Akaun Anda Hantar Artikel Forums Prosedur Iklan Hubung Kami Top Hits Keluar RSS TKO Versi 12 Facebook TKO Twitter TKO TranungKite Online Melihat Waktu Solat
     Create an account      
  TERKINI..   Syed Saddiq tawar kelas debat percuma    Batal IMAMS: Kementerian tidak buat kajian sebelum umum dilaksana    RUU 355 jadi igauan...    Imams: Kerajaan jangan U-turn    Lelaki dibunuh di khalayak ramai di stesen petrol JB    10 rumah dihanyutkan banjir di Keningau    Parodi Lelaki Jadi Perempuan Dilaknat - Wan Dazrin    Turki mahu buka kedutaan di Baitulmaqdis Timur    Iu sebabnya sistem dan undang undang pendidikan negara perlu ditukar!    RUU 355 bakal jadi bahan kempen PAS!  
Infomation
Iklan Kiri


UNTUK MAKLUMAT LANJUT BERKENAAN IKLAN - sila emelkan ke [email protected]
Menu Utama
 Asas Laman
    · Home
    · 10 Teratas
    · Advertising
    · Akaun Anda
    · Album
    · Arkib Artikel
    · Beritahu Kawan
    · FAQ
    · Forum
    · iklan
    · Kajian
    · Kotak Sembang
    · Masej Peribadi
    · Muat Turun
    · Newsxxx
    · Pencarian
    · PHPNuke Editor
    · PRK Sg. Limau
    · Statistik
    · Sudut Cetak
    · Sudut Video
    · Topik
    · Tragedi MH17
    · Waktu Solat

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Statistik Pembaca
We received

477483246
page views since
1 September 2012

Jumlah Hits
· Hari Ini

58289

· Semalam

87109


Purata Hits
· Sejam

9,411

· Sehari

217,830

· Sebulan

6,631,712

· Setahun

79,580,541


Server Masa Server
· Masa

14:56:32

· Tarikh

18 Dec 2017

· Zon

+0800

Anonymous Online
TranungKite Online (TKO): Forum

www.tranungkite.net :: View topic - Pro & Kon Pemikiran Sheikh Imran Hosein
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Pro & Kon Pemikiran Sheikh Imran Hosein
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
 
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net Forum Index -> Luar Negara
View previous topic :: View next topic  
Author Message
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 41012
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Mon Jun 05, 2017 11:05 pm    Post subject: Pro & Kon Pemikiran Sheikh Imran Hosein Reply with quote

Biodata Sheikh Imran Hosein




Beliau di lahirkan di Trinidad yang terletak di kepulauan Caribbean pada tahun 1942. Keluarganya berasal dari India yang datang bekerja sebagai buruh di sana. Beliau merupakan graduan dari Institut Aleemiyah di Karachi. Selain dari itu beliau juga graduan dari beberapa Universiti termasuk Universiti Karachi, Universiti West Indies, Universiti Al Azhar dan Institut Hubungan Antarabangsa yang bertempat di Switzerland. Beliau bertugas selama beberapa tahun sebagai pegawai kedutaan di Jabatan Perhubungan Antarabangsa dengan kerajaan Trinidad dan Tobago. Tetapi beliau telah meletakkan jawatan pada tahun 1985 demi untuk menumpukan sepenuhnya kepada kerja-kerja dakwah .

Beliau tinggal di New York selama sepuluh tahun semasa bertugas sebagai Pengarah Pengajian Islam untuk Jawatankuasa Persatuan Muslim untuk kawasan New York. Beliau juga merupakan pensyarah dalam bidang Islam di beberapa universiti, kolej, gereja, rumah ibadat Yahudi, penjara-penjara dan lain-lain tempat di kawasan Amerika dan Kanada. Beliau juga terlibat dalam dialog antara agama dengan ulamak Kristian dan Yahudi sebagai mewakili Islam semasa dia USA. Beliau juga merupakan seorang imam untuk beberapa ketika semasa di Masjid Dar al-Quran di Kepulauan Long di New York. Beliau juga merupakan Imam solat Jumaat dan pernah menyampaikan ceramah di ibu pejabat United Nations di Manhattan sekali sebulan selama sepuluh tahun berturut-turut.

