Akaun Anda Hantar Artikel Forums Prosedur Iklan Hubung Kami Top Hits Keluar RSS TKO Versi 12 Facebook TKO Twitter TKO TranungKite Online Melihat Waktu Solat
     Create an account      
  TERKINI..   Noh: Kenapa Selangor serah tanah Ijok kepada kroni BN?    Anak saudara Robert Kuok nafi dakwaan Raja Petra    Usia 99 Tahun, Tok Mun Sedia Tanding PRU-14    Sokongan Charles pada LGBT cerminkan pendirian DAP    Apa Kaitannya Mahathir Dengan Wabak Taun Kronik Di Kelantan Era 1990-an? (bersama video)    Sebelum ini UMNO Akui kekuatan PAS, Kini DAP pula & Akhirnya PAN akui juga!    Pengakuan ‘Parti Tidak Tentu Arah’ Daripada Ahli Majlis Tertinggi PPBM Tular Di Media Sosial    Menteri dijabatan perdana menteri ada saham    Secara Tak Sengaja Husam Kata HARAPAN dan AMANAH (PAN) akan kalah di Kelantan    DAP tak pandang rendah Pas  
Infomation
Iklan KiriUNTUK MAKLUMAT LANJUT BERKENAAN IKLAN - sila emelkan ke tranung2006@gmail.com atau whatsapp/telegram kepada 011-1089 0461
Menu Utama
 Asas Laman
    · Home
    · 10 Teratas
    · Advertising
    · Akaun Anda
    · Album
    · Arkib Artikel
    · Beritahu Kawan
    · FAQ
    · Forum
    · iklan
    · Kajian
    · Kotak Sembang
    · Masej Peribadi
    · Muat Turun
    · Newsxxx
    · Pencarian
    · PHPNuke Editor
    · PRK Sg. Limau
    · Statistik
    · Sudut Cetak
    · Sudut Video
    · Topik
    · Tragedi MH17
    · Waktu Solat

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Statistik Pembaca
We received

486922477
page views since
1 September 2012

Jumlah Hits
· Hari Ini

58499

· Semalam

146992


Purata Hits
· Sejam

9,290

· Sehari

190,427

· Sebulan

5,796,696

· Setahun

69,560,354


Server Masa Server
· Masa

11:59:14

· Tarikh

25 Feb 2018

· Zon

+0800

TranungKite Online (TKO): Forum

www.tranungkite.net :: View topic - Renungkanlah.......
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Renungkanlah.......
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net Forum Index -> Agama & Falsafah
View previous topic :: View next topic  
Author Message
bijigetah
VeteranTKO
VeteranTKO


Joined: Jan 31, 2008
Posts: 3921
Location: Didalam Rahmat dan Redha Allah insyaallah.

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 8:09 am    Post subject: Renungkanlah....... Reply with quote

http://www.youtube.com/watch?v=PgbZGNWcOuA

KUPASAN PENYELEWENGAN ILMU HAKIKAT ( RENUNGKANLAH )
Di Malaysia, ajaran sesat yang paling awal dikesan dan dipercayai yang tertua ialah ajaran Taslim. Ajaran ini mula dikesau di Pulau Pinang pada 1870-an, seterusnya terus merebak ke negeri-negeri lain di seluruh Semenanjung. Pada 1950-an, lahir satu lagi ajaran di Kelantan yang dikenali dengan ajaran Subud. Walau bagaimanapun, ajaran ini tidak begitu mendapat tempat di kalangan masyarakat Islam dan akhirnya ia lenyap begitu sahaja.

Ajaran Ilmu Hakikat

Penyelewengan akidah atau ajaran sesat berlaku dengan lebih hebat dengan kemunculan satu ajaran yang dikenali dengan ajaran Ilmu Hakikat yang muncul sekitar 1980-an. Ajaran ini dipelopori oleh Haji Ahmad Laksamana bin Haji Omar yang terkenal melalui tulisannya dalam buku Hakikat Insan. Sebahagian besar isi kandungan buku berkenaan mempunyai persamaan dengan Hidayatul Anwar oleh Syed Jamalullail, pengasas ajaran Taslim.

