Balik Semula TranungKite Online Sertai Facebook TKO RSS Feed Hantar Artikel Forum Borak Siber Semakan Akaun Jalinan Siber Topik Artikel Topik Berita Topik Artikel Arkib Berita Iklaneka Hubung Kami Masuk Keluar

     Create an account     
Terbaru...   Team Pemikir Muhyiddin Segaja Untuk Singkirkan Najib    Seminar Guru "Kasih diSemai" Daerah Baratdaya P.Pinang: Pejabat Pelaja    Panas: PKR edar muka-muka penyerang masjid    Ostad-ostad Perkasa...    Pemimpin PR Beri Tazkirah Perlu Tauliah..Pemimpin UMNO Macam mana ?    Misteri Kisah Baitulmaqdis dan Haikal Sulaiman    Kawasan Bekas MB Kedah Di Serang Kehijauan    Mahfuz: ‘Kasut dibaling nyaris terkena saya’    AMK Selangor Kesal Kelewatan PDRM Tangani Isu Keganasan    Hantaran Petunangan Paling Sepoi!  
Modules
 Asas Laman
    · Home
    · AvantGo
    · coppermine
    · Downloads
    · FAQ
    · Forums
    · iklan
    · Journal
    · NukeSentinel
    · PHP-Nuke Tools
    · Recommend Us
    · Search
    · Shout Box
    · Statistics
    · Stories Archive
    · Surveys
    · Top 10
    · Topics
    · Video Stream

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Akhbar Hari Ini..
Berita-berita daripada akhbar tempatan hari ini untuk paparan anda melalui TKO Online. [Baca boleh, percaya kena fikir dulu!]
* Dibuka pada paparan windows yang sama
Bernama
Currently there is a problem with headlines from this site
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Rangking Forum
Rebutlah ranking ini... © 2009 Tranung Kite
User Info
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: keturah
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 32624

People Online:
Visitors: 0
Members: 0
Total: 0
Ahli TKO Online
Malaysia: Demokrat Palsu dan Demokrasi Totalitarianisme/Autoritarianisme ?
Posted on Friday, July 13 @ 11:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh lararatu

Artikel Oleh: usinwafer

"Mengapa Perdana Menteri Malaysia Najib Razak yang juga anak kepada bekas Perdana Menteri Malaysia ke 2 telah boleh disenaraikan didalam Kelab "terburuk sistem demokrasi dunia" iaitu salah seorang ahli Kelab Demokrat Palsu oleh Mark Mackinnon(terbitan: Jun, Globe and Mail).

Ciri-ciri kelayakan utk menyertai Kelab ini ialah "pimpinan ini mengadakan pilihanraya tetapi tidak bersedia melepaskan kuasa, sementara menahan dan memenjarakan seteru politik dari pembangkang. Sebagai rakyat Malaysia dan bangsa Malaysia serta umat Melayu... sewajarnya kita juga turut merasa malu dengan tersenarainya Najib kerana kita dibawah pimpinanya yg diwarisi dari PM ke 5 Tun Abdulah Badawi.

Saya percaya penyenaraiannya itu adalah kerana disebabkan usaha Najib ingin membawa perubahan kepada Kerajaan Barisan Nasional.Beliau ingin membuktikan bahawa Kerajaan yang beliau warisi ini lebih baik dari Zaman Bapanya Razak Hussein..lebih hebat dari zaman PM terlama Mahathir Mohamad malah lebih cergas dan segar dari zaman PM Abdullah Badawi.

Utk itu Najib "kononya" telah mentransformasikan beberapa Akta yang terang-terangan berfahaman Autoritarinisme atau Totalitarianisme iaitu Akta Keselamatan DalamNegeri 1960 menjadi Akta Kesalahan Keselamatan(Langkah-Langkah Khas 2012)... Akta Hasutan 1948 menjelma Akta Keharmonian Nasional...dan dengan jelas Akta-Akta ini cukup kejam!!!!

Ditambah pula dengan penggubalan Akta baru iaitu Akta Perhimpunan Aman 2012 setelah ketakutan melihat Arab Spring berkemungkinan besar boleh melanda Malaysia dan juga melihat betapa sokongan puluhan ribu rakyat berbilang kaum yang turun ke jalanraya melalui BERSIH, BERSIH 2.0 dan BERSIH 3.0 setelah pelbagai usaha utk mereformasikan sistem pilihanraya dinegara ini menemui jalan buntu dan tidak dilayan sewajarnya adalah tidak keterlaluan inilah punca-punca lahirnya Akta baru didalam sistem demokrasi palsu... (ingin saya tegaskan disini kepada individu yang bergitu teruja dengan Arab Spring yg membawa kejatuhan Rejim Mubarak melalui Revolusi... di Malaysia ini kita terdiri dari Melayu, Cina, India mewakili kaum majoriti bangsa Malaysia... kita tidak akan meniru Arab utk berRevolusi... kita tidak perlu nak menjadi Indonesia utk berRevolusi dan juga tidak perlu bersemangat seperti Iran utk berRevolusi... kenapa nanti kita bincang dlm agenda lain bukanya disini)

