Akaun Anda Hantar Artikel Forums Prosedur Iklan Hubung Kami Top Hits Keluar RSS TKO Versi 12 Facebook TKO Twitter TKO TranungKite Online Melihat Waktu Solat
     Create an account      
  TERKINI..   Otai Reformis tolak Dr Mahathir, Saari Sungib lepas jawatan pengerusi    Amaran Keras Al-Qassam Berikutan Serangan Israel Terhadap Masjid Aqsa    Warna kegemaran Rasulullah    HARAPAN sedang muktamad perlembagaan, rancang daftar minggu depan    India Muslim boleh dianggap Melayu, tapi bukan Bumiputera, kata pakar    Tular 74 Kontena Daging Babi Konon Lolos Sah Palsu    Tingkatkan had umur perkahwinan sahaja tidak cukup, kata PAS    Sistem pengangkutan awam era Dr M muflis Kata Blogger Pro Kerajaan    PH raih lebih banyak sokongan ‘Melayu’ - Kata Kajian Invoke Rafizi    PAS minta PKR henti politik munafik  
Infomation
Iklan Kiri















               
UNTUK MAKLUMAT LANJUT BERKENAAN IKLAN - sila emelkan ke [email protected]/* */
 
 
Menu Utama
 Asas Laman
    · Home
    · 10 Teratas
    · Advertising
    · Akaun Anda
    · Album
    · Arkib Artikel
    · Beritahu Kawan
    · FAQ
    · Forum
    · iklan
    · Kajian
    · Kotak Sembang
    · Masej Peribadi
    · Muat Turun
    · Newsxxx
    · Pencarian
    · PHPNuke Editor
    · PRK Sg. Limau
    · Statistik
    · Sudut Cetak
    · Sudut Video
    · Topik
    · Tragedi MH17
    · Waktu Solat

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Warga Kerja TKO V12

Penasihat
Ust Jamaluddin Al Hafiz

Administrator
-Penasihat-
CyberShot
cybershot
@live.com.my

-Server-
Musafir
musafir
@myfikir.com


-WebDesign-
Tok Penghulu
tokpenghulu
@hotmail.com


WebMaster
Ketam Batu
ketambatu2010
@gmail.com


Pemengang Amanah
Mohamed Ibrahim Sini Mohamed
m.ibrahim786
@gmail.com

Bekas PA
Zulkfly Abdullah


Pemb. WebMaster
PenjualCendol 
(Ketua Editor)
Juragan
Teori
Lararatu
Aya (SOL)
BudakJalanan (DD)
PenorehGetah (TKOD)
KerisSakti
mmas_forever
wan_jtk
memo
KuntaKinte (MR)
Nabila (WK)
Munir (UO)
CikguCyber (CC)
 
Editor Sabah @ Sarawak
AnaqSabah
anaqsabah
@gmil.com


Lain-lain negeri masih kosong..
kalau berminat sila pohon!

Moderator Forum
Ketua Moderator
Insani
insaniyy
@yahoo.com.my


Penolong Mod
Voice
voice
@yopmail.com


Setiausaha Mod
khalilah
sushafareen
@yahoo.com


Untuk lain-lain moderator
sila lihat di Forum

Bahagian Pengiklanan
Abu Bakar bin Mat
tranung2006
@gmail.com


bekas PI

Abdullah Othman
dollahharimau
@gmail.com


Disebalik Tabir
[email protected]/* */
Alisha
Nabila
nabilaatiqah
@gmail.com
 


DJ TKO.fm
@Abdullah

Bekas WebMaster
Tok Ayah
tokayah
@hotmail.com

Abu Jihad
abujihad98
@gmail.com

Tok Penghulu
tokpenghulu
@hotmail.com

Cucu Bavoo
monelbavoo
@hotmail.com

Linux Pro
linuxpro99
@hotmail.com

 Din.Cryptos
tranung2006
@yahoo.com

Songkok Putih
songkokputih
@gmail.com

Cybersnipper
cybersnipper09
@gmail.com

PenjagaKubur
penjagakubur96
@gmail.com

  
Semenjak
13 Mac 1999
© Tranung Kite™

Rangking TKO
Rebutlah ranking ini... © 2009 Tranung Kite
Pembaca Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: antilebong
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 33381

