi wasallam menyebut “amin” sebanyak 3 kali.  Selesai memberi khutbah, para sahabat bertanya kenapa tadi disebut “amin” sebanyak 3 kali?  Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam menjawab bahawa Jibril datang ketika itu dan berdo’a bahawa sangat kecewa dan rugilah bagi (1) orang yang apabila disebut nama Muhammmad, tidak dibaca solata ke atas Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam, (2) orang yang sempat hidup bersama orang tuanya, tetapi tidak dapat masuk syurga, dan (3) orang yang sempat hidup di dalam bulan Ramadhan, tetapi tidak terampun dosa-dosanya.  Sebab itulah Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam sebut, amin…amin…amin.

 

Doa Yang Patut Dibaca Selalu, Khususnya Pada Bulan Ramadhan

Ramadhan dan pengampunan dosa tidak dapat dipisahkan.  Malah, apabila ditanya oleh Aishah radhiAllahu ‘anha tentang apakah yang harus dibaca olehnya sekiranya bertemu dengan Lailatul-Qadr, Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam mengajarkan doa khusus berikut untuk memohon keampunan, iaitu: 

اللهمّ, انّك عفوّ, تحبّ العفو, فعف عنّي  

Allahumma innaka ‘afuwwun, tuhibbul ‘afwa, fa’fu ‘anni

Ertinya:  “Ya ALLAH, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, Engkau suka memberikan keampunan, maka ampunkanlah aku…”

Lihatlah muslimin muslimat sekalian, Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam menganjurkan kita agar membaca doa di atas supaya diampuni dosa-dosa kita yang telah lalu.  Betapa besar nilai dan makna doa ini sehingga Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam menyarankannya.

Ini bermakna, ibadah memohon keampunan dengan tujuan untuk mendapat keampunan dari ALLAH mempunyai nilai yang sangat tinggi sehinggakan pada malam al-Qadr yang istimewa itu pun diajar tentang doa khusus untuk mendapat keampunan ALLAH.  Justeru, janganlah ditinggalkan memohon ampun kepada ALLAH banyak-banyak disamping lain-lain ibadah sunnat dan hajat yang ingin dipohon. 

Perbanyakkanlah memohon ampun di dalam bulan Ramadhan ini…

 

Aidilfitri Meraikan Kembalinya Insan Kepada Fitrah (Tidak Berdosa)

Dan jika kita lihat makna di sebalik Aidilfitri, iaitu hari yang disambut muslim selepas habis Ramadhan, ia bermakna Hari Raya Fitrah.  Iaitu meraikan kejayaan muslimin dalam menjalani ibadah pada bulan Ramadhan dan yang paling penting ialah mendapat pengampunan dan kembali kepada keadaan fitrah manusia iaitu tanpa dosa.  Itulah sebenar-benar perayaan Aidilfitri dan sebenar-benar pencapaian Ramadhan, untuk menjadi manusia yang bertaqwa dan penghapusan dosa-dosa.

Amatlah malang sekiranya hari raya Aidilfitri dicemari dengan dosa dan maksiat, walhal hikmah utama Aidilfitri ialah untuk meraikan keampunan dosa manusia hasil dari kebaikan Ramadhan yang telah dilalui selama sebulan lamanya.  Dengan syarat dilalui Ramadhan itu dengan ‘imaanan wahtisaaban’… iaitu dengan penuh keimanan dan mengharapkan sungguh-sungguh pahala dari ALLAH.

Mudah-mudahan tulisan ini dapat menimbulkan rasa keinsafan buat diri saya dan kalian semua dalam berusaha untuk kembali kepada ALLAH.  Kembali kepada ALLAH dengan makna untuk 100% beriman kepadaNYA melalui hati, lisan dan amal.  Kembali mengamalkan sunnah-sunnah Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam ke dalam setiap cara hidup kita.

