Balik Semula TranungKite Online Sertai Facebook TKO RSS Feed Hantar Artikel Forum Borak Siber Semakan Akaun Jalinan Siber Topik Artikel Topik Berita Topik Artikel Arkib Berita Iklaneka Hubung Kami Masuk Keluar

     Create an account     
Terbaru...   Team Pemikir Muhyiddin Segaja Untuk Singkirkan Najib    Seminar Guru "Kasih diSemai" Daerah Baratdaya P.Pinang: Pejabat Pelaja    Panas: PKR edar muka-muka penyerang masjid    Ostad-ostad Perkasa...    Pemimpin PR Beri Tazkirah Perlu Tauliah..Pemimpin UMNO Macam mana ?    Misteri Kisah Baitulmaqdis dan Haikal Sulaiman    Kawasan Bekas MB Kedah Di Serang Kehijauan    Mahfuz: ‘Kasut dibaling nyaris terkena saya’    AMK Selangor Kesal Kelewatan PDRM Tangani Isu Keganasan    Hantaran Petunangan Paling Sepoi!  
Modules
 Asas Laman
    · Home
    · AvantGo
    · coppermine
    · Downloads
    · FAQ
    · Forums
    · iklan
    · Journal
    · NukeSentinel
    · PHP-Nuke Tools
    · Recommend Us
    · Search
    · Shout Box
    · Statistics
    · Stories Archive
    · Surveys
    · Top 10
    · Topics
    · Video Stream

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Akhbar Hari Ini..
Berita-berita daripada akhbar tempatan hari ini untuk paparan anda melalui TKO Online. [Baca boleh, percaya kena fikir dulu!]
* Dibuka pada paparan windows yang sama
Bernama
Currently there is a problem with headlines from this site
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Rangking Forum
Rebutlah ranking ini... © 2009 Tranung Kite
User Info
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: keturah
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 32624

People Online:
Visitors: 0
Members: 0
Total: 0
Ahli TKO Online
MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA !
Posted on Thursday, December 22 @ 08:49:05 MYT
Dilulus untuk paparan oleh savvy

Pendapat Oleh: sangkancil

"

Inilah MPV yang baru dibeli dan ia dibeli setelah meneliti beberapa sebab dan berpendapat ia mempunyai kelebihan pada perkara-perkara berikut berbanding MPV dalam kelasnya iaitu :



 

 

  

 


1) rupa bentuk amat menawan lebih-lebih lagi selepas diletakkan bodykit, menggantikan ekzos dan tinted. Terima kasih kepada Pininfarina, firma terkenal dari Itali yang merekabentuk crossover ini. Untuk rekod, Pininfarina juga merekabentuk model-model dari jenama global seperti Ferrari, Audi dan Alfa Romeo.




2) harga murah oleh kerana ia dibawa masuk ke Malaysia secara CKD (pasang di Malaysia), maka sebahagian cukai/duti dapat dikecualikan.

Di China ia dijual antara harga RM 56, 000. 00 - RM 75, 000. 00 bergantung kepada spesifikasi dan enjin.

Di Singapura pula ia dijual lebih mahal berbanding Toyota Wish 1.8 x ( A ) baru, Honda Stream RSZ baru dan Honda Freed baru. Untuk perbandigan di Singapura Chery Eastar yang dikenali sebagai Chery V5 Crossover di Singapura dijual pada harga $ 79, 999 ( lebih kurang RM 191, 997. 60 ).

Ia hanya lebih murah berbanding Toyota Wish 2009 yang belum memasuki pasaran Malaysia sehingga artikel ini ditulis dimana ia dijual pada harga $ 82, 000. 00 ( RM 196, 800. 00 ).

Honda Stream RSZ pula dijual pada harga $ 74, 000. 00 ( RM 177, 600. 00 ), Honda Freed dijual pada harga $ 72, 000. 00 ( RM 172, 800. 00 ) manakala Toyota Wish 1.8 x ( A ) yang digilai di Malaysia termasuk saya dijual pada harga $ 67, 000 ( RM 160, 800. 00 ).

Anda boleh rujuk di sini. Data ini saya perolehi dari laman web sgcarmart.com, iaitu salah satu laman kereta paling popular di Singapura pada tarikh 9 julai 2009. Saya mengambil kira kadar tukaran wang Malaysia kepada Singapura pada kadar RM 1. 00 = $ Singapura 2.398.