People Online:
Visitors: 0
Members: 0
Total: 0
Statistik Pembaca
We received

467660334
page views since
1 September 2012

Jumlah Hits
· Hari Ini

30804

· Semalam

53244


Purata Hits
· Sejam

9,807

· Sehari

213,349

· Sebulan

6,495,282

· Setahun

77,943,389


Server Masa Server
· Masa

14:37:41

· Tarikh

18 Aug 2017

· Zon

+0800

Anonymous Online
TranungKite Online (TKO): Forum

www.tranungkite.net :: View topic - Karguzari Jemaah Tabligh
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Karguzari Jemaah Tabligh
Goto page 1, 2, 3 ... 31, 32, 33  Next
 
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net Forum Index -> Agama & Falsafah
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Serban7
Sarjan
Sarjan


Joined: Dec 17, 2013
Posts: 1423

PostPosted: Thu Jan 16, 2014 11:56 pm    Post subject: Karguzari Jemaah Tabligh Reply with quote



Dengan Lafaz Bismillah.... saya membuka thread ini untuk berkongsi kepada tuan-tuan sekalian karguzari (laporan) berkaitan jemaah tabligh.

Tuan-tuan juga di jemput untuk sama-sama memberikan karguzahri jemaah tabligh samada yang telah lepas atau yang akan datang, gambar-gambar menarik, nasihat-nasihat dan kisah-kisah berkaitan jemaah...

Berbeza dengan thread "Pengalaman keluar bersama jemaah tabligh" yang lebih fokus kepada "pengalaman-pengalaman" secara santai sahaja, thread ini pula akan fokus kepada maklumat-maklumat berkaitan jemaah tabligh yang terkini dan yang telah lepas untuk di kongsikan bersama.

Semoga laporan-laporan, berita, iklan, nasihat dan kisah-kisah ini dapat memberi manafaat kepada saya dan tuan-tuan, InsyaAllah...


Last edited by Serban7 on Fri Jan 17, 2014 12:12 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Serban7
Sarjan
Sarjan


Joined: Dec 17, 2013
Posts: 1423

PostPosted: Fri Jan 17, 2014 12:02 am    Post subject: Reply with quote

~Mu'tamar Ulama Sedunia~

Esok pagi waktu Afrika, Insya-Allah akan bermula perhimpunan ulama Ahlu Sunnah Wal Jama'ah sedunia dinegara Afrika Selatan yang bertempat di Madrasah Arabia Islamia of Azaadville. Wakil ulama terpilih dari 150 negara akan hadir ke perhimpunan ulama terbesar dunia ini Insya-Allah.

Setiap negara hanya seorang wakil ulama ASWJ sahaja yang akan mendapat jemputan khas untuk menghadiri Mu'tamar ini.

Wakil ulama dari Malaysia yang mendapat jemputan khas untuk menghadiri konferens ini ialah Syaikhul Hadith Maulana Abdul Hamid Chin Hafizahullah, merangkap mudir dan syaikhul hadis kepada madrasah Miftahul Uloom Sri Petaling, Kuala Lumpur, Malaysia.

Rombongan Maulana Abdul Hamid ke Afrika Selatan telah diiringi oleh 2 orang lagi ulama besar Malaysia iaitu Syaikhul Hadis Maulana Hazim (guru hadis di Madrasah Sri Petaling) dan Maulana Hamzah (mudir Ma'had Ad-Dirasah Islamiyyah lil Banat, Sri Petaling).

Turut hadir sama dalam rombongan sebagai pengiring Maulana A.Hamid ialah Kapten Noruddin iaitu private pilot kepada PM Dato' Najib.

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang memuliakan dan menghinakan manusia, Allah telah pilih saya untuk jemput rombongan wakil ulama Malaysia ini di Airport dan menjadi Rahbar (penunjuk jalan) kepada rombongan ini sepanjang mereka di South Africa.