Pengaruh ajaran ini tersebar luas dan mendapat sambutan daripada kalangan sebilangan kecil masyarakat di beberapa buah negeri seperti Kelantan, Pulau Pinang, Selangor, Perak, Terengganu, Pahang, Negeri Sembilan dan Iain-lain negeri di Malaysia Barat. Selepas pengharaman dilakukan oleh kerajaan terhadap buku Adam Perkataan ditafsirkan oleh Ahmad Laksamana dengansebagai Allah, dalam dan Muhammad, yang bererti Allah dalam Muhammad. Muhammad' yang dimaksudkan di sini bukannya Nabi Muhammad s.a.w. (yang lahir di Makkah dan wafat di Madinah) tetapi adalah berkaitan dengan teori Nur Muhammad sebagai manusia pertama yang terdapat dalam ajaran wahdat al-wujud. Ini dapat dilihat daripada penjelasan Ahmad Laksamana:


"Nama Allah itu baru, sebelum itu belum ada Tuhan bernama Allah. Zat tersebut mentajalli (menampakkan) dirinya serta di-tajallinya Nur Allah, kemudian ditajalli pula Nur Muhammad (insan kamil), pada peringkat ini hanya dikenali engkau aku - aku engkau

Ajaran bahawa "zahir manusia itu Muhammad dan batin ma-nusia itu Allah" berasal daripada ajaran wahdat al-wujud yang di-petik daripada ajaran Kristian. Ajaran Kristian mengatakan diri Jesus adalah himpunan dua nature iaitu Lahut dan Nasut atau tuhan dan manusia. Manakala pentafsiran berdasarkan huruf dan kalimah seperti perkataan dan sebagaimana dijelaskan adalah ajar-
an batiniyah yang jelas bercanggah dengan ajaran Islam.

Pengertian Dua Kalimah Syahadah

Dalam buku Hakikat Insan, Ahmad Laksamana mengatakan bahawa pentafsiran yang dibuat oleh ulama bagi lafaz syahadah adalah salah dan tidak tepat. Terjemahan yang diterima pakai iaitu: "Aku naik saksi bahawa tiada tuhan (yang sebenar disembah) melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah" adalah terjemahan orang syariat.

Terjemahan yang tepat menurut pandangan ajarannya yang digelar "ilmu hakikat dan makrifat" adalah seperti berikut:

a. ertinya "kita bersaksi dengan diri kita sendiri tiada yang nyata pada diri kita hanya Allah semata." Ini bererti kita menafikan tubuh kita dan kita ithbatkan kewujudan Allah semata-mata. Jadi terjemahan tiada tuhan melainkan Allah adalah tidak tepat.

Selain itu, lafaz syahadah telah dipecah dan diregukan kalimah-kalimah tersebut dengan istilah dan bentuk yang bermacam ragam. Sebagai contoh yang mengandungi 24 huruf adalah sempena 24 jam seh'ari semalam.

Hakikat Sembahyang dan Zikir

Sembahyang diertikan dengan berdiri menyaksikan diri sendiri, bahawa tiada yang nyata pada kita, tetapi yang nyata hanya Allah (diri batin dan Muhammad diri zahir iaitu yang membina dan menanggung rahsia Allah). Hakikat sembahyang terkandung dalam setiap huruf pada kalimah huruf alif: niat, huruf lam: berdiri, huruf ha: rukuk, huruf mim sujud dan huruf dal: duduk antara dua sujud (Hakikat Insan, hal. 143).