Terima kasih pada Chery Alado Malaysia kerana membawa masuk MPV hebat ini secara CKD ( dipasang di Malaysia ) oleh kerana melalui cara ini, sebahagian cukai import yang dikenakan kerajaan Malaysia ke atas kereta luar dapat dielakkan. Maka ramai rakyat Malaysia berkemampuan membeli kereta berharga RM 191, 997. 60 ( termasuk cukai ) pada harga hanya RM 82, 888. 00 ( harga selepas diskaun RM 7, 000. 00 )

3) keselesaaan ruang dalaman

Dengan ukuran 4662 mm panjang, 1820 mm lebar dan 1590 mm tinggi, ia adalah sebuah MPV yang lebih luas dibandingkan Toyota Wish 1.8 x ( A ), Honda Stream RSZ, Proton Exora, Nissan Grand Livina, Naza Citra Rondo 2.o. Ia hanya lebih pendek di bahagian penyimpanan barangan berbanding Mitsubishi Grandis yang mempunyai ukuran panjang 4780 mm. Apa sekalipun ia menjuarai Mitsubishi Grandis jika ukuran lebar diambil kira dimana Mitsubisi Grandis lebarnya hanya 1795 mm.

4) enjin mitsubishi dengan cc besar ( 2400 cc )

Enjin mitsubishi 4g64 dengan 2400 cc amat sesuai untuk menggerakkan MPV sebesar ini. Walaupun enjin 4g64 adalah sebuah enjin lama berbanding enjin 2.4 dengan teknologi MIVEC yang digunakan Mitsubishi Grandis terbaru iaitu enjin mitsubishi 4g69, namun ia terbukti sebagai sebuah enjin yang mampu menyaingi MPV mewah lain seperti Toyota Estima, Honda Odyssey apatah lagi Honda Stream RSZ, Toyota Wish, Nissan Grand Livina, Proton Exora dan seumpamnya.

Apa yang saya fahami bagi sesebuah MPV tork adalah lebih penting berbanding hp ( kuasa kuda). Ini kerana MPV digunakan untuk mengangkat beban yang banyak berbeza sama sekali dengan sedan. Oleh sebab itulah kebanyakan model SUV dan pick up seperti Mitsubishi Pajero Sport, Mitsubishi Triton dan Toyota Hilux lebih mementingkan tork yang tinggi berbanding hp.

Berminat mengetahui dengan lebih lanjut mengenai enjin mitsubishi 4g64, sila KLIK DI SINI.

5) sistem gear stepronic ( gabungan auto dan manual dengan 4 kelajuan )

Dengan sistem gear stepronic, sudah tentu mendaki bukit bukan menjadi masalah kepada MPV ini hatta Genting Highland dan Cameron Highland sekalipun. Anda boleh menggunakan gear manual apabila ingin mendaki bukit. Penggunaan gear manual lebih lancar dan lebih pick up berbanding gear automatik. Tambahan ia dikuasakan dengan enjin Mitsubishi 4G64 dengan kapasiti 2400 cc yang mempunyai torque yang amat tinggi. Apa sekalipun walaupun mengekalkan gear automtik, tidak ada masalah untuk mendaki bukit seperti cameron highland.



kalau disarungkan tombol gear nya, kan tampak lebih cantik

6) Lengkap dengan sistem ABS dan EBD

Degan sistem ABS dan EBD, anda masih dapat mengawal kenderaan anda untuk membelok kekiri atau kekanan ketika situasi memerlukan anda membrake secara mengejut. Turning rationya juga kecil berbanding MPV saingannya. Oleh yang demikian, ia mampu membuat U turn amat cemerlang sebagaimana kereta sedan. Bahkan penulis laman kereta-info mengatakan Chery Eastar lebih mudah membuat U turn berbanding Proton Waja. Malang sekali tidak dibekalkan dengan ESP yang ada pada model-model seperti Honda Stream RSZ dan Honda Odyssey.



7) spare part murah dan senang cari

Enjin mitsubishi berlambak-lambak digunakan di Malaysia. Berkenaan spare part, Chery Alado mempunyai kilang pemasangan yang dikongsi bersama Hyundai di Johor. Apatah lagi menjelang hujung tahun 2010 Chery Alado akan mempunyai sebuah kilang pemasangan di Pekan, Pahang yang mampu memasang 100, 000 kenderaan setahun. Jadi spare part bukan satu masalah. Anda boleh semak harga spare part Chery di pusat-pusat servis, bolehlah dikatakan spare part nya antara yang paling murah dalam pasaran Malaysia bahkan spare part tertentu yang lebih murah berbanding spare part kenderaan jenama nasional.