Setelah Najib bersama kerajaan Barisan Nasional melihat betapa media baru begitu popular dan mendominasi sumber maklumat yang dicapai rakyat ..sehingga media baru ini bukan sahaja menawakan satu alternatif malah peristiwa-peristiwa penting tertentu tidak lagi dapat disembunyikan.Rakyat kini bukan hanya menggunakan internet,mereka juga menyebarkan berita melampaui internet. Semunya menjadi amat segera dan sekelip mata. Oleh itu pindaan baru Akta Keterangan (Pindaan 2012) dipinda utk berusaha mengekang hak bersuara rakyat Malaysia didalam media atas talian ini seperti blog,facebook dan Twitter dan mengunapakai prinsip "bersalah hingga dibukti tidak bersalah" (guilty until proven innocent).

Sudah 50 tahun lebih Malaysia menjadi negara Demokrasi...namun begitu demokrasikah kita di Malaysia ini dengan Akta-Akta kejam dan menyimpang jauh dari roh demokrasi itu sendiri...

DEMOKRASI TOTALITARIANISME/AUTORITARIANISME

Adakah di Malaysia ini diamalkan Demokrasi Totalitarianisme/Autoritarianisme?

Pengamal Demokrasi Totalitarianisme/Autoritarianisme akan mengamalkan demokrasi jika ia dapat menampilkan diri mereka sebagai sebuah kerajaan yang dipilih oleh rakyat.Apabila demokrasi berkemungkinan menyingkirkan mereka dari kekuasaan, mereka berkenaan bersedia untuk melemparka demokrasi dan menggunakan kekerasan dan kekuatan senjata untuk mengukukan kuasa mereka. Amalan ini sudah dialami oleh Malaysia pada pilihanraya umum 10 Mei 1969.Perikatan kecewa besar di Malaysia Barat apabila ia hilang 23 kerusi Parlimen,kerajaan negeri Pulau Pinang serta hampir kehilangan kerajaan negeri Perak dan selangor kepada Pembangkang.Namun Perikatan masih mengekalkan majoriti di Dewan Rakyat... namun sejarah hitam negara bermula selepas itu...dalam masa 3 hari berlakunya kekerasan,pertumpahan darah yang dirancang dan dilancarkan dengan sengaja..Dan berlakulah sejarah hitam di Malaysia... Rusuhan Kaum 13 Mei 1969...

FAHAMAN TOTALITARIANISME/AUTORITARIANISME

Pengamal fahaman Totalitarianisme/Autoritarianisme seperti Hitler,Stalin dan Mussolini membenarkan hanya satu parti politik sahaja bergiat aktif dan cergas.Walaupun parti pembangkang wujud usaha mereka tidak berhasil kerana seringkali disekat pemerintah.Rakyat tidak diberi kebebasan untuk mengkritik dan membantah dasar kerajaan.Pihak media tidak bebas bersuara dan sebarang laporan yang bakal dikeluarkan mestilah ditapis pemerintah, bahkan polis rahsia ditubuhkan bagi mengawal tindak-tanduk rakyat.Situasi negara yang berfahaman ini sering berubah-ubah (flip-flop) kerana berlakunya ketidaktetapan dasar dan prinsip pemerintahan.

Adakah di Malaysia juga ada yang menjadi pengamal fahaman tersebut..?

Selepas peristiwa 13 Mei 1969..pemerintah melalui Pengarah MAGERAN berkecenderungan ke arah pembentukan sebuah negara yang hanya mempunyai Satu Parti dengan cara menghapuskan semua parti-parti pembangkang,sama ada dengan cara penyerapan atau penindasan. Akhirnya Perikatan berjaya menyerap masuk parti politik GERAKAN, PPP dan PAS yang sudahnya menyaksikan pembentukan Barisan Nasional.Hanya DAP dan PRM tidak menyertainya.dan lihatlah bagaimana DAP dan PRM bergelut utk hidup selepas 13 Mei yang dikawal dengan beberapa Akta Kejam... Akta Mesin Cetak.. Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)... Akta Hasutan antara tali dan gam yang mengikat tangan, kaki, mulut mereka. Rakyat Malaysia juga kenal siapa Special Branch (SB) dan bagaimana pasukan POLIS berada dibawah kawalan dan seliaan Kementerian Dalam Negeri yang mana ketua tertingginya adalah Menteri Dalam Negeri. Utk mengenali antara pertubuhan polis rahsia dunia lihatlah siapa dibelakang GESTAPO,MVD,MOSAD,KGB... bukankah kerajaan negara mereka sendiri.