Ahmad Laksamana juga mengatakan bahawa sembahyang yang dilakukan oleh umat Islam semuanya salah. Baginya sembahyang yang betul adalah dengan cara yang didapati daripada mimpi, diajar oleh Rasulullah, disaksikan oleh Nabi Yusuf, Wali Qutb Jadid, Syeikh Abdul Kadir al-Jilani dan Imam Syafie. Beliau me-nyatakan:

"Mereka datang kepada aku, sembahyang yang disahkan oleh Nabi Khidir dan direstui oleh guru Hakikat lagi mursyid."

Cara sembahyang yang tepat sebagaimana yang diperolehi melalui mimpi adalah seperti berikut:

a. Tiada bacaan surah pendek selepas bacaan al-Fatihah.

b. Tidak perlu membaca al-Fatihah dengan kuat dalam apa-apa
sembahyang sekalipun.

c. Tidak ada i'tidal selepas rukuk.

Selain penyelewengan yang dilakukan dalam bentuk perbuatan atau pengucapan (fi'li dan qawli), Ahmad Laksamana turut membandingkan kelazatan sembahyang adalah sama dengan persetubuhan. Ini suatu perbandingan yang amat keji dan penghinaan yang besar terhadap Islam. Ini kerana nikmat pengabdian diri kepada Allah adalah perkara ruhiyyah dan bukan perkara syahwat ba-dan atau nikmat jasad.

Zikir yang dilakukan dalam ajaran ini menepati dengan meditasi dalam mistikisme. Antara zikir yang paling kemuncak ialah "ah, ah, ah" yang diambil daripada huruf pertama dan terakhir daripada lafaz al-jalalah (Allah) dan ditafsirkan huruf alif itu adalah kemaluan lelaki dan ha adalah alat kelamin perempuan. Zikir "ah" adalah zikir makrifat Allah kerana diambil daripada lafaz Allah yang tajalli daripada ahadiyyah, wahdah, wahidiyyah, alam arwah, alam mithal, alam ajsam dan alam insan. Alam insan adalah benih lelaki dan alam ajsam adalah benih perempuan dan kedua-duanya datang daripada Allah. Oleh itu, diambil dan simbol alat kelamin lelaki dan perempuan . Sebutan "ah" dua kali dikatakan dua rakaat Subuh. Allah empat huruf adalah empat rakaat Zuhur, Adam tiga huruf adalah tiga rakaat Maghrib . Empat rakaat adalah empat rakaat Isyak.

Kesimpulannya buku tersebut dengan jelas cuba menyebarkan ajaran Batiniyah yang dicampur dengan wujudiyah (wahdat al-wujud) termasuk ajaran Martabat Tujuh yang bercanggah dengan Ahli Sunnah wal Jama'ah. Dalam buku tersebut, Ahmad Laksamana banyak menggunakan hadith palsu yang didakwa sebagai hadith Qudsi seperti:

Cara untuk Menjadi Wali


Dalam buku tersebut, penulis membahagikan tiga jenis ilmu, iaitu:

a. Ilmu biasa yang boleh dipelajari oleh semua orang.

b. Ilmu yang hanya boleh dipelajari oleh orang tertentu dengan bergurukan kepada para wali, nabi dan rasul.

c. Ilmu yang diajar oleh Tuhan sendiri apabila kita sudah sampai ke martabat wali.

Cara menjadi wali adalah dengan mengenal diri dan men-jalankan latihan dan amalan di bawah bimbingan guru mursyid yang mesti dipatuhi dengan sepenuhnya. Hasil daripada itu, dia akan beroleh mimpi, nur, tajalli daripada Tuhan, mata hati (basir) akan dapat melihat tujuh petala langit dan tujuh petala bumi. Seterusnya akan memperoleh fana' dengan Allah dan mulut akan terlatah dengan kata-kata "ana al-haq". Murid akan diiktiraf sebagai wali kerana telah dilawati oleh para tetamu yang terdiri daripada para wali, nabi-nabi dan rasul secara sedar dan bukan mimpi (Ha-kikat Insan, hal. 59)