Our former Prime Minister, Dato' Abdullah Ahmad Badawi juga turut hadir sebagai tetamu undangan khas tetapi dengan rombongannya sendiri yang disambut oleh kedutaan Malaysia of South Africa.

Antara ulama besar yang akan hadir mengetuai konferens ini ialah Syeikh 'Awwamah Hafizullah (pengarang kitab Adaabul Ikhtilaf dan Atsarul Hadis, iaitu kitab yang penuh beradab untuk melawan hujah-hujah dangkal fahaman sesat Wahhabi/Salafi) dan Syeikh Hamzah Yusof juga Insya-Allah akan hadir sebagai wakil ulama dari Amerika.

Hanya ulama Islam Ahlu Sunnah Wal Jama'ah sahaja yang hadir dari seluruh dunia. Alhamdulillah, Tiada Wahhabi atau Syiah yang terlibat dalam konferens ini.

Alhamdulillah rombongan Maulana Abdul Hamid telah sampai pada hari Rabu 15 Januari dan kami telah menziarahi ulama dan madrasah di daerah Benoni dari pagi hingga malam. Waktu malamnya saya bawa mereka iktikaf di masjid berdekatan rumah saya dan pagi harinya kami sama-sama sarapan di rumah buruk saya.

Alhamdulillah Allah pilih rumah saya untuk hadirkan ulama yang sangat mulia menjejakkan kaki.

*(saya sempat bawakan baby saya dan minta mereka bacakan doa khusus untuknya. semoga menjadi anak soleh dan penggegar dunia seterusnya. Amin.)

Kemudian kami menziarahi ulama dan madrasahnya sekali di Madrasah Mu'eenul Islam iaitu antara madrasah perempuan paling famous di Afrika Selatan.

Kemudian Allah beri lagi kami taufik untuk menziarahi Madrasah Syeikh Zakariyya Lil Banat iaitu madrasah perempuan di Afrika Selatan yang diarahkan pembinaannya oleh Hazrat Qutbul Aqtab Ra'isul Muhaddisin Maulana Muhammad Zakariyya Al-Khandahlawi pada tahun 80-an dahulu sebelum beliau wafat.

Kemudian sekali lagi dengan kasih sayang Allah, kami ziarah pula Maulana Yahya Bham, madrasahnya dan organisasi Islamnya iaitu Khidmatul Awaam. Khidmatul Awaam ialah organisasi non-profit untuk membawa muslim Afrika pergi ke Haji dan Umrah.

Kemudian Allah yang Maha Mulia memberi izin kami untuk menziarahi Jami'at Islamiyyah Darul Uloom Zakariyya, universiti Islam ala madrasah manhaj Deoband yang juga diarahkan pembinaannya oleh Hazrat Syeikh Maulana Muhammad Zakariyya Al-Khandahlawi.

Alhamdulillah lawatan sebahagian kecil ulama dan madrasah di Afrika Selatan telah selesai dan kini rombongan sedang menuju ke Azaadville untuk menghadiri konferens tersebut yang akan bermula esok pagi.

Doakan semuanya berjaya Insya-Allah dan diredhai Allah semuanya Insya-Allah serta semoga umat mendapat cahaya baru daripada konferens ini dan juga menjadi asbab hidayat di seluruh dunia.

Hadirnya para pewaris Nabi dari seluruh dunia untuk bertemu membincangkan perihal masalah umat ini Insya-Allah bakal menggegarkan seluruh dunia kuffar dan menghujankan jutaan hidayat untuk mereka semuanya memeluk Islam.

Note: Saya bukanlah ulama dan bukanlah wali Allah,
Tapi saya sangat mencintai mereka dan dikepala saya mereka saya junjung,
Jadi saya harap dengan kecintaan ini,
Allah akan berkenan untuk ampunkan dosa-dosa saya dan akan berkenan untuk saya bersama-sama mereka di syurga kerana Nabi telah bersabda yang bermaksud:

"Setiap orang akan bersama apa yang dicintainya di akhirat kelak."