8) boleh upgrade ke enjin Mitsubishi 4g63T EVO ataupun enjin 4g69 yang menggunakan teknologi MIVEC. Nak letak turbo pun no hal la. Diketahui enjin mitsubishi 4G63T mempunyai kuasa kuda ( hp ) dan kuasa tujahan ( tork ) yang tinggi. Apapun bagi yang berniat menukar power train, diminta juga meningkatkan sistem brake, suspensi dan lain2. Nasihat pakar diperlukan dan ujian dyno eloklah dilakukan. Ujian dyno yang dilakukan oleh salah seorang pemilik Chery Eastar 2.4 dimana kenderaannya adalah masih sebuah kenderaan standard menunjukkan rekod kelajuan Chery Eastar 2.4 boleh mencecah kelajuan melebihi 200 km/ j.


9) dalam nampak mewah berbanding pesaing- pesaingnya. Sila lihat di bahagian Interior di bawah ini. Cumanya kombinasi warna kurang bijak.


10) enjin Mitsubishi adalah enjin yang amat-amat familiar dengan mekanik-mekanik di Malaysia. Ia termasuklah enjin Mitsubishi 4G64 ini. Bahkan jika anda ke bengkel kereta, mekanik di Malaysia lebih mudah membaiki enjin Mitsubishi berbanding enjin Campro yang digunakan pada Proton. Ini kerana model Proton terdahulu menggunakan enjin Mitsubishi.

11) Memandunya ibarat memandu kereta sedan

Konsep crossover diterapkan dalam merekabentuk crossover ini. Bentuknya sama sebagaimana rekaan MPV saiz sederhana seperti Honda Stream RSZ, Toyota Wish, Nissan Grand Livina, Honda Odysseys dimana ia direkabentuk tidak terlalu tinggi. Oleh kerana itu ia digelar crossover berbanding MPV dimana gabungan SUV, MPV dan kereta sedan bagi mendapatkan ruang seperti sebuah MPV, pemanduan dan keselesaan seperti sedan dan kedudukan poster pemandu seperti di dalam sebuah SUV.


12) Penggunaan minyak amat menjimatkan

Walaupun ia enjin 2400 cc tetapi bagi perjalanan sejauh 550 km, ia hanya menggunakan petrol sebanyak RM 110.00. Bagi perjalanan dengan jarak 350 km pula pada kelajuan purata 120 km/j , kelajuan maksimum 170 km/j ia hanya menggunakan petrol sebanyak RM 70. 00. Begitu juga bagi perjalanan sejauh 690 km pada kelajuan antara 110 km/ j - 130 km/ j, ia hanya menggunakan minyak sebanyak RM 134. 50. Rata-rata penggunaan minyak bagi perjalanan jauh di lebuhraya ( jalan kurang sesak ) adalah antara RM 0.167 hingga RM 0.190/ km. Ia pencapaian yang baik bagi sebuah enjin lama tanpa teknologi seperti MIVEC, CPS, VTEC, I-VTEC, VVT, D-VVT dan sebagainya.

Tambah menarik, anda mampu menggerakkan MPV ini berpuluh-puluh kilometer walaupun di meter box ia menunjukkan minyak hampir kehabisan. Bukankah dengan enjin sebesar 2400 cc, ia terbukti sebagai sebuah MPV yang amat menjimatkan. Malah ia lebih menjimatkan dibandingkan kebanyakan enjin 2.4 L dengan teknologi terkini terutama buatan Jepun dan Korea.

13) kilang pemasangan sendiri ( sekarang menggunakan kilang Oriental Assembler di Tampoi, Johor yang memasang Hyundai Sonata ) akan siap sebelum penghujung 2010. Kilang yang terletak di Pekan itu mampu memasang 100, 000 kenderaan Chery setahun.

Oleh yang demikian apabila siapnya kilang tersebut, spare part dapat diperoleh pada harga jauh lebh murah dan lebih mudah diperoleh. Apapun, buat masa sekarang alat ganti Chery Eastar masih mudah diperoleh pada harga yang amat-amat murah.


14) Graf jualan yang terus meningkat

Chery membuktikan ia mampu untuk muncul sebagai pemain utama dalam dunia automatif walaupun masih dalam usia yang cukup muda. Memulakan operasi pada 1997 dan hanya mula mengeluarkan kenderaan pertama pada tahun 2000 dengan 2, 000 unit kenderaan.

Tahun berikutnya iaitu 2001 pengeluaran ditingkatkan pada 28, 000 unit diikuti 50, 000 unit setahun pada tahun 2002, 90, 000 unit pada tahun 2003, 86, 000 unit setahun pada 2004 dan 188, 000 unit setahun pada 2005.