5. Unsur Seks dalam Ilmu Hakikat

Seks ialah unsur yang penting dalam Ilmu Hakikat. Anggota seks telah dikaitkan dengan perkataan atau ayat al-Qur'an dan dengan pentafsiran yang berbagai-bagai. Dalam buku Hakikat Insan ditunjukkan dengan jelas rajah-rajah bagi menerangkan tentang bagaimana kaitan antara ayat al-Qur'an dengan anggota seks ma-nusia. Sebagai contoh lafaz , huraiannya seperti berikut:

a. Alif : rahsia Allah
b. Titik ba : mani
c. Pangkal huruf sin : kepala zakar
d. Batang huruf sin : batang zakar

e. Lingkaran luar huruf ha : bibir faraj

f. Lingkaran dalam huruf ha : lubang faraj

g. Huruf lam : batu zakar

Pentafsiran sebegini adalah sebagai satu cara bagi mereka me-ngaitkannya dengan konsep "nikah batin", iaitu sebagai satu alasan yang mudah bagi menghalalkan pertemuan antara lambang zakar dan lambang faraj. Perkara yang sama juga wujud dalam konsep "nikah batin" dalam ajaran Taslim.

6. Pembahagian Ilmu

Ahmad Laksamana membahagikan ilmu kepada tiga bahagian:

a. Ilmu Qalam.

b. Ilmu al-Ghaib.

c. Ilmu Syahadat.

a. Ilmu Qalam

Bagi membuktikan adanya ilmu Qalam, Ahmad Laksamana menggunakan ayat dengan menterjemahkannya "yang mengajar kamu ilmu Qalam".
Menurut Tafsir Pimpinan al-Rahman, terjemahan bagi ayat yang berkenaan ialah:

"Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan."

Dalam Islam tidak terdapat bidang ilmu yang dikenali sebagai Ilmu Qalam. Tentang Ilmu Qalam, Ahmad Laksamana mengatakan bahawa pancaindera manusia ada tujuh. Dakwaan tersebut adalah suatu pembohongan.

7. Kejadian Manusia dan Makrifat dengan Allah

Ahmad Laksamana mendakwa bahawa manusia bermula daripada alam ghaibal ghaib dan kemudiannya dipindahkan dari suatu alam ke suatu alam yang lain sehingga manusia wujud di alam ini. Be-liau juga mendakwa bahawa diri batin manusia adalah diri rahsia Allah yang ditajalli oleh zat al-haq rahsianya untuk ditanggung oleh manusia.

Apabila manusia menanggung rahsia, maka menjadi tugasnya memakrifatkan dirinya dengan Allah. Beliau seterusnya mendakwa bahawa tidak sempurna hidup manusia jika dia tidak memakrifat-kan dirinya dengan Allah seperti firman Allah:

Maksud: "Tidak aku jadikan jin dan manusia kecuali untuk berbakti (mengenal diri)."

(Surah al-Zariyat ?:56)

Sabda Rasulullah s.a.w.: "Awal agama (cara hidup) adalah mengenal Allah." Dengan demikian dapat disimpulkan bahawa tugas manusia sebenarnya adalah menerima diri rahsia Allah dan ber-tanggungjawab pula untuk memulangkan diri rahsia Allah kepada empunya diri. Firman Allah:

Maksud: "Sesungguhnya Allah (diri empunya diri) memerintah supaya memulangkan amanahnya kepada yang (diri empunya diri)."

(Surah al-Nisa' 4:58 )

Beliau berpendapat, untuk memakrifatkan diri dengan Allah, telah diberi jalan untuk mengenal Allah dan untuk mengenal Allah, manusia mestilah mengenal dirinya. Sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud:

"Sesungguhnya dengan mengenal dirinya maka seseorang itu akan mengenal Tuhannya."
Sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud:

"Sesiapa dapat mengenal Tuhannya maka nescaya binasa dirinya. "

Kesimpulannya Ahmad Laksamana mentafsirkan ()ayat 56 Surah al-Zariyat adalah tidak tepat kerana maksudnya yang se-benar ialah beribadat bukannya mengenal diri. Begitu juga hadith yang dibawa olehnya adalah hadith maudhu'. Ayat 58 Surah al-Nisa' ditafsirkan menurut kehendaknya.