Selepas tsunami politik 2008 dan Najib mengambil alih tampuk pemerintahan dari PM ke 5 Abdullah Badawi... kita lihat Najib begitu akitf memperkenalkan pelbagai askara... NKRA, ETP, BR1M, TR1M,dan pelbagai lagi yang berjenama 1Malaysia..segala tindakan Flip-Flopnya sudah diketahui ramai terutama isu Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang akhirnya mendapat tentangan dan kemudian dikembalikan kepada sistem asal. Najib mendakwa Konsep 1Malaysia tidak bertujuan politik sebaliknya merupakan satu alat utk mengukuhkan perpaduan dikalangan komuniti-komuniti yang pelbagai demi pembangunan negara...namun tidak lama selepas jenama ini beregar diruang udara Malaysia... muncul pula retorik yang tidak pernah didengar sebelum ini yang melambangkan politik tidak bertanggungjawab(Fitnah dan Serangan Peribadi),Ekstremisme perkauman (lahir NGO-NGO berpakasikan Kaum yang radikal dan lantang) dan taksub keagamaan( muncul NGO-NGO berpaksikan agama yang mencurigai agama lain). Lebih parah lagi,mereka yang berkenaan mengucapkan retorik terhodoh berupa permainan politik tidak bertanggungjawab,ekstremisme perkauman,dan taksub keagamaan yang sama sekali bertentangan dengan konsep 1Malaysia muncul dari kalangan parti Najib sendiri iaitu UMNO,terutamanya media massa milik-UMNO,Utusan Malaysia. Inikah yang dikatakan dasar kerajaan yang berubah-ubah (flip-flop)..berlakunya ketidaktetapan dasar dan prinsip pemerintahan..?

Hari ini Najib sudah mendapat gelaran DEMOKRAT PALSU... saya berpendapat gelaran ini lahir dari sistem politik negara yang sudah berlangsung 50 tahun lebih sesudah merdeka yang telah menggunapakai fahaman Totalitarianisme/Autoritarianisme tetapi pemerintah mendakwa Malaysia sebuah negara demokrasi berparlimen.Jika pemerintah BN tetap mendakwa Malaysia negara demokrasi, saya yakin Malaysia sebuah negara demokrasi... iaitu DEMOKRASI TOTALITARINISME/AUTORITARIANISME berdasarkan hujah-hujah diatas."

Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada [email protected]. Dapatkan maklumat lanjut di SINI


 
Artikel Hari Ini

Team Pemikir Muhyiddin Segaja Untuk Singkirkan Najib

Seminar Guru "Kasih diSemai" Daerah Baratdaya P.Pinang: Pejabat Pelaja

Panas: PKR edar muka-muka penyerang masjid

Ostad-ostad Perkasa...

Pemimpin PR Beri Tazkirah Perlu Tauliah..Pemimpin UMNO Macam mana ?

Misteri Kisah Baitulmaqdis dan Haikal Sulaiman

Kawasan Bekas MB Kedah Di Serang Kehijauan

Mahfuz: ‘Kasut dibaling nyaris terkena saya’

AMK Selangor Kesal Kelewatan PDRM Tangani Isu Keganasan

Hantaran Petunangan Paling Sepoi!

[ Artikel seterusnya.. ]
Login
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Related Links
· More about Artikel
· News by lararatu


Most read story about Artikel:

Cukup-Cukuplah Ridhuan Tee, Takkan Tak Kenyang Lagi ?

Bekas Permaisuri Agong Ke Mahkamah: Kerna Cinta Atau Batinnya Derita?

`Anak Saya Berkemban Itu Perkara Remeh ' - Cikgu Fathi

Gambar Rosmah Mansor di lokasi pembunuhan Altantuya?

Awek siapakah ni?

Kisah Sb Menyamar Sebagai Ahli Pas Ampang

Maaf Azmin, Wanita Itu Bukan Keluargamu Tatapi Dia Lebih Teruk Dari Pelacur

Siri 4 : Fakta MENGEJUTKAN Disebalik Serangan Bukit Kepong

Ini Jawapan Kenapa Rosmah Tak Mau Pakai Tudung...

Pengantin Perempuan Berbillion Dollar
Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel

 Send to a Friend E-Mel kpd Kawan


Klik untuk pakej iklan

Iklan F
"Malaysia: Demokrat Palsu dan Demokrasi Totalitarianisme/Autoritarianisme ?" | Login/Create an Account | 0 comments
The comments are owned by the poster. We aren't responsible for their content.

No Comments Allowed for Anonymous, please register

BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman [email protected]
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKD
(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN DUNGUN, TERENGGANU DARUL IMAN)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : [email protected] atau Webmaster : [email protected]

Lot 3672, Bangunan PAS Kawasan Dungun,
Kg. Pak Sabah, 23000 Dungun, Terengganu.
Tel/Faks : 09-848 5001All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.