Jadi sesiapa yang cinta Nabi dan ulama dengan sebenar-benar cinta, akan bersama mereka kelak di akhirat Insya-Allah.

Sesiapa yang cinta artis Kpop, artis Korea, artis Jepun, Anime Jepun, Upin Ipin, penyanyi Rock, penyanyi Metal dan lain-lain, maka mereka semua akan dikumpulkan bersama-sama apa yang mereka cinta itu di akhirat kelak.

Jika apa yang mereka cinta itu di neraka, maka mereka juga akan ke neraka.

Jika apa yang mereka cinta itu di syurga, maka mereka juga akan ke syurga.

Penulis: Ibnu Batoota.
Back to top
View user's profile Send private message
Serban7
Sarjan
Sarjan


Joined: Dec 17, 2013
Posts: 1423

PostPosted: Fri Jan 17, 2014 12:29 am    Post subject: Reply with quote

Cerita Mimpi Nabi Tuan Guru Haji Hadi Awang



Untuk jawab soalan Tabligh-PAS ini, eloklah rujuk Ustaz Abdul Hadi Awang.

Ana telah berpengalaman berjumpa dengan dua orang berkenaan masalah ini.

1. Hafiz Hatta (pelajar Madrasah Kubang Bujuk, Terengganu)

Dia bersama jama'ah Pakistan 4 bulan diputuskan untuk keluar di Masjid Rusila, Terengganu. Setibanya di Masjid itu, Ustaz Abdul Hadi dan rakan2nya telah siap menunggu ketibaan jama'ah dan TGHH telah menjemput jama'ah ini untuk makan dirumahnya. Dia sempat bertanya jika ada ulama di dalam jama'ah agar mudah berbicara arab dengannya. TGHH banyak berbual dengan mu'alim jamaah itu. Selepas balik ke masjid, maulana itu menceritakan kepada ahli jama'ah yg TGHH telah bermimpi Rasulullah saw malam sebelum kedatangan jamaah itu. Badan Rasulullah saw separuh di dalam tanah dan Rasulullah saw mengatakan kepada TGHH bahawa jama'ah baginda akan datang dan menyuruh TGHH melayan jama'ah itu.

2. Ustaz Jamaluddin (bekas pelajar Penanti)

Ustaz telah bermuzakarah dengan jamaah di markaz PAS di Terengganu selepas Isya sampai hampir waktu Subuh. Orang2 PAS di markaz itu masih tidak berpuas. Lantas salah seorang dari jama'ah itu mengatakan agar mereka semua berjumpa dengan 'POK CHIK' (gelaran TGHH). Mereka cuba menelefon TGHH tapi tiada jawaban, lantas Ustaz Jamaluddin memberi satu hadis yang jika seorang tanda mukmin ialah memuliakan tetamu. Maka mereka semua pergi ke rumah TGHH. Bila TGHH tahu masalah berkenaan ahli2 PAS yang tidak bersetuju dengan Tabligh, TGHH telah mengambil satu kitab dan membaca DALIL-DALIL Tabligh di hadapan mereka semua. Selepas itu, TGHH menasihatkan Ustaz Jamaluddin agar MENERUSKAN USAHA TABLIGH, DAN JANGAN LAYAN MEREKA-MEREKA YANG JAHIL INI (sambil merujuk kepada ahli2 PAS yang tidak bersetuju itu).