Semoga kita semua beroleh Taqwa dan diampuni ALLAH Subhanahu wa Ta’ala.  Dan akhir nanti kembali bertemuNYA dalam keadaan tidak berdosa.  ALLAH redho dengan kita, kita redho dengan ALLAH… amin.

www.muzir.wordpress.com

24 Ogos 2010, 14 Ramadhan 1431H

 

Sumber:  http://muzir.wordpress.com/2010/08/24/ramadhan-perbanyakkan-mohon-keampunan-kembalilah-kepada-allah/

"

Sila Klik
Telah dibuka sebanyak 1003 kali

Mesti dilawati..


 Detikdaily
 TKOdaily
 UtaraOnline
 SelatanOnline
 MindaRakyat
 Tempayan Retak
 TranungKite Offline
 Ustaz Saiful Bahri
 Harakahdaily
 Buletin Online
 Terengganukini
 Malaysiakini
 WebRTV PAS
 MalaysianInsider
 MalaysianDigest.com
 Alternative News Network
* terdapat 'ummp'nya..

Survey

Kerajaan UMNO-BN Akan Tumbang Pada PRU 13 Akan Datang

Setuju
Tidak Setuju
Tidak Ambil Tau



Results
Polls

Votes: 6300
Comments: 10
Login
Nickname

Password

Security Code: Security Code
Type Security Code

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Lain-lain artikel...


Resepi Otak Otak

Pelancaran Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan(ANAK) Lembah Klang

Nafi ahli: Reformis kesal kenyataan Timbalan Presiden PKR

Melayu, cantik sungguh, terliur tengok, teringin rasanya

Resepi Spaghetti Aglio Olio

Blogger Pencacai Tuduh Azmin Jual Isteri Dapat Ferrari

Orang Kuantan tak mampu bayar elektrik, air

Pakatan Rakyat N.Sembilan waris hutang RM 3 Billion ?

Orang Asli N.Sembilan kecewa undi BN, dipanggil penumpang

Ular sawa punca kemalangan maut di Tol PD N.Sembilan

Lokasi seks di pantai Terengganu
Nota: ‘Posting’ daripada pengunjung kami...  Baca Lagi...
Fokus Isu...


Server baru untuk UtaraOnline (UO)

Langgar Hadi, apa sikap saya sekarang?

Presiden PAS bukan penjual kerepok lekor

Si Keris Tumpul

Kickdefella... tak perlu 4 juta sekadar nak burukkan Pak Lah

Isu-isu berkaitan TKO - Projek Langgar Hadi

Isu-isu berkaitan TKO - Kelulusan Artikel

Isu-isu berkaitan dengan TKO - Pembantu Webmaster

Siapa Kambing yang nak Dihitamkan?

Isu-isu berkaitan dengan TKO - Iklan

Isu-isu berkaitan TKO, Makluman & Penjelasan - Server TKO II
Nota: Anda mesti mengatahui isu ini..
jika tak, sila baca...
Baca Lagi...
Info Semasa

Ceramah PGU - Cikgu Normala Sudirman

Pelancaran Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan(ANAK) Lembah Klang

Ceramah Perdana Ustaz Abd Ghani Abd Rahman

Apa hubungan Senatak Ezam dengan Rahimi?

Program Gemilang 30 Okt 2010 Masjid Seremban

Ceramah Dato Mahfuz Omar 12 Okt 2010 Senawang

AWAS Perangkap Anak-anak Perempuan Islam

Sasaran UMNO Memiskinkan Rakyat Sabah Tercapai

Jom ke Seminar Pendidikan Seks 7 Okt 2010 di Putrajaya

Kempen Tandatangan Membantah Konsert 'Born For Nature' Di UTHM

JAMUAN HARI RAYA 1431H PAS KAWASAN PULAI
Nota: Maklumat & Aktiviti terkini. Baca Lagi...
10 Hits ~ Mingguan

10 Hits ~ Bulanan

WebTV & Radio Kite


  • TKO.fm
  • TKO.fm CE
  • Ikim.fm
  • Radio Tarbiyyah
  • Nur Islam
  • Radio Islam
  • MISG.fm

    Pastikan anda mempunyai program Winamp, MediaPlayer atau RealPlayer untuk menjalankan fail ini.