8. Menambah Huruf dalam al-Qur'an

Dalam buku Hakikat Insan, pengarang mengatakan bahawa ada mengandungi 20 huruf termasuk satu huruf' ghaib. Alif ini adalah hakikat diri Allah yang ditajalli dari alam. Huruf "")pada(adalah hakikat diri mani yang mengandungi rahsia Allah danadalah hakikat sperma (ulat mani) pada mani yang menanggung diri rahsia Allah. Maka bacaannya adalah yang bermaksud:

"Adakah dengan nama Allah yang pemurah lagi mengasihani."

Ahmad Laksamana telah tersalah membilang huruf perkataan. Beliau mengatakan 20 huruf termasuk, sedangkan sebenarhya 22 perkataan. Beliau terlupa mengira tasydid (sabdu) yang merupakan penambahan satu lagi huruf. Penambahan hamzah sebelum pada adalah merosakkan al-Qur'an sedangkan' Allah berfirman: '

Maksud: "Sesungguhnya Kami menurunkan al-Qur'an dan Kami juga menjaganya."

Pengharaman Ajaran

1. Mesyuarat Jemaah Ulama, Majlis Agama Islam Kelantan mengharamkan ajaran ini dan Warta Kerajaan Kelantan pada 3 Julai 1996 no. 255 dan 256 memutuskan:

"Setelah mengkaji isi buku "Tajalli" dan "Hakikat Insan" ka-rangan Haji Ahmad Laksamana, pita rakaman ceramah atau pengajaran serta Iain-lain upacara keagamaan yang mem-punyai hubungan rapat dengannya, maka didapati jelas bertentangan dengan dasar akidah dan hukum-hukum Islam kerana mengandungi kata-kata syirik, sesat dan khurafat. Kata-kata karut dan mereka-reka perkara yang bukan dari ajaran sebenar agama Islam, dengan demikian femaah Ulama bersetuju memfatwakan bahawa Haji Ahmad Laksamana bin Omar mengamal dan menyebar ajaran sesat.

2. Pada 1985, Mahkamah Kadi Besar Kelantan, Kota Bharu mensabitkan tiga kes iaitu di bawah seksyen 68 (1), 69 dan 74 Undang-Undang Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan 1996 dan menghukum:

Mengajar atau memberi penerangan agama tanpa ke-
benaran tauliah dari Majlis - dihukum denda RM 250.00
atau sebulan penjara.

Mengajar atau memberi penerangan yang berlawanan
dengan hukum syarak - denda RM 250.00 atau tiga bu-
lan penjara.

Mengeji atau mencaci agama Islam - dihukum denda
RM 1,000.00 atau 6 bulan penjara.

3. Buku Hakikat Insan oleh Haji Ahmad Laksamana bin Omar,Kota Bharu, Kelantan telah diharamkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) pada 5 November 1992, P.U. (A) 420.

Kesimpulan

Sumber penyelewengan yang utama ialah penerapan unsur-unsur batiniyyah yang dapat dilihat dengan jelas dalam penafsiran-pe-nafsiran yang dilakukan terhadap huruf dan kalimah-kalimah tertentu dalam al-Qur'an dan lafaz syahadah.

Oleh sebab ajaran ini adalah bertentangan dengan ajaran Islam, maka semua umat Islam dinasihatkan menjauhi ajaran-ajaran yang seumpama ini dan tidak mempelajari atau mengamal ajaran ini demi menjaga akidah dan kesucian agama.Ulasan.