Beliau merupakan bekas Pengetua Institut Aleemiyah di Karachi, Pakistan. Selain dari itu beliau juga merupakan seorang Direktor Kajian Kongress Muslim Sedunia di Karachi, Pakistan. Beliau juga menjawat jawatan sebagai Pengarah Institut Islamik untuk Pelajaran dan Kajian di Miami, Florida dan juga sebagai Direktor Dakwah untuk Tanzeem-e-Islami di Amerika Utara. Dalam menyampaikan ceramah, beliau berterusan bermusafir ke seluruh dunia sejak menjadi graduan dari Institut Aleemiyah dalam Pengajian Islam pada 1971 dan semenjak berumur 29 tahun.

Beliau telah mengarang lebih dari 12 buah buku dalam topik Islam dan mendapat banyak pengiktirafan. Bahkan buku " Jurusalem dalam Quran - Pandangan Islam terhadap halatuju Jurusalem atau "Jerusalem in the Qur'an - An Islamic View of the Destiny of Jerusalem " telah menjadi buku jualan terlaris dan telah diterjemahkan ke dalam beberapa bahasa.

Dr. Abul Fahl Mohsin Ebrahim, Profesor Pengajian Islam, Universiti Durban-Westville, Afrika Selatan telah menulis di bahagian Prakata dalam buku tersebut telah menulis sebagaimana berikut:

"Kebolehan Sheikh Imran merungkaikan sebab-sebab di sebalik kejadian di dunia hari ini menjadi sumber inspirasi buat golongan Islam kerana beliau menggunakan kaedah penafsiran ilmiah al-Quran dan hadith dengan meyakinkan dan menyatakan bahawa pertolongan Allah s.w.t adalah hampir dan Tanah Suci akan dibebaskan dari cengkaman Yahudi dan Islam akan kembali sebagai negara pemerintah kelak.

Pembaca buku ini akan kagum dengan tahap pemahaman penulis dalam aspek politik dunia. Jerusalem di dalam al-Quran merupakan suatu sumber yang memberi cahaya kepada golongan Muslim dan suatu pembuka mata buat mereka yang bergelar 'Ahli Kitab'."



_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
tp-link
Sarjan
Sarjan


Joined: Aug 04, 2014
Posts: 1101

PostPosted: Tue Jun 06, 2017 10:06 am    Post subject: Reply with quote

wow dari india jgk rupanya..hebat orang india ni..

dr zakir naik dan arwah gurunya ahmad dedat juga dari india...nampaknya manusia tersohor dalam dunia dakwah islam ni dari india..

mana dari malaysia plak..xde ke...dulu ramai ilmuan islam dari tanah melayu dan menjadi guru penting di mekah..
Back to top
View user's profile Send private message
irwan_budiman
Sarjan
Sarjan


Joined: Sep 04, 2006
Posts: 1369

PostPosted: Tue Jun 06, 2017 11:04 am    Post subject: Reply with quote

aku ada satu soalan untuk followers syeikh imran hussein kat dalam Tko nie.

hingga ke hari nie.
menepati atau tidak bacaan syeikh imran hussein perihal geoplitik akhir zaman??

sebenarnya, selama nie pun aku tak berapa ikut kuliyah akhir zaman syeikh imran hussein. jadi, wajar lah rujuk kepada followers dia untuk dapatkan perincian secara umum.
Back to top
View user's profile Send private message
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 41012
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Tue Jun 06, 2017 12:51 pm    Post subject: Re: Pro & Kon Pemikiran Sheikh Imran Hosein Reply with quote