    Jika ada siaran secara 'live', sila klik saluran TV berkaitan:-

        TKO.fm
        TKO.tv
        WebTV1
        WebTV2
        WebTV3
        KTV
        WTV8
        MPPAS
        TVPAS.com
        Shura Asia
        Darul Salam
        Jiwokelate
        Islam Channel
        Peace TV
        ShareIslam TV

    Untuk Download, sila ke
  • TerengganuKini

    Bahan/artikel yang mengandungi video :-

    YB Salahuddin Ayub 25 Sept 2010 di Pasir Gudang

    Video Perjumpaan Forumer Sempena Hari Raya Di Segantang Garam,Kedah

    MasyaAllah,segeralah jika kita kaya

    kala jengking mencari orang yang tidak mhu berzakat

    CINTA yang MEMBUNUH

    Bersatu Menolak UMNO, parti Perkauman

    Internet Live Radio Streaming
    Nota: Bahan multimedia terkini. Lihat Lagi...
  • Tabung TKO

    TABUNG SUMBANGAN PEMBIYAAN PENGURUSAN LAMAN TKO

    Sumbangan boleh dilakukan terus melalui akaun Maybank Pemegangan Amanah TKO iaitu Zulkifly Abdullah bernombor 163082030984. [ ke Maybank2u ]

    Tabung ini adalah untuk membantu pihak TKO mengurus pengendalian laman TKO dan kos pembiayaan server.

    ReadMore...

    Meja Warga Kerja

    Penasihat
    Ust Jamaluddin Al hafiz
    Cybershot
    cybershot
    @live.com.my


    Administrator
    Musafir
    musafir
    @myfikir.com


    WebMaster
    Songkok Putih
    songkokputih
    @gmail.com
      

    Pemb. WebMaster
    KetamBatU
    CyberSniper
    cybersniper09
    @gmail.com

    Teori
    Brucekk
    AlGhaib
    BudakJalanan
    KerisSakti

    Editor Sabah @ Sarawak
    AnaqSabah
    anaqsabah
    @gmil.com


    Lain-lain negeri masih kosong.. kalau berminat sila pohon!

    Moderator Forum
    Ketua Moderator
    Insani
    insaniyy
    @yahoo.com.my

    Penolong Mod
    TokJongos
    mjab_et
    @yahoo.co.uk

    Abu_Muaz
    jejaka1
    @gmail.com


    Untuk lain-lain moderator sila lihat di Forum

    Bahagian Pengiklanan
    Nabila
    nabilaatiqah
    @gmail.com
     
    Abdullah
    dollahharimau
    @gmail.com


    Disebalik Tabir
    [email protected]
    Alisha
    Nabila
    nabilaatiqah
    @gmail.com
     