Apabila yang batil dicampurkan dengan yang benar maka jadi rosak dan batil kesemuanya. Setiap hal ada kesannya pada jiwa manusia apabila tersalah menuainya. Semuanya ada impak yang menunjukkan kepada yang nyata tersalah mengambil ilmu.
Adat orang melayu gemar pada yang pelek pelek , aneh aneh serta gemar mencari yang batil.
Apabila ianya terbukti benar ada kesilapan maka akan keluar berbagai alasan dan ulasan.
Sehingga mereka dengan bangga dan bongkak memperlekeh dengan memecah bezakan antara syariat dan hakikat.

Firman Allah: “Mereka selalu menyebut dengan mulutnya apa yang tidak ada dalam hatinya.” (Ali Imran: 167)

wallahu a'lam


Last edited by bijigetah on Sun Jan 27, 2013 9:35 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
ayambapok
Lans Koperal
Lans Koperal


Joined: Jun 23, 2010
Posts: 598

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 9:23 am    Post subject: Reply with quote

BG, cuba kamu tafsirkan n huraikan maksud kalimah tauhid kiranya kamu dikalangan org yg benar, LailahaillAllah .. n tlg tunjukkan kami mana dia brg tersebut, silakan sohibulsomah BG

Moga kami semua dapat belajar sesuatu dr tuan yg mulia
Back to top
View user's profile Send private message
bijigetah
VeteranTKO
VeteranTKO


Joined: Jan 31, 2008
Posts: 3921
Location: Didalam Rahmat dan Redha Allah insyaallah.

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 9:34 am    Post subject: Re: Renungkanlah....... Reply with quote

abanag/mod(edit tajuk huruf besar)


Alhamdulillah.
Terimakasih.
Tak perasan huruf besar tajuk tu.
Back to top
View user's profile Send private message
Paranormal
Prebet
Prebet


Joined: Dec 28, 2008
Posts: 233
Location: eXpect the uneXpected

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 9:38 am    Post subject: Reply with quote

lerr tak abis bincang lagi ker bab ni.. haha layann

mana pi abis geng2 tuk shaykh tengganu tu?

bersuluk ker? hehe

kekeke.. Mr. Green
Back to top
View user's profile Send private message
bijigetah
VeteranTKO
VeteranTKO


Joined: Jan 31, 2008
Posts: 3921
Location: Didalam Rahmat dan Redha Allah insyaallah.

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 9:45 am    Post subject: Reply with quote

ayambapok wrote:
BG, cuba kamu tafsirkan n huraikan maksud kalimah tauhid kiranya kamu dikalangan org yg benar, LailahaillAllah .. n tlg tunjukkan kami mana dia brg tersebut, silakan sohibulsomah BG

Moga kami semua dapat belajar sesuatu dr tuan yg mulia


Alhamdulillah.

Cuba tanya ahlul Hakikat pujaan anda dalam sini akan soalan itu.
Itu terlebih baik dan disukai oleh anda mungkin.
Bukan tempatnya disini untuk talakki perkara hakikat.
Semua dah tahu dan mahsyor perkara yang halus halus dari tasawuf perlu mendapat bimbingan guru yang mursyid.
Maaf BG bukan guru atau orang yang gemar gegak gempita bercakap pasal hakikat tapi dalam masa yang sama hemah bicara tiada sunyi dari mencela dan ujub serta riak kelakuannya.

wallahu a'lam
Back to top
View user's profile Send private message
bijigetah
VeteranTKO
VeteranTKO


Joined: Jan 31, 2008
Posts: 3921
Location: Didalam Rahmat dan Redha Allah insyaallah.