Tahun 2006 meletakkan Chery antara pengeluar utama di China dengan jumlah jualan setahun berjumlah 307, 232 unit kenderaan. Ini meletakkan Chery sebagai pengeluar tempatan terbesar di China dan berada di kedudukan ke4 di belakang syarikat kerjasama Volkswagen dan GM.

Tahun 2007 pula Chery berjaya meningkatkan jualan kepada 381, 000 unit kenderaan setahun sekaligus mencapai angka jualan 1 juta unit kenderaan dalam tempoh kurang 7 tahun. Pencapaian ini adalah lebih baik berbanding mana-mana pengeluar kenderaan baik negara Jepun, Korea Selatan mahupun Malaysia di Asia sehingga waktu tersebut.

Apapun pada tahun 2008 angka jualan Chery merosot kepada 356, 000 unit kenderaan setahun berikutan krisis ekonomi dunia. Namun, pencapaian Chery pada tahun 2008 adalah lebih baik dibandingkan prestasi kebanyakan pengeluar kederaan di dunia.

Tahun berikutnya iaitu 2009 adalah tahun tuah bagi Chery apabila jualan pada 2009 merekodkan peningkatan 40.5% berbanding tahun sebelumnya dimana Chery mencatatkan angka jualan 508, 500 unit kenderaan setahun. Pada tahun ini iaitu tahun 2010 Chery meletakkan sasaran angka jualan minimum 700, 000 unit kenderaan setahun berikutan pengenalan 17 model barunya dibawah 4 jenamanya iaitu Riich, Rely, Karry selain Chery. Chery juga berkeyakinan angka jualannya boleh mencecah sehingga 900, 000 unit pada tahun ini berikutan angka jualan suku pertama 2010 yang amat memberangsangkan.

15) khidmat lepas jualan

Anda diberikan 3 tahun jaminan bagi alat ganti Chery Eastar 2.4. Senarai pusat-pusat servis Chery Alado boleh anda lihat di sini.

16) aspek keselamatan

Chasis Chery Eastar 2.4 dibangunkan oleh Lotus Engineering, syarikat milik penuh Proton yang terkenal dalam pembangunan chasis, handling nya dan pembuatan kereta sport. Kenderaan sport kebanggaan Jepun iaitu Nissan GTR juga mendapatkan pertolongan lotus dalam pembangunan chasisnya. Mungkin oleh sebab chasis dibangunkan Lotus, Chery Eastar berjaya melepasi standard NCAP yang sama taraf dengan Euro NCAP Crash standard dan mendapat 4 star. Rating maksimum adalah 5 star. Sebagai perbandingan, proton Impian ( Proton Waja ) mendapat 3 star bagi ujian ini. Ia membuktikan Chery Eastar 2.4 adalah MPV selamat untuk keluarga anda. Untuk makluman, Euro NCAP adalah NGO yang hanya menjalankan ujian crash test untuk kereta yang dijual di Eropah dimana mereka akan membeli kereta tersebut di kedai sebelum mengujinya. Oleh sebab itulah, Chery mendapatkan pengiktirafan daripada badan yang menjalankan ujian crash test menggunakan standard sama seperti Euro NCAP.

Air bag dalam Chery Eastar pula adalah dibekalkan oleh pengeluar alat keselamatan kenderaan terbesar di dunia. Untuk itu anda tidak perlu risau mengenai aspek keselamatan kenderaan ini. .

17) Kemampuan mengangkut beban

Chery Eastar berkemampuan mengangkut beban sehingga 2030 kg. Ia lebih baik berbanding Toyota Wish 1.8 x ( A ), Honda Stream, Honda Stream RSZ dan Proton Exora.

Kemampuannya mengangkut beban hanya kurang 195 kg berbanding Toyota Estima yang mempunyai saiz yang lebih lebar, tinggi dan panjang.


18) Kadar interest pinjaman bank lebih rendah berbanding kereta nasional

Anda ditawarkan kadar interest 3.5% oleh bank. Bahkan jika anda bernasib baik mungkin anda akan mendapat interest bank pada kadar hanya 3 %. Bahkan sebelum bulan April 2009, pembeli Chery Eastar rata- rata menikmati kadar interest antara 2.1% - 2.85 %. Hanya selepas Proton Exora dilancarkan, bank negara mengarahkan bank-bank menaikkan kadar interest kepada 3.5% yang pada fikiran saya bagi melindungi Proton Exora yang dikeluarkan oleh sebuah syarikat milik kerajaan iaitu Proton.