    Tunas

    DJ TKO.fm
    @man_kari

    Bekas WebMaster
    Tok Ayah
    tokayah
    @hotmail.com

    Abu Jihad
    abujihad98
    @gmail.com

    Tok Penghulu
    tokpenghulu
    @hotmail.com

    Cucu Bavoo
    monelbavoo
    @hotmail.com

    Linux Pro
    linuxpro99
    @hotmail.com

     Din.Cryptos
    tranung2006
    @yahoo.com

    Songkok Putih
    songkokputih
    @gmail.com
     

    Semenjak
    13 Mac 1999
    © Tranung Kite™

    REFORMASI
    Tranung Kite
    Laman [email protected]
    Detikdaily
    Buletin Online
    klpost.com
    Jiwo Kelete
    Bukit Besi OnLine
    Pemuda Wilayah
    Jasin Daily
    Pemuda BukitKatil
    Kedahlenie..!!
    Utara Online
    Siasahdaily
    Pahang daily
    Sabahdaily
    PORTAL
    Mahasiswa Kini
    ar-Romli
    I Luv Islam
    Terjah
    Perak Bersatu
    Ukhwah.com
    ANALISIS ISU/BERITA
    Tarmizi Mohd Jam
    Kopitiam Bang Nan
    Pink Turtle
    Ahli Parlimen PAS
    A.M.K.NS.
    Perisik Rakyat
    Rozmal Malakan
    Republik kata
    Go Malaysia
    Zul Mamak
    Bicara Pria Malaysia
    Wartamaya
    BLOGGER
    Roslan SMS Corner
    Amin Iskandar @ Black
    ...penarik beca
    A L- H U S S E Y N
    Amdang 81
    Tun Telanai
    Faisal Tehrani
    Ibnu Hasyim
    Merah Tinta
    Ibrahim Baba
    Fudzail
    Cucu Mat Kilau
    Anak Bapa
    Cikgu Nuri’s Online
    Drs Idham Lim
    Attakiri
    Abu Ayysah
    Suhaimi Taib
    Redhuan D. Oon
    Aktivis Nora
    Dr. Hj. Hamirdin
    Malaysia Waves
    Sofi Wahab
    Telahan Politik
    Aduka Taruna
    Nik Abdul Nik Aziz
    Suhaizan Kayat
    jahilGoBlog
    Edyesdotcom
    Orang Klawang
    Tok Pepijat
    Jamaludin Md Isa
    Helang Jagat
    Meli Kapak Jangak
    Hishamuddin Rais
    Che Kamala
    Rusli Islam
    Ahmad Fadhil
    Eddie Putra
    Amirulreza
    Rosli Salem
    Tempe Goreng
    Sokong PR
    Janggut
    Wan Nordin Yaacob
    Lanh14
    Polis Pencen
    Kalam Perantau
    LAWAN ARUS
    Tun Dr Mahathir
    UMNO-Reform
    Kadir Jasin
    Sang Kelembai
    Arah Kita
    Rockys Bru
    Screenshots
    Mahaguru58
    Kuda Kepang
    Kickdefella
    Jawatankuasa Ad-Hoc
    Kuda Ranggi
    Putera Maya
    TAK AKTIF
    DarulBayan
    Politic Today
    Ketua Perusuh
    Blues Whereha
    Lagenda Buta
    Zahid Yusof
    Taranama
    Boneka, Penyu & SPR
    Betul Ka?
    Polis Pencen
    Seberan
    Adnan Ibrahim Al-Binjari
    Ekonomi Islam
    Jangan Beli
    Akan dikeluarkan...
    AKHBAR
    Harakah Daily
    Suara KeAdilan
    Malaysiakini.com
    Agenda Daily
    Malaysia Today
    Bernama
    Utusan Melaysia
    Berita Harian
    Harian Metro
    Berita RTM
    The Star
    The Star Melayu
    Malaysia Insider
    Sinar Harian