Silsilah Penerus Keguruan




Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam
Hadhrat Saidina Ali ibn Abi Talib (ra)
Hadhrat Saidina Hasan ibn Ali(ra)
Sheikh Habibbi Nil Ajamiyi (ra)
Sheikh Dawud Datt Ta’irri (ra)
Sheikh Marouf Fil Karoukhiyi (ra)
Sheikh Sirriyi Nis Saqa Tiyyi (ra)
Sheikh Sayyidit twa-I-fatti Abil Qasim Junaid Baghdadi (ra)
Sheikh Abi Bakr Nis Shibli (ra)
Sheikh Abdil Wahidi (ra)
Sheikh Abdil Azeezi (ra)
Sheikh Abil Farahi (ra)
Sheikh Abil Hasani Aliyil Qurayshi (ra)
Sheikh Abi Saidi (ra)
Saidina Sheikh Abdul Qadir Jilani (ra)
Sheikh Sayyidi Abdil Razzaq (ra)
Sheikh Sayyidil Abdil Swalihil Faqiri (ra)
Sheikh Sayyidi Ahmad Shah (ra)
Sheikh Sayyidi Shihabbiddin (ra)
Sheikh Sayyidi Shamsid Dini (ra)
Sheikh Sayyidi Alaa-id Din (ra)
Sheikh Sayyidi Nouri Muhammad Shah (ra)
Sheikh Sayyidi Abdil Jalaalis Sahra-yi (ra)
Sheikh Sayyidi Bahaawal Shee Qalandar (ra)
Sheikh Abil Ma’ali (ra)
Sheikh Muhkamid Deeni (ra)
Sheikh Shah Amir Baa Laa yayru (ra)
Sheikh Abdil Lateef Fil Bourriyyi (ra)
Sheikh Durweishi Muhammadin (ra)
Sheikh Shah Ahmad Shah (ra)
Sheikh Abdil Lateefi Thani (ra)
Sheikh Madhe Shah (ra)
Sheikh Sayyiddi A’azam Ali Shah (ra)
Sheikh Sayyidi Muhammad Ghawse Ali Shah (ra)
Sheikh Maulana Muhammad Abdil Hakim Al Qadiri (ra)
Sheikh Ahmad Mukhtaar Siddiqui (ra)
Sheikh Tareqat Maulana Shah Muhammad Abdul Aleem Siddiqui Al Qadiri (ra)
Sheikh Maulana Muhammad Fazlur Rahman Ansari Al Qadiri (ra)
Sheikh Imran Nazar Hosein


_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 41012
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Tue Jun 06, 2017 2:53 pm    Post subject: Re: Pro & Kon Pemikiran Sheikh Imran Hosein Reply with quote



Setelah menamatkan pengajian dari Institut Pengajian Islam Aleemiyah Karachi pada tahun 1971, dibawah bimbingan gurunya iaitu Maulana Dr. Muhammad Fazlur Rahman al-Ansari al-Qadiri rahimahullah (keturunan Abu Ayyub al-Ansari radi'Allahu‘anhu) yang merupakan seorang cendekiawan Islam, guru dan pembimbing rohani, berserta dengan berkat guru kepada gurunya iaitu Maulana Muhammad Abdul Aleem Siddiqui al-Qadiri radi'Allahu ‘anhu (keturunan Abu Bakr as-Siddiq radi'Allahu‘anhu), Sheikh Imran berusia 29 tahun, telah mengembara ke seluruh pelusok dunia secara terus menerus untuk menyampaikan da'wah Islam dan mengadakan kuliah.



Sebahagian besar ucapannya, adalah memberi tumpuan kepada agenda perjuangan Zionisme dan juga tafsiran dan ta'wilan daripada ayat-ayat al Quran dan juga hadis mengenai akhir zaman. Selain itu, Sheikh Imran juga telah menulis pelbagai jenis buku berkaitan Islam. Buku bertajuk "Jerusalem di dalam Al-Quran - Pandangan Islam Berkenaan Halatuju Jurusalem" telah menjadi 'best seller' dan telah diterjemahkan dan diterbitkan dalam berbagai bahasa dunia.

Prof. Dr. Malik Badri, International Institute of Islamic Thought and Civilization (ISTAC), IIUM (UIAM), Kuala Lumpur, Malaysia, menulis Kata Pengantar untuk buku ini, menurutnya:

Akhirnya, saya kagum dengan gaya penulisan Imran. Walaupun tesis Jerusalem di dalam al-Quran ini ditulis dengan teliti dengan menggabungkan fakta-fakta agama, sejarah dan kejadian-kejadian politik masa kini berserta interpretasi mendalam al-Quran dan hadith, ia ditulis seperti sebuah cerita. Tidak mungkin dapat menghentikan bacaan buku ini apabila ia dimulakan. Ini adalah kualiti sebuah penulisan novel. Seorang pembaca akan membaca sekali sesebuah buku dan seterusnya mengenetepikannya - tetapi tidak kepada buku yang merangsang pemikiran seperti yang ditulis oleh Sheikh Imran ini. Buku ini adalah rujukan yang perlu diteliti untuk kajian berulang-ulang kali. Saya percaya kebijaksanaan Sheikh Imran dalam berbahasa adalah hasil dari kebolehannya tersendiri yang disertakan dengan usaha keras tanpa penat lelah sebagai penceramah dan da’i, serta Rahmat Ilahi atas keikhlasannya. [ 'Jerusalem Di Dalam al-Quran', Masjid Dar al -Al-Quran, Long Island, New York. 2002. p. xvi ]


_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
razzims
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Joined: Oct 18, 2012
Posts: 6474