Sebagai perbandingan, pembeli kenderaan nasional seperti Proton Exora dikenakan kadar interest minimum 3.65%.



CHERY EASTAR 2.4 


Gambar-gambar di bawah ini adalah Chery Eastar tanpa sebarang modification. Ini bermaksud gambar-gambar dibawah ini adalah wajah sebenar Chery Eastar tanpa sebarang pengubahsuaian.




Di China ia dijual di bawah 2 jenama iaitu Chery dan Rich ( salah satu dari 3 jenama milik Chery )





VERSI LENGKAP DENGAN BODYKIT

Ini pula rupanya selepas dimodified ( ditambah skirting dan spoiler ). Pilih je style mana anda suka. Kos buat skirting, spoiler dan cat hanyalah RM 1, 200. 00 - RM 1, 500.00. Ekzos pula antara RM 200. 00 - RM 220.00






Amacam. Menarik tak ???

Fesyen di atas sesuai pada mereka yang ingin MPV mereka nampak mewah.

Bagaimana pula dengan fesyen yang ini





Yang atas ni bagi yang minat style aerodenamik. Look like MPV jepun dan sesuai pada pemilik berjiwa muda.

Seterusnya

fesyen di bawah ini juga sesuai pada mereka yang inginkan sebuah MPV yang kelihatan mewah ala VIP




Bawah ini pula sesuai untuk mereka yang berjiwa muda





Banyak style modified skirting dan spoiler anda boleh lakukan. Gambar- gambar di atas hanya sebahagian kecil sahaja.


dan

untuk bahagian belakang, aku lebih suka style macam ini. Nampak macho bila kereta-kereta follow MPV kita dari belakang.




INTERIOR





Ini pula bahagian dalamannya. Dengan harga RM 82, 888. 00 ( oleh kerana versi CKD iaitu dipasang di Malaysia, sebahagian besar cukai dapat dielakkan ), rekaan interiornya bagi saya lebih cantik dan nampak mewah berbanding Nissan Grand Livina, Proton Exora, Naza Citra dan Produa MPV ( daihatsu boon luminas ). Apa sekalipun Chery mestilah meningkatkan kualiti plastik yang digunakan, menggunakan tekstur warna hitam supaya lebih nampak mewah, putih ataupun beige.




Ini pandangan bahagian dalam dari sisi kiri



Pandangan dari atas. Nampak mewah bukan ???






Cukup luas bukan untuk orang dewasa sekalipun.

Ini pula ruang letak barang dalam Chery Eastar.






Ruang letak barang yang amat luas bukan, apatah lagi jika kerusi barisan ke2 dan ke3 tidak digunakan sebagaimana gambar di atas.





Pintu depan.



Pintu belakang.




Cukup besar untuk menyimpan gadjet anda.



Salah satu daripada 6 speaker.


Ruang letak gadjet/ barang di kerusi barisan ke 3.




BAGAIMANA PULA DENGAN INTERIOR MPV LAIN ?


Interior Citroen Picasso. Ia dijual pada harga RM 169, 029. 00 di Malaysia.




Toyota Estima recond tahun 2006. Walaupun recond, ia dijual pada harga RM 208, 000.00 di Malaysia.




Nissan Grand Livina




Honda Stream RSZ

 


Perodua MPV ( di Jepun dikenali sebagai Daihatsu Boon Luminas )




Proton MPV Exora



Toyota Wish 1.8 x ( A )



Toyota Innova 2.0

 



Toyota Wish 2009 ( belum masuk pasaran Malaysia )

Sungguhpun interior di atas lebih cantik sesetengahnya berbanding Chery Eastar, apapun dengan pakej harga yang ditawarkan di Malaysia bolehlah dikatakan interior nya tidak ketinggalan jauh berbanding MPV di atas dari segi rekabentuk interior. Apa yang menarik di waktu malam lampu speedometer nya kelihatan amat cantik.

BUNYI MACAM PERFECT SAJA KERETA NI..

JADI, APA YANG KURANG ????

Ini adalah sebahagian kelemahan MPV ini yang dapat saya kenalpasti :

1) Nilai jual semula yang mungkin rendah. Almaklumlah barangan Made In China kan. sudah semestinya nak jual nanti tak laku. Samalah seperti anda membeli kereta jenama Kia, Naza, Proton dan Produa. Apapun bagi saya, kereta bukan satu pelaburan. Kalau nak beli kereta yang semakin naik harga carilah kereta antik.


2) Tak glamour oleh kerana bukan jenama digemari di Malaysia.