    Kosmo
    Siasah
    Wasilah Online
    MalayaDaily
    Newskini
    WEBBLOG POLITIK
    Apa Ada Pada Nama
    Mai Bincang-bincang
    Pemuda Insaf
    Al Banjari
    Kamarudin Sidek
    Desa Kerayong
    Peghelih La...
    Lord Azaab
    Ilham Najmi
    nakmarah...marahlah!
    Barisan Untuk Rakyat
    ASAM lambunau
    Hashim Habeed
    Ilmuan
    Cenangau
    Minta 5 Minit
    Tawan Pekan
    Tak Gedebe
    Penawar Rindu
    Beras Terpilih
    Kuda Trojan
    Seri Iskandar
    Warta Nasional
    Kembara Salik
    PakNgah 70
    Jendela Hikmah
    Pemuda PAS Sura
    Hasbullah Pit
    syifa arjuna
    ..harapan tidak buta
    In Deep tots
    Forum Maya Intelek Muda
    Selangor Today
    Wartawan Rasmi LR
    Hikayat Putera Batu
    Alahai-Apa-Ni
    Lot 250
    Pengembara Jalanan
    Anak Bapak
    An Nasru
    Harapan Baru
    Ustaz Muktar
    Mejoh
    Silembiks
    Talkjanz.com
    Anak Kecil Main Api
    FadhilNor & Rakan
    Dr Speaker
    Pancak Bicara
    Rencana Rakyat
    Tukul Besi
    Bumi Perak
    Anak Reformasi
    DPP Gombak
    sya~reformis
    Mengejar Cahaya
    Hanafiah Ahmad
    Sidang Online
    Gelombang Hijau
    Zon Bukit Beruntung
    ApSeReNaPeTe
    Budu2U
    WEBBLOG CP
    Bukan Kerana Nama
    Mohd Nasir
    Tau Takpe
    Kerabu Bersuara
    Harapan Malaysia
    Berfikir Dengan Waras
    Barisan Rakyat
    Demi Membela Islam
    Skuad Batu Caves
    Al Brangi
    Beras Melaka
    al-Futhuhat
    al-Kerohi
    Markaz Ehsan
    WEBBLOG UMUM
    Fikir2 Renung2
    Jiwa Kita Merdeka
    Ikan Pekasam..
    Hembusan
    Rampai Seri
    Kereta Mayat
    Syakur Ibrahim
    Zulzaidi
    Bangkit Dgn Sebuah Cita
    SetiapKejadiahBerhikmah
    Fi Thorikillah
    Harisfadila.com
    Unpublished Notes
    Kami Perihatin
    HalimIslam
    Maliki Xp Blog
    Sosialis Kanan
    Ikatan Ilmu
    Runtuh Kebatilan
    Peduli Rakyat
    Malaysia Tanah Air Ku
    bawean termenung
    Topeng Sakti
    Ibnu Mustafa
    Abu Bahsyir Al Muqry
    Gaya Peneroka
    Ustaz Amin
    Cili Merah
    Hati Sufi
    Blog Rantau
    Sekondakhati
    Satu Pentafsiran
    Pada Hemat Saya..
    Hot Power
    WEBBLOG B.I.
    My Game
    Juctice4all Kuantan
    Pakatan Rakyat
    729 NO ISA
    Kata Tak Nak
    Angin Perubahan
    KakiBlog
    Harism Ibrahim
    Barking Magpie
    FORUM @ e-GROUPS
    Forum Gerak Reformasi
    Guru Reformasi Online
    Forum UMNO-Reform
    Halaqah.Net
    Shoutus Syabab
    E-Minda Kita
    IZ Forum Cak
    Forum Al-Tawbah
    PARTI POLITIK
    Parti Islam Se-Malaysia
    Pemuda Pas Pusat
    Dewan Muslimat Pusat
    Dewan Ulamak Pusat
    PAS Kelantan
    PAS Kedah
    PAS Negeri Sembilan
    PAS Penang
    PAS Melaka