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 9:47 am    Post subject: Reply with quote

Paranormal wrote:
lerr tak abis bincang lagi ker bab ni.. haha layann

mana pi abis geng2 tuk shaykh tengganu tu?

bersuluk ker? hehe

kekeke.. Mr. Green


Alhamdulillah.
Sheikh Paranormal, ini sekadar refresh saja.
Supaya generasi muda tidak terpedaya dengan yang batil dari hal akidah yang diiktikod didalam qalbi. Wink

wallahu a'lam


Last edited by bijigetah on Sun Jan 27, 2013 9:53 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
jaketkulit
Sarjan
Sarjan


Joined: Jul 01, 2008
Posts: 1180

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 9:49 am    Post subject: Reply with quote

sesetengah org suka membuka aib diri sendiri
sedangkan Allah menyuruh tutup aib sendiri
sesetengah org suka membuka lembaran lama yg tak berfaedah
lalu aib2 lama dirinya terbuka

nampaknya msykt semakin jauh dari Tuhan
jalan sufi diperlukan bagi membawa manusia kepada Tuhan
Back to top
View user's profile Send private message
bijigetah
VeteranTKO
VeteranTKO


Joined: Jan 31, 2008
Posts: 3921
Location: Didalam Rahmat dan Redha Allah insyaallah.

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 9:51 am    Post subject: Reply with quote

Alhamdulillah.

Kita sama sama saksikan akan hemah manusia berbicara.
Insyaallah, Allah akan berikan kita ilmu mengenal hemah yang benar dan hemah yang batil dalam mencari redha Allah.

wallahu a'lam
Back to top
View user's profile Send private message
bijigetah
VeteranTKO
VeteranTKO


Joined: Jan 31, 2008
Posts: 3921
Location: Didalam Rahmat dan Redha Allah insyaallah.

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 9:57 am    Post subject: Reply with quote

bijigetah wrote:
Alhamdulillah.

Kita sama sama saksikan akan hemah manusia berbicara.
Insyaallah, Allah akan berikan kita ilmu mengenal hemah yang benar dan hemah yang batil dalam mencari redha Allah.

wallahu a'lam


Alhamdulillah.

Setiap reaksi zohir kita adalah alamat bagi yang ada didalam sirr.
Perhatikan dengan mata hati antara cerca, cela, perli, perlekeh, dendam, ungkit hal lalu, serang peribadi semuanya insyaallah akan kita ketemu didalam sini.
Ahli sufi/orang alim tidak sekali kali bersikap dengan perkara batil sebegitu.
Jika ada maka itu tanda mereka tertipu dengan ilmu serta hawa mereka.

Wallahu a'lam
Back to top
View user's profile Send private message
bijigetah
VeteranTKO
VeteranTKO


Joined: Jan 31, 2008
Posts: 3921
Location: Didalam Rahmat dan Redha Allah insyaallah.

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 10:01 am    Post subject: Reply with quote

Alhamdulillah

Semoga nukilan yang dititipkan diatas akan menyegarkan dan menyedarkan kita tentang kerosakkan yang boleh berlaku kepada akidah yang diiktikod jika mendapat ilmu yang salah.
Diharap jangan salah faham bukan maknanya semua ILMU HAKIKAT INSAN adalah salah. Didalam Hikam ada dibicara tentang Hakikikat Insan dengan cara yang betul.
Tetapi yang dibawa adalah kesilapan pada Fahaman Hakikat Insan Ahmad Lakasamana.

wallahu a'lam
Back to top
View user's profile Send private message
jaketkulit
Sarjan
Sarjan


Joined: Jul 01, 2008
Posts: 1180

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 10:19 am    Post subject: Reply with quote

mudah2an aib2 diri masih terpelihara
manusia semakin menjauhi Tuhanya dgn selalu memperlihatkan aib org lain
tetapi tak pernah melihat keaiban diri sendiri
kdg2 semasa memperlihatkan aib org lain
tak sedar aib sendiri terlondeh
org2 ini dikatkan mempunyai penyakit di dalam hatinya
harus segera diberi ubat atau mencari ubat untuk mengelakkan penyakitnya bertambah kronik
Back to top
View user's profile Send private message
ayambapok
Lans Koperal
Lans Koperal


Joined: Jun 23, 2010
Posts: 598

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

bijigetah wrote:
ayambapok wrote:
BG, cuba kamu tafsirkan n huraikan maksud kalimah tauhid kiranya kamu dikalangan org yg benar, LailahaillAllah .. n tlg tunjukkan kami mana dia brg tersebut, silakan sohibulsomah BG

Moga kami semua dapat belajar sesuatu dr tuan yg mulia


Alhamdulillah.