PostPosted: Tue Jun 06, 2017 5:53 pm    Post subject: Reply with quote

pandangan geopolitik semasa sih adalah berdasarkan quran dan hadis.

antaranya ada yang tepat

contohnya. mereka yang berperang di iraq tu hanya berperang untuk minyak semata.

dah tak boleh spin benda lain. kalau untuk agama, apa kepentingan agama yang ada di iraq?
Back to top
View user's profile Send private message
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 41012
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Tue Jun 06, 2017 6:11 pm    Post subject: Reply with quote

razzims wrote:
pandangan geopolitik semasa sih adalah berdasarkan quran dan hadis.

antaranya ada yang tepat

contohnya. mereka yang berperang di iraq tu hanya berperang untuk minyak semata.

dah tak boleh spin benda lain. kalau untuk agama, apa kepentingan agama yang ada di iraq?
sapa mereka2 tuu razzim...???

hang jangan main pukui borong bro..
_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
razzims
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Joined: Oct 18, 2012
Posts: 6474

PostPosted: Tue Jun 06, 2017 6:27 pm    Post subject: Reply with quote

abu_sirr wrote:
razzims wrote:
pandangan geopolitik semasa sih adalah berdasarkan quran dan hadis.

antaranya ada yang tepat

contohnya. mereka yang berperang di iraq tu hanya berperang untuk minyak semata.

dah tak boleh spin benda lain. kalau untuk agama, apa kepentingan agama yang ada di iraq?
sapa mereka2 tuu razzim...???

hang jangan main pukui borong bro..


sapa tak ambik minyak iraq je yang betul2 muslim
Back to top
View user's profile Send private message
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 41012
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Tue Jun 06, 2017 6:32 pm    Post subject: Reply with quote

apa mende koo nie razzim..???

BANGLA pong FENIN..
_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 41012
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Tue Jun 06, 2017 9:53 pm    Post subject: Re: Pro & Kon Pemikiran Sheikh Imran Hosein Reply with quote



Buku pertama Sheik Imran, bertajuk 'Islam dan Buddha di Dunia Moden' telah ditulis ketika berusia 29 dan masih kekal satu-satunya buku mengenai perkara itu oleh seorang ulama Islam. Buku yang memenangi pujian yang tertinggi dari ulama ulung seperti Naib Canselor Universiti Karachi dan ahli sejarah yang terkenal, Dr. Ishtiaq Husain Quraisy, ahli undang-undang Pakistan terkenal dan ahli falsafah, A.K. Brohi, dan ahli sosiologi Islam terkemuka, Dr. Basharat Ali. Ini adalah apa yang dikatakan oleh A.K. Brohi mengenai buku 'Islam and Buddha in the Modern World':

Apa yang paling mengejutkan saya ketika membaca karangan hebat Sheikh Imran adalah dari kejernihan, dan kejelasan, tindak balas dan gaya keserderhanaan yang sangat mengagumkan dengan dalil yang telah disampaikan oleh penulis pada awalnya untuk menjelaskan dan kemudian menilai secara kritis, walau bagaimana pun, ia adalah satu konsep falsafah yang sangat kompleks dalam agama yang mana sebahagian besar daripada manusia hari ini mendakwa mereka mengawal atau menyenggara kehidupan. Dalam ratus halaman penulis telah kemukakan kepada kita anggaran perbandingan kedua-dua agama besar dunia seperti agama Buddha dan Islam, dan, apa yang jauh lebih penting, penulis telah melakukan analisis kritis terhadap agama Buddha secara etika dan metafizik. Pada umumnya, perkara utama yang dibuat dalam buku ini cenderung menunjukkan pemikiran yang luar biasa dan hasil yang asli. Oleh kerana itu, buku ini disenaraikan sebagai salah satu sumbangan yang paling signifikan yang pernah dibuat terhadap kesusasteraan perbandingan agama...['Islam and Buddhism in the Modern World'. World Federation of Islamic Missions, Karachi. 1972. Back cover]



Maulana Dr. Muhammad Fazlur Rahman al-Ansari al-Qaderi, seorang sarjana Islam zaman moden yang terkemuka, telah menulis 'Kata Pengantar' di dalam buku tersebut, dan ini adalah apa yang beliau katakan;

Saya dengan rasa sangat berbesar hati memperkenalkan monograf penyelidikan Imran Hosein mengenai "Islam and Buddhaism in the Modern World'', yang merupakan langkah pertamanya dalam bidang penulisan, dan boleh dikatakan buku yang pertama dalam tajuk ini yang pernah ditulis oleh seorang ulama Islam.