    PAS Selangor
    PAS Pahang
    PAS Johor
    PAS N. Sembilan
    PAS Perak
    PAS Kedah
    PAS Sabah
    DPP Kelantan
    DPP Johor
    DPP N9
    DPP Sarawak
    DPP Pahang
    DPP Kedah
    DPP Penang
    DPP Perak
    PAS Bukit Bendera
    PAS Johor Bahru
    Pas Jelebu
    PAS Bangi
    Pas Subang
    Pas Batu
    PAS Bakri
    PAS Parit Buntar
    DPPK Bagan Datoh
    PAS Tanjung Malim
    PAS Kuala Nerus
    DPP Padang Serai
    DPP Pasir Gudang
    DPP Wangsa Maju
    DPP Kuala Trg
    DPP Sik
    DPP Demit
    DPP Kemaman
    DPP Pengkalan Chepa
    DPP Rompin
    DPP Putrajaya
    DPP Lumut
    DPP Padang Besar
    DPP Jerantut
    DPP Muadzam Shah
    DPP Besut
    DPP Jempol
    DPP Maran
    DPP Gombak
    DPP Pertaling Jaya Sel
    DPP Serdang
    DPP Kuala Langat
    DPP Temerloh
    DPP Lembah Pantai
    DPP Ladang
    Pemuda Seremban
    MTD Guchil
    MTD Peramu Jaya
    MTD Tg Lumpur
    MTD Pulau Tawar
    MTPD Sura
    PAS Mengkebang
    PAS DUN Jeram
    Dar At-Tarbiyyah
    PP Sarawak
    CP Bandar Bukit Mahkota
    Pemuda PAS Rasa
    Pemuda PAS Jln Yadi
    PAS Caw. Shah Alam 2
    Lajnah Pekerja
    KeAdilan Rakyat
    Angkatan Muda KeAdilan
    Keadilan Johor
    AMK P. Pinang
    KeAdilan Sri Gading
    Keadilan Batu
    AMK Batu
    AMK Serdang
    AMK Permatang Pauh
    Keadilan Bayan Baru
    DAP
    PERTUBUHAN/NGO
    P.U.M.
    Aliran
    Suaram
    Fomca
    Muslim Consumer
    Darul Izzah
    Halal Jakim
    Amal Malaysia
    Jabatan Amal
    Jabatan Amal 2
    Unit Amal Pahang
    PASTI Kelantan
    Tunas Islam
    Nisa W. Persekutuan
    Nisa Negeri Sembilan
    Nisa Pekan
    Pasti Temerloh
    Pasti Az-Zahra
    BERSIH
    Bersih N9
    GERAK
    Pemuda Bersamamu
    Skuad Waja Terengganu
    MAMPAT
    GAMIS
    Khidmat Meru
    PIMPINAN
    PIMPINAN PAS
    Nasharudin Mat Isa
    Husam Musa
    Mustafa Ali
    Mohamad Sabu
    Dr. Mohd Hatta
    Haji Mahfuz
    Mahfuz Omar II
    Khalid samad
    Dr. Syed Azman
    Ust. Ahmad Awang
    Dr. Lo Lo
    Dr. Zulkifly Ahmad
    Iskandar Abdul Samad
    Drs. Khalil Idham Lim
    Ustaz Nasir Zakaria
    Dr. Halimah Ali
    Subky Latif
    Herman Samsudeen
    Adly Zahari
    Azizi Abdullah
    Aiman Athirah Al Jundi
    Kembara Minda
    PIMPINAN PKR
    Anwar Ibrahim
    Azmin Ali
    Tian Chua
    Zulkifli Noordin
    CheguBard
    YB Fuziah Salleh
    YB Mohammad Fairus
    Speak for Perak
    PIMPINAN DAP
    Lim Kit Siang
    KM - Lim Guang Eng
    MP @ ADUN
    N17 Gombak Setia
    P99 Ampang
    N19 Bukit Antarabangsa
    Hulu Langat
    N18 Bukit Payung
    MP Kapar
    Adun Titi Serong
    Adun Chempaka
    YB Dr. Nik Mazian
    Adun Bunut Payong
    Dr. Lo Lo