Cuba tanya ahlul Hakikat pujaan anda dalam sini akan soalan itu.
Itu terlebih baik dan disukai oleh anda mungkin.
Bukan tempatnya disini untuk talakki perkara hakikat.
Semua dah tahu dan mahsyor perkara yang halus halus dari tasawuf perlu mendapat bimbingan guru yang mursyid.
Maaf BG bukan guru atau orang yang gemar gegak gempita bercakap pasal hakikat tapi dalam masa yang sama hemah bicara tiada sunyi dari mencela dan ujub serta riak kelakuannya.

wallahu a'lam

Tuan yg mulia, mungkin versi tafsiran kalimah tauhid dlm kitab HI tu sudahpun kamu melihatnya n kamu menghukumnya sesat n tersasar dari yg sebenar, maka dgn segala ilmu yg kamu miliki n kefahaman yg benar dari kamu itu, bolehkah kamu tafsirkan n terangkan pd kami bagaimana tauhid yg sebenar2 yg sepatutnya difahami oleh sekalian umat, tiada gunanya kamu berkokok itu tak betul n itu salah walhal kamu sendiri pun masih kelam dlm apa yg sepatutnya,

silalah tafsirkan kalimah yg mulia itu dlm versi n kacamata kamu sebagai yg benar, moga2 dapat mempelajari sesuatu, jgn lupa kami mahu barangnya sekali..

Sila yg mulia BG
Back to top
View user's profile Send private message
ayambapok
Lans Koperal
Lans Koperal


Joined: Jun 23, 2010
Posts: 598

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 12:20 pm    Post subject: Reply with quote

Setidak2nya kamu huraikan apa yg ada dlm kalimah tersebut n bagaimana perlaksanaan serta tuntutan2 yg ada didlmnya, amalannya serta tempat jatuh tujunya, musyahadahnya serta barang yg diceritakan tanpa ragu serta waham
sebagaimana kebenaran yg kamu laung2kan ..
Back to top
View user's profile Send private message
hijau
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: Mar 21, 2007
Posts: 2390
Location: dalam nikmat Allah

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 12:28 pm    Post subject: Reply with quote

salam...

Laughing Laughing Crying or Very sad

ambe tengok klip u tube UAI tersebut, ramai betoi yg komen duk belasah UAI.

walaupun ambe x bape selari dgn kaedah UAI dlm kuliah2 beliau, tapi dlm hal nih ambe selari dgn UAI...

Allahu'alam

subkhanakAllahummawabikhamdika
asyhaduallailahaillaanta
astaghfirukawaatubuilaik
Back to top
View user's profile Send private message
ayambapok
Lans Koperal
Lans Koperal


Joined: Jun 23, 2010
Posts: 598

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 12:47 pm    Post subject: Reply with quote

BG wrote:
Firman Allah: “Mereka selalu menyebut dengan mulutnya apa yang tidak ada dalam hatinya.” (Ali Imran: 167)

Maka apa yg ada dlm hati kamu apabila kamu menyebut kalimah tauhid yg mulia tuan BG? Apa n bagaimana adanya? Sila khabarkan buat kami ikuti
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net Forum Index -> Agama & Falsafah All times are GMT + 8 Hours
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Page 1 of 9

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©

BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman M@rhean
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!
Malaysia Transform Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
UMNO & BN
Dr. Fathul Bari
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER @ IBT
(IKATAN BLOGGER TERENGGANU - IBT)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : tranung2006@yahoo.com atau Webmaster : tranungkite@hotmail.com

764 Lorong 5 Kiri, Jalan Nibong Stesyen,
23000 Dungun, Terengganu Darul Iman
Tel/Faks : 09-844 8001All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.