Pengalaman Penulis Bersama Jemaah Tersebut:

Pada tahun 1989/90 penulis tinggal di Ceras di kawasan Ceras Flat serta dilantik menjadi imam serta mengajar tajwid di salah satu surau di kawasan tersebut. Ianya adalah marhalah keempat penulis ketika tinggal di Kuala lumpur. Pada akhir 1989 Jemaah Pakistan tersebut sampai di tempat kami (Ceras) dan berusaha di sekitar kawasan tersebut selama satu minggu sebelum bertolak untuk keluar 4bulan di Indonesia. Jemaah tersebut sebenarnya adalah jemaah satu tahun. Kebanyakannya adalah dari Peshawar, Pakistan. Selama seminggu di Ceras penulis, berkesempatan bersama jamaah berkenaan dan maulana yang di dalam jemaah tersebut cukup rapat dengan penulis berlebih lagi penulis berbahasa Arab dengan beliau bagi melancarkan bahasa Arab penulis. Penulis sering bersama maulana berkenaan untuk ‘khususi’ dan sebagainya.

Jemaah ini satu jemaah yang cukup bagus yang pernah penulis ‘nusrah’. Satu hati, satu fikir serta kuat amalan istimai dan juga infiradi. Setiap malam yang penulis dapat pasti, hampir kesemua ahli jemaah akan bagun bertahajud sekitar jam 3.00 pagi. Tidak ada seorang pun yang tercicir. Dalam jemaah tersebut terdapat 5/6 orang muda dan boleh berbahasa Inggeris. Pernah penulis bertanya kepada mereka bagaimana tertib usaha di Peshawar (ketika itu bertebung dengan jihad di Afganistan) kata salah seorang ahli jemaah kepada penulis bahawa mereka ada tertib khusus yang di benarkan oleh Elders Nizamuddin iaitu 4bulan belajar madrasah, 4bulan berjihad di Afghanistan dan 4bulan keluar di Jalan Allah (keluar Tabligh). Bagi yang berkeluarga 4bulan belajar madrasah diganti dengan 4bulan bersama keluarga.

Jemaah mereka adalah jemaah satu tahun dan kedatangan mereka ke Malaysia adalah transit sementara untuk ke Indosesia selama 4bulan dan untuk mendapat visa di Malaysia untuk ke Saudi mengerjakan haji setelah pulang dari Indonesia. Setelah pulang jemaah ini berusaha di sekitar Terengganu untuk beberapa waktu dan akhir sekali kembali ke Ceras sebelum bertolak ke Saudi mengerjakan haji. Mereka terkesan dengan nusrah dari rakan seusaha di Ceras dan memutuskan kembali ke Ceras sebelum bertolak ke Saudi. Lagi sekali penulis dan rakan-rakan di Ceras nusrah jemaah ini. Namun kali ini cerita sensasi di atas menyebabkan ramai rakan-rakan seusaha di sekitar Kuala Lumpur datang menziarahi dan bertanya kebenaran mimpi TGHH.

Penulis mengambil kesempatan bertanyakan hal berkenaan kepada maulana berkenaan. Ceritanya memang betul jemaah tersebut telah masuk untuk 3 hari di Masjid Rusila yang sebelum ini belum pernah Jemaah Tabligh masuk. Apatah lagi sekitar tahun 1993 TGHH pernah berceramah yang ceramahnya agak keras menghentam jemaah. Sehingga ketika itu keset-kaset ceramah tersebut laris di jual di pasar malam dan juga di jual di hadapan masjid India pada tajuk “Jemaah Tabligh Dan Penyelewengannya” . Selepas di khususi, tajuk itu ditukar kepada “Jemaah Tabligh Dan Amalanya”. Kata maulana itu lagi bahawa beliau malu kerana bajunya agak berbau namun di peluk erat oleh TGHH. Begitu juga dengan ahli jemaah yang lain. Selama tiga hari di Masjid Rusila TGHH mengosongkan kuliah beliau dan membenarkan jemaah memberi bayan.Memang pun TGHH bermimpi Nabi saw sebagaimana cerita di atas.

Selepas beberapa hari di Ceras jemaah tersebut berangkat ke Tanah Suci untuk mengerjakan haji. Tahun yang sama penulis beserta dengan abang dan rakan seusaha di kampong Kedah serta rakan seusaha di Kuala Lumpur telah dipileh oleh Allah swt untuk menegrjakan haji. Ketika berada di Tanah Suci sekali lagi penulis berjumpa dengan maulana berkenaan yang sedang memberi “dakwah infradi” kepada beberapa orang Arab di ruang legar Masjid Nabi saw. Patutlah jemaah ini menjadi asbab TGHH bermimpi Nabi saw kerana amalan mereka sememangnya “HEBAT”.