    Semua YB Pakatan...
    WEBSITE/LINK BARU..
    Adun Sg Abong
    PAS Kawasan Bakri
    Pasti Kawasan Bakri
    Warta Utara
    SMK Lughatul Quran
    Penulis Minda Rakyat
    Pemuda PAS Pahang
    SMI Darul Bayan
    PPDC Groups
    Pemuda Sang Saka
    Madrasah Al Insaniyyah
    PAS Miri
    KL Today
    Solleh AlFatimi
    Amal Pahang
    Dun Maharani
    ANAK (ngo)
    MalaysiaDigest
    Minda Rakyat
    CPIAsia
    MerdekaReview
    PAS Maran
    DPP Kuantan
    ANN - Alternatif News
    Pemuda Kuala Krau
    DPP Petaling Jaya Selatan
    Budak Balun
    Malaysiakini Ku
    Kajian Quran
    Demokrasi 93
    Syabab Paka
    lajnah Penerangan Paka
    Kaki Kawa
    Setiawangsa KL
    Dairy Muslim
    SharpShooter
    Syabab Kapar
    Hartal MSM
    Aaaadoii
    Dun Chini
    JunduMay
    Harapan Malaysia
    SharpShooter
    Terengganukin BlogSpot
    Ikut Suka Aku
    DPP Batu caves
    Abu Nuha Corner
    Milik Siapa Kita?
    Ambuyat El-Binangkit
    Bayu Gunung
    Islam Return
    PAS Padang Besar
    Anak Sungai Derhaka
    Meniti Nur12
    Ustaz Nik Nasri
    Laj. Penerangan Paka
    PRK Manek Urai
    Abu Nuha Corner
    Albelurani
    Ambuyat
    Bayu Gunung
    Abu Asy-Syaffaa\'
    PAS Padang Besar
    Dari Sungai Derhaka
    Meniti Nur12
    Al-Kundangi
    DPP Kota Raja
    N37 Batu Maung
    Siakap Hijau
    Farid Rashidi
    Nedwah Pahang
    mycurrentissue
    Konsesi Dakwah
    Ulamadaily
    Muktamar PAS ke-55
    Pria Malaya
    Ahnafkhat-zuhud
    Cakap Rakyat
    BKRM
    Budak2 Sukan
    AUDIO & VIDEO
    WebRTV PAS
    Terengganu Kini
    WTV8 Altenatif
    TV PAS
    TVceramah
    MyKuliah.Com
    Grapes Nasyid
    Siput Online
    Pesan Untuk Umat
    Amal Makrof
    Hoh..?
    Keadilan TV
    TKOdaily
    Kelab Greenboc
    WorldTV
    TV Utara
    Kuliah Mazhab Akidah
    Debat parlimen
    Video Politik
    Media Rakyat
    Kuliah.net
    Thinking Of Life
    Malayaku
    You Ceramah
    TV Pakatan Rakyat
    Al-Muttaqin TV
    BICARA AGAMA
    Ust Nasrudin
    Zaharuddin.Net
    Ustaz Muda
    Ilmu & Ulama
    Mesra Rakyat
    The Rise Of Islam
    Al-Bakistani
    Al-Ahkam
    SaifulIslam.Com
    Harun Yahya
    Jarum Emas
    Tasek Pauh
    Shamatun
    Surau 2Faber
    Sapaan Makrifat
    Selak
    Anda Tanya Saya Jawab
    Isu Semasa Islam
    Warisan Nabawi
    Sampaikan Satu Ayat
    Darul Mujahidin
    Dr. Mohd Asri
    Kebenaran Dari Allah
    Ummah Online
    Santapan Minda Pejuang
    Ustaz Azhar Idrus
    Akidah Alul Haq
    Raja Ahmad Mukhlis
    LUAR NEGARA
    Republika Online
    Kompas Cyber Media
    Al Jazeera (English)
    Al-Sofwah.or.id
    Khalifah.com
    Kavkazcenter.com
    Al Manhaj
    Majalah Ummi
    Pattani Darulsalam
    DUNIA ISLAM
    Satu Umat
    Al Muslimin
    Suara Anak Muda
    UMUM/LAIN-LAIN
    Zulkiply Harun
    Quran Online
    Quran Flash
    Laman PendidikanMY
    Portal Pendidikan
    Laman Emjay
    Lowyat Net
    Health Tips
    Aiman Ku
    Pondok AnNur
    Nusa Mahsuri
    Grafik Photoshop
    Pondok
    Karyawan Perak
    Karya Cipta
    DuniaICT
    Pasir Puteh
    Al-ahnaf Khat
    Dunia Rossem
    JARINGAN
    Jaringan A Athoullah
    My Jalinan
    Sabilillah
    Skoodeng
    Calon & Blognya
    Link Pas Sana-sini
    Sopo Sentral
    Shidinar Net
    Mega link (link-link yang lain)
    * Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
    Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
    [Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

    PANDANGAN DALAM LAMAN INI
    TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKD
    (DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN DUNGUN, TERENGGANU DARUL IMAN)

    Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
    (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

    ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
    Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
    untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
    E-mel : [email protected] atau Webmaster : [email protected]

    Lot 3672, Bangunan PAS Kawasan Dungun,
    Kg. Pak Sabah, 23000 Dungun, Terengganu.
    Tel/Faks : 09-848 5001



    All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
    The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
    You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.