Tetapi cuba fikir jika Chery Automobile berjaya beli gergasi Volvo ??? Sudah tentu nilai jenama Chery akan meningkat dengan ketara.

Lagipun dengan pembukaan kilang pemasaran di Pekan Pahang yang mampu memasang sehingga 100, 000 kenderaan Chery setahun, saya yakin Chery akan menjadi salah satu jenama pilihan rakyat Malaysia.

Tidakkan anda terfikir China akan mengambilalih kedudukan Jerman, Amerika dan Jepun sebagai pengeluar kenderaan di dunia dalam masa 5-7 tahun akan datang.

Selain Chery cuba mengambilalih Volvo,

Tidak pernahkan anda dengar

MG Rover kini dimiliki oleh SAIC, syarikat yang bertapak di China dan dimiliki rakyat China ?

Hummer salah satu jenama kebanggaan Amerika sudah dimiliki oleh sebuah syarikat automatif China ???

Opel akan dibeli oleh sebuah firma automatif China ???

Dan terbaru ada ura-ura BYD akan membeli jenama super premium Daimler iaitu Maybach, abang kepada Mercedesz Benz.

Honda, Ford, GM, Volkswagen, BMW sedang membina kilang pengeluaran di China bagi pasaran eksport ???

Jadi menjelang 2012, sekalipun anda menggunakan BMW berkemungkinan ia adalah BMW " Made in China "


3) Guna timing belt dan tak guna timing chain. Apapun, kereta Proton pun masih guna timing belt kan. Lagi pun kan lebih mudah lebih murah kalau ada masalah walau kena kerap gantikan yg baru berbanding timing chain. Kelebihan timing belt juga enjin akan lebih senyap dan baik untuk meningkatkan jangka hayat enjin. Jika enjin yang menggunakan timing chain senyap, ia bukan sebab timing chain senyap, sebaliknya penyerap bunyi yang digunakan membantu menyerap bunyi bising daripada timing chain.


4) Interior nya kurang cantik

Tombol gearnya saya kurang gemar kerana tidak dibalut dengan sarung kulit dan lain-lain agar nampak lebih cantik. Apapun masalah ini boleh diatasi.

Saya juga kurang menggemari rekaan meter box atau speedometer nya di mana diletak di tengah2 bukan di hadapan kerusi pemandu. Apapun sekali lagi secara peribadi, ia bukan masalah besar.


5) Blower air cond di bawah kaki

Bagi saya ini kelemahan ketara MPV ini oleh kerana blower air cond nya diletakkan di kaki. Bagaimana jika banyak habuk masuk ke dalam blowe air cond. Walaubagaimanapun air cond MPV ini amat-amat sejuk sekalipun anda di 3rd row seat. Cuma anda memerlukan sedikit masa iaitu kira-kira 5 minit-7 minit untuk memastikan 3rd row seat betul-betul sejuk.


6) Pandangan belakang tak cantik

Apapun masalah ini boleh diatasi dengan memasang bodykit. Apa yang menakjubkan selepas dipasang bodykit ia nampak sungguh cun dan menawan bahkan secara peribadi lebih menawan berbanding kebanyakan MPV.


7) Ekzos yang tak cantik

Apapun masalah ini dapat diatasi dengan hanya menukar ekzos baru. Harga ekzos hanya RM 200.00 dan anda akan mendapat ekzos yang boleh dikatakan cun dan menawan.


8) sport rim tak cantik

Apapun kebanyakan MPV pun mempunyai sport rim yang tak cantik. Just tukar baru kalau ada duit. Lagipun kalau tak tukar sekalipun, bukan hodoh pun. Cuma kurang cun aja.


9) Bunyi enjin kuat sikit

Tak kisahlah bunyi kuat sikit pun. Janji bila atas jalan berkemampuan fight MPV mewah macam Honda Odyssey, Mitsubishi Grandis, Toyota Alphard, Toyota Estima, Nissan Elgrand dan lain-lain. Perlu gunakan penyerap bunyi yang lebih baik.


MASIH BELUM YAKIN DENGAN PENGELUARAN CHERY ???


Sila tonton VIDEO ini baik- baik. Ia mengenai kilang pengeluaran Chery di China.

Pasti anda kagum dan persepsi anda terhadap barangan China akan berubah..

Jadi,

SILA KLIK DI SINI

http://www.chery-vertex.com.sg/

dan setelah itu CLICK ” Chery Video ” di bahagian kiri laman ini ( chery-vertex.com.sg )

Lihatlah bagaimana robot - robot yang begitu banyak lagi berteknologi tinggi digunakan dalam mengeluarkan kenderaan- kenderaan Chery.