Wallahu’alam.

Sumber: Laman Jemaah Tabligh
Back to top
View user's profile Send private message
TOK_BATIN
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: Apr 24, 2008
Posts: 2511
Location: Tok Batin Sakai Al Jakuni. Wahabi tegar selama nya.

PostPosted: Fri Jan 17, 2014 8:10 am    Post subject: Reply with quote

Sumber: Laman Jemaah Tabligh?

Wallahu alam.

Mungkin benar dan mungkin juga masih boleh di perhalusi.....

Tp apa yg Tok sakai alami, cerita2 sebegini lebih banyak pada hear say....
menjadi kan kita syok sendiri.... hakikat sebenar nya belum di ketahui lagi.

Mula2 dulu Tok telan juga bulat2... ye lah, kita teruja.
lepas tok tahu yg sebenar nya, mula lah cerita yg lain2 tu tok tapis2kan....

wallahu alam


Last edited by TOK_BATIN on Fri Jan 17, 2014 10:11 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
sangkelembai20
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Joined: Sep 01, 2010
Posts: 7193

PostPosted: Fri Jan 17, 2014 8:13 am    Post subject: Reply with quote

TOK_BATIN wrote:
Wallahu alam.

Mungkin benar dan mungkin juga masih boleh di perhalusi.....

Tp apa yg Tok sakai alami, cerita2 sebegini lebih banyak pada hear say....
menjadi kan kita syok sendiri.... hakikat sebenar nya belum di ketahui lagi.

Mula2 dulu Tok telan juga bulat2... ye lah, kita teruja.
lepas tok tahu yg sebenar nya, mula lah cerita yg lain2 tu tok tapis2kan....

wallahu alam


mcm sedih jer bunyi nya... awat, wakil wahabi tak dijemput ker...? Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
TOK_BATIN
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: Apr 24, 2008
Posts: 2511
Location: Tok Batin Sakai Al Jakuni. Wahabi tegar selama nya.

PostPosted: Fri Jan 17, 2014 8:18 am    Post subject: Reply with quote

sangkelembai20 wrote:
TOK_BATIN wrote:
Wallahu alam.

Mungkin benar dan mungkin juga masih boleh di perhalusi.....

Tp apa yg Tok sakai alami, cerita2 sebegini lebih banyak pada hear say....
menjadi kan kita syok sendiri.... hakikat sebenar nya belum di ketahui lagi.

Mula2 dulu Tok telan juga bulat2... ye lah, kita teruja.
lepas tok tahu yg sebenar nya, mula lah cerita yg lain2 tu tok tapis2kan....

wallahu alam


mcm sedih jer bunyi nya... awat, wakil wahabi tak dijemput ker...? Laughing


Sedih? hehehe
Tiada apa yg nak disedihkan,
kalau di jemput pun tak nak pergi.....
Kerana tempat sebegitu hanya sesuai bagi yg hanya menelan bulat2 apa yg org cerita kan...... asal kan diselit sedikit2 istilah arab....
Back to top
View user's profile Send private message
sangkelembai20
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Joined: Sep 01, 2010
Posts: 7193

PostPosted: Fri Jan 17, 2014 8:25 am    Post subject: Reply with quote

TOK_BATIN wrote:
sangkelembai20 wrote:
TOK_BATIN wrote:
Wallahu alam.

Mungkin benar dan mungkin juga masih boleh di perhalusi.....

Tp apa yg Tok sakai alami, cerita2 sebegini lebih banyak pada hear say....
menjadi kan kita syok sendiri.... hakikat sebenar nya belum di ketahui lagi.

Mula2 dulu Tok telan juga bulat2... ye lah, kita teruja.
lepas tok tahu yg sebenar nya, mula lah cerita yg lain2 tu tok tapis2kan....

wallahu alam


mcm sedih jer bunyi nya... awat, wakil wahabi tak dijemput ker...? Laughing


Sedih? hehehe
Tiada apa yg nak disedihkan,
kalau di jemput pun tak nak pergi.....
Kerana tempat sebegitu hanya sesuai bagi yg hanya menelan bulat2 apa yg org cerita kan...... asal kan diselit sedikit2 istilah arab....


Laughing Laughing Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
TOK_BATIN
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: Apr 24, 2008
Posts: 2511
Location: Tok Batin Sakai Al Jakuni. Wahabi tegar selama nya.

PostPosted: Fri Jan 17, 2014 8:36 am    Post subject: Reply with quote

Sedikit pengalaman Tok sakai...

Dulu pernah juga mengikuti jemaah tabligh. mulai sekitar 1975 atau 76.
Kali terakhir keluar pada 1986, di bandar Cheneh Naharu, Kemaman.
Selalu juga ke markaz besar masjid India.

Setelah Tok mengenali Wahabi, Tok tak lagi.....

Namun dgn ikhlas hati tok tak merendah2 kan mereka...
Mereka jauh lebih baik dan mulia dari Tok sakai.
Back to top
View user's profile Send private message
hijau
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: Mar 21, 2007
Posts: 2388
Location: dalam nikmat Allah

PostPosted: Mon Jan 20, 2014 9:19 am    Post subject: Reply with quote

TOK_BATIN wrote:
Sedikit pengalaman Tok sakai...

Dulu pernah juga mengikuti jemaah tabligh. mulai sekitar 1975 atau 76.
Kali terakhir keluar pada 1986, di bandar Cheneh Naharu, Kemaman.
Selalu juga ke markaz besar masjid India.

Setelah Tok mengenali Wahabi, Tok tak lagi.....

Namun dgn ikhlas hati tok tak merendah2 kan mereka...
Mereka jauh lebih baik dan mulia
dari Tok sakai.




LIKE! Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Serban7
Sarjan
Sarjan


Joined: Dec 17, 2013
Posts: 1423

PostPosted: Mon Jan 20, 2014 10:05 am    Post subject: Reply with quote

TOK_BATIN wrote:
Sumber: Laman Jemaah Tabligh?

Wallahu alam.

Mungkin benar dan mungkin juga masih boleh di perhalusi.....

Tp apa yg Tok sakai alami, cerita2 sebegini lebih banyak pada hear say....
menjadi kan kita syok sendiri.... hakikat sebenar nya belum di ketahui lagi.

Mula2 dulu Tok telan juga bulat2... ye lah, kita teruja.
lepas tok tahu yg sebenar nya, mula lah cerita yg lain2 tu tok tapis2kan....

wallahu alam


Assalam Tok Batin,

Oleh kerana tuan tok batin tidak mempercayai kisah dari sumber jemaah tabligh, maka ada baiknya tuan tok batin bertanyakan sendiri kepada empunya badan iaitu Tuan Guru Haji Hadi Awang sendiri, hanya cara ini sahajalah keraguan tok batin akan terurai, selain itu, masih ramai saksi iaitu jemaah Masjid Rusila sendiri kerana jemaah tersebut berada selama 3 hari di masjid tersebut. Hihi Smile

Kisah mimpi TGHA ini sangat masyur di dalam jemaah tabligh di Malaysia ini... namun ianya hanya sekadar sembang-sembang selepas taam, tidak dijadi maksud mimpi ini sekadar testimoni untuk dijadikan dalil ataupun hukum... Smile

P/s: Tok batin sekarang sangat moden dan berilmu Smile
Back to top
View user's profile Send private message
abuadil_alkaff
Leftenan
Leftenan


Joined: Jun 30, 2007
Posts: 9581
Location: pondok salafi

PostPosted: Mon Jan 20, 2014 10:08 am    Post subject: Reply with quote

apakah masalah utama, terbesar yg menjadi kunci permasalahan ummah hari ini? bagaimana JT mengemukakan penyelesaian mereka?
Back to top
View user's profile Send private message
Serban7
Sarjan
Sarjan


Joined: Dec 17, 2013
Posts: 1423

PostPosted: Mon Jan 20, 2014 10:41 am    Post subject: Reply with quote

abuadil_alkaff wrote:
apakah masalah utama, terbesar yg menjadi kunci permasalahan ummah hari ini? bagaimana JT mengemukakan penyelesaian mereka?