RUJUKAN

1) Chery Community Club

2) Chery MPV Community

3) sgcarmart.com 

4) chery international.com

5) 4g64 forum

6) chery-vertex.com.sg

7) show us your bodykit

8) chery easter testimony

9) dan lain- lainlah

anda boleh membuka link- link rujukan yang saya sertakan di atas sebagai bacaan tambahan sebelum membuat keputusan membeli MPV anda."





Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada [email protected]. Dapatkan maklumat lanjut di SINI


 
Artikel Hari Ini

Team Pemikir Muhyiddin Segaja Untuk Singkirkan Najib

Seminar Guru "Kasih diSemai" Daerah Baratdaya P.Pinang: Pejabat Pelaja

Panas: PKR edar muka-muka penyerang masjid

Ostad-ostad Perkasa...

Pemimpin PR Beri Tazkirah Perlu Tauliah..Pemimpin UMNO Macam mana ?

Misteri Kisah Baitulmaqdis dan Haikal Sulaiman

Kawasan Bekas MB Kedah Di Serang Kehijauan

Mahfuz: ‘Kasut dibaling nyaris terkena saya’

AMK Selangor Kesal Kelewatan PDRM Tangani Isu Keganasan

Hantaran Petunangan Paling Sepoi!

[ Artikel seterusnya.. ]
Login
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Related Links
· More about Pendapat
· News by savvy


Most read story about Pendapat:

MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA !

FAHAMAN HEDONISME:Lambakan Pertandingan Hiburan Penyebab Melayu Lemah MATEMATIK

Ustaz Azhar Idrus mengelirukan?

Team Pemikir Muhyiddin Segaja Untuk Singkirkan Najib

Punca sebenar kemalangan ngeri bas ekspres di Melaka ? Sihir ? EVO ?

PANAS : Senibina Putrajaya - Illuminati dan Freemason?

Mengapa Anwar terus bertahan walau ditinggal pengikutnya?

Ustaz Azizan Buat Silap !!! Sepatutnya Lempar Saja Kerusi Kat Wartawan TV1 Tu

Sejarah Empayar Khazar ( Yajuj Majuj ).. mereka dah keluar?

Persamaan dan Perbezaan Video Lucah 1999 dan 2011
Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel

 Send to a Friend E-Mel kpd Kawan


Klik untuk pakej iklan

Iklan F
"MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA !" | Login/Create an Account | 21 comments | Search Discussion
The comments are owned by the poster. We aren't responsible for their content.

No Comments Allowed for Anonymous, please register

Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by Fazenne on Thursday, December 22 @ 09:07:16 MYT
(User Info )

Hmmm... not bad, not bad at all.  Gempak gak la sbb boleh buat aku berkeinginan buat further homework pasal MPV ni.  Gempak gak la sbb aku selalu sahaja memandang rendah kereta2 Made in China ni...

Gempak gak la... value for money... jgn spare part mahal nak mati mcm kereta2 Korea sudah la...

Boleh dipertimbangkan, beli satu Wish 2.0Z, boleh dapat dua MPV Cherry ni...

Hmmm... 




Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by bombastic on Thursday, December 22 @ 11:30:30 MYT
(User Info )
Artikel yang menarik...Penulis leh jadi presiden Kelab Chery...



Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by ohdarling on Thursday, December 22 @ 12:12:48 MYT
(User Info )

valid lagi tak data ni?

masih menggunakan enjin mitsubihsi tak?

 pasla ada terperasan dalam artikel iaitu "2010"

maaf bertanya kerana dah nak amsuk 2012




Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by terunesepi on Thursday, December 22 @ 14:38:50 MYT
(User Info )
cherry alado-mpv yang gearbox nya selalu bermasalah..............baik beli exora bold cfe cvt



Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by young_engineer on Thursday, December 22 @ 15:38:37 MYT
(User Info )

model mcm komunis jer!!!

 

anyway.. penyokong tegar PR yg anti BN akan kata cherry ni bagus.. kalahkan exora.. walhal exora jauh lebih baik.... NGOK!!! 




Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by petehkaki on Thursday, December 22 @ 17:23:42 MYT
(User Info )

price  says it all...

 




Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by abanghensem on Thursday, December 22 @ 18:12:29 MYT
(User Info )
ni baru dipanggil TKO for all.... skali skala selit gak la info² santai camni.... asyik dok politik jer.... bosan gak....



Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by ori5 on Thursday, December 22 @ 19:35:37 MYT
(User Info )
blih bndingkan gan...brand Mazda 2,3 or 7 ??



Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by ori5 on Thursday, December 22 @ 19:39:46 MYT
(User Info )
komen skit...sangkancil... pasal brand kereta yg sdng top sekrang..!!...Mazda 2,3..?



Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by AbuUwais on Thursday, December 22 @ 19:57:17 MYT
(User Info )
safety? cer citer...pernah dgr safety nye among the lowest rating di muka bumi..



Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by manafulusku on Thursday, December 22 @ 21:21:09 MYT
(User Info )

review dah basi....

Chery Alado [www.google.com.my] enjin mitsubishi dengan cc besar ( 2400 cc ) ?

1st model ya....sekarang ni di apakai enjin china aje..

 http://cheryinternational.com.my/eastar.php

 




Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by fdisk on Thursday, December 22 @ 21:27:48 MYT
(User Info )
Mamat yg published ni mesti salesman chery ni..Eastar 2.0 pakai enjin ACTECO..made in  china...so confirm poyo...walaupun collaborate ngan company top 10 in the world from austria utuk wat enjin tu..yg eastar 2.4 yg pakai enjin mitsubushi..yg tu mungkin la..bab harga 2.0 ngan 2.4 aku rasa mesti lebih RM90k..tak masuk akal bawah 80k.. kalo 2.0 tu ye kot..



Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by PUTIQ on Friday, December 23 @ 01:28:12 MYT
(User Info )
BUATAN CHINA PASANG PULAK DI MALAYSIA.............HADOI.......



Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by Sangkancil on Friday, December 23 @ 02:07:03 MYT
(User Info )

setakat dengar orang cakap atau penah saksikan sebutir keta eastar bermasalah,looser sungguh rasenye.tak ape,duit anda,terpulang pada anda lah...saya langsung takde kepentingan,dan saye bukan salesman chery...saya rekomen kereta yg tinggi spec nya dan berkualiti utk anda....

 

 

anda boleh lihat komentar2 di paultan mengenai estar ini...setakat di TKO,hah....cerita politik boleh lah komen.

 

nak MPV,tapi ambik ekzora...murah sikit tapi kualitihampeh.alza?kecik..GL?pun kecik...estima,wish,stream?poket plak nipis...eastar ada,tapi forumer pulak yg bawak cerita ngarut2. 

http://paultan.org/2008/09/03/chery-alado-launches-locally-assembled-24-liter-chery-eastar-7-seater-mpv/

 




Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by pololamartina on Friday, December 23 @ 04:42:41 MYT
(User Info )
tan sri cham soo...taukey rim dah kaya....dia ada kilang rim kat china...jenama BSA...orgnyer baik...harap produk ni ok..sblm ni keluaran cherry teruk...dah test tahun 2009 tapi kete hehe



Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by Fazenne on Friday, December 23 @ 05:13:30 MYT
(User Info )

Perggghhh... patriotik sungguh... kutuk barangan China... sokong Proton... 

Tak sedar, 50% barangan dibuat di China dah la ni...

Proton yg dah lebih 25 taon buat kereta, masih tak ke mana, abis untung buat bayar Lotus...

Kompeni China plak, dah beli Volvo, Opel, Maybach dan mcm2 kompeni lagi...

Sokong tak bertempat...

Lupa dulu keter Jepun pun mula2 kena kutuk... sekarang?

Hehe... Proton, visi bagus... tp  dek kerana bawah BN... hancus... 




Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by matstepe on Saturday, December 24 @ 16:19:33 MYT
(User Info )

perghhh...kalau rosak,spare parts kena order...x de jual kat kedai...baru2 ni ada kawan rosak absorber..tanya pomen berapa sepasang....RM 560...tu yang belakang..kalau yg depan mau rm 1k sepasang...

kerete mmg murah tapi kena tengok spare part dia pulak.....kalau proton ok jer boleh dapat kt mane2 kedai dgn mudah.......




Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by dUplet on Thursday, December 29 @ 08:15:46 MYT
(User Info )
Apa pun exora tetap terbaik..value 4 money



Re: MPV Terbaik Buat Rakyat MALAYSIA ! (Score: 1)
by penyu on Monday, January 23 @ 04:40:40 MYT
(User Info )
Bagoes untuk orang banyak duit..x suka tukar lain...orang kureng duit beli mpv nak pakai sampai mati..lol



BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman [email protected]
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKD
(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN DUNGUN, TERENGGANU DARUL IMAN)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : [email protected] atau Webmaster : [email protected]

Lot 3672, Bangunan PAS Kawasan Dungun,
Kg. Pak Sabah, 23000 Dungun, Terengganu.
Tel/Faks : 09-848 5001



All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.