Berkenaan ini, saya akan jawab berpandukan kitab fadail amal, walaubagamanapun kitab tersebut tiada ditangan saya sekarang.

Saya akan jawab perkara ini didalam topik khas,

Thread ini hanya akan berkisar karguzahri jemaah tabligh yang saya akan update secara berkala.
Back to top
View user's profile Send private message
Serban7
Sarjan
Sarjan


Joined: Dec 17, 2013
Posts: 1423

PostPosted: Mon Jan 20, 2014 11:58 am    Post subject: Reply with quote

Sambungan Conference Ulama' Sedunia

Wakil dari Malaysia

1. Al-Musnid Allamah Syeikhul Hadith Maulana Hamid Hafidzahullah
2. Syeikh Maulana Hamzah Hafidzahullah
3. Syeikh Maulana Hazim Hafidzahullah
4. Syeikh Fuad Kamaluddin Al-Maliki

Di dalam gambar, dari kiri
Syeikh Maulana Hamzah Hafidzahullah, Syeikh Abd Malik Sa'di & Tun Abdullah Ahmad Badawi.



p/s: Tiada politik dalam jemaah tabligh atau orang tidak faham bagaimana tabligh berpolitik Question Question Question
Back to top
View user's profile Send private message
Serban7
Sarjan
Sarjan


Joined: Dec 17, 2013
Posts: 1423

PostPosted: Mon Jan 20, 2014 12:46 pm    Post subject: Reply with quote

Berdasarkan Syeikh Muhammad bin Idris al-Syafii, gelaran Muhaddith ialah suatu gelaran yang diberikan kepada seseorang yang telah berjaya menghafaz sekurang-kurangnya 400,000 cerita hadis bersama dengan rantaian sanadnya bagi setiap satu hadis.

* * *

Kalau bukan Muhaddith, janganlah memandai-mandai menafsirkan hadis-hadis mengikut tafsiran sendiri...

Sekarang ramai MU-Hard-Disk yang tak pandai, lantang mengutuk Ulama' sepanjang zaman..

Fitnah akhir zaman..
ya ALLAH teguhkan iman kami semua... Allahumma Aamiin
Back to top
View user's profile Send private message
abuadil_alkaff
Leftenan
Leftenan


Joined: Jun 30, 2007
Posts: 9581
Location: pondok salafi

PostPosted: Mon Jan 20, 2014 12:56 pm    Post subject: Reply with quote

Serban7 wrote:
abuadil_alkaff wrote:
apakah masalah utama, terbesar yg menjadi kunci permasalahan ummah hari ini? bagaimana JT mengemukakan penyelesaian mereka?


Berkenaan ini, saya akan jawab berpandukan kitab fadail amal, walaubagamanapun kitab tersebut tiada ditangan saya sekarang.

Saya akan jawab perkara ini didalam topik khas,

Thread ini hanya akan berkisar karguzahri jemaah tabligh yang saya akan update secara berkala.
insyaAllah ambe sedia menunggu..
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net Forum Index -> Agama & Falsafah All times are GMT + 8 Hours
Goto page 1, 2, 3 ... 31, 32, 33  Next
Page 1 of 33

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©

BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman [email protected]
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!
Malaysia Transform Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
UMNO & BN
Dr. Fathul Bari
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER @ IBT
(IKATAN BLOGGER TERENGGANU - IBT)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : [email protected] atau Webmaster : [email protected]

764 Lorong 5 Kiri, Jalan Nibong Stesyen,
23000 Dungun, Terengganu Darul Iman
Tel/Faks : 09-844 8001



All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.