Penulis (Sheikh Imran) adalah seorang murid yang dikasihi oleh saya (Maulana), beliau telah mewarisi tradisi kecemerlangan cendiakawan moden dalam Falsafah dan Agama yang mewakili Dr. Syed Zafar-ul-Hassan MA, LL.B., Dr Phil. (Erl.), D. Phil. (Oxon.) dan Dr Sir Muhammad Iqbal MA, Ph.D., D.Litt.D., Bar-at-Law, dan usaha dakwah mewakili Maulana Muhammad Abdul Aleem Siddiqui al-Qaderi, dan saya berbangga dengan beliau. Walaupun masih muda, beliau telah berada di landasan kematangan dan kebijaksanaa, dan saya yakin bahawa hasil usahanya sebagai penyelidik akan membawa kepadanya kejayaan yang lebih besar di jalan kebenaran.
Buku ini adalah satu pencapaian yang sangat memberangsangkan. Tindak balas beliau terhadap subjek menunjukkan pemahaman yang jelas, berdasarkan fakta dan bukan perasaan atau pendapat, dan ketajaman kepintaran logik tahap tinggi. Pendekatan yang selaras ini adalah berbeza lagi kontra dengan pendekatan yang bermotifkan sebaliknya yang selalu ditunjukkan oleh pihak Nasrani dan Arya Samaj dalam penulisan mereka mengenai Islam. Saya berdoa kepada Allah untuk memberkati buku ini dengan kejayaan, Amin! ['Islam and Buddhism in the Modern World'. World Federation of Islamic Missions, Karachi.]

Selama 43 tahun Sheikh Imran mendedikasikan dirinya demi Islam, sejak menamatkan pengajian di Institut Pengajian Islam Aleemiyah Karachi pada tahun 1971, dengan anugerah ‘Dr. Ansari Gold Medal for High Merit’, tidak ada bukti bahawa kuliahnya, dawahnya dan ceramahnya pernah menyesatkan orang dalam aktiviti pengganas. Sama ada sarjana Islam ini mendapat petunjuk yang benar atau sesat, ia adalah hal yang ditentukan oleh orang-orang Muslim yang dengan ikhlas dan sungguh-sungguh mengikuti petunjuk al-Quran dan Sunnah Nabi Muhammad shallallahu ‘alayhi wassalam. Hal tersebut tidak boleh ditentukan oleh mereka yang bukan Muslim atau orang-orang Muslim yang melanggar perintah Ilahi di dalam al Quran (rujuk Surah al-Maidah, ayat ke-51) yang melarang umat Muslim bersahabat dan bersekutu dengan pakatan Nasrani-Yahudi (Zionist, Amerika, North Atlantic Treaty Organization dan Israel) yang sekarang menguasai dunia.


_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 41012
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Tue Jun 06, 2017 11:45 pm    Post subject: Reply with quote

Penting! Tembok yakjuj dan makjuj telah terbuka


_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
razzims
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Joined: Oct 18, 2012
Posts: 6474

PostPosted: Wed Jun 07, 2017 9:35 am    Post subject: Reply with quote

abusir kejap je lupa daesh duk tangkap loji2 minyak dulu. persengketaan di iraq bukan sebab agama.
Back to top
View user's profile Send private message
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 41012
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Wed Jun 07, 2017 4:57 pm    Post subject: Re: Pro & Kon Pemikiran Sheikh Imran Hosein Reply with quote


Quote:
Esketologi Islam ada sesuatu yang amat penting untuk diperkenalkan sekarang. Sesuatu yang akan melibatkan proses politik dan sesuatu yang akan memberi kesan kepada ekonomi dunia, sesuatu yang akan memberi kesan pada sistem kewangan, sesuatu yang akan memberi jawapan pada keadaan realiti yang misteri dan aneh yang berlaku di dunia sekarang ini.

Ada antara mereka yang masih terus pergi kerja pada pagi hari, menghadapi kesesakan lalu lintas dan pulang ke rumah pada petangnya, kemudian balik masak makanan sedap dan duduk dan menonton TV sehingga waktu tidur. Dan anda akan ulanginya hinggalah tiba hari hujung minggu. Dan pada hujung minggu merupakan masa untuk berseronok dan inilah kehidupan kamu.

Kamu menyembah dunia, kamu hidup untuk dunia dan mati untuk dunia.
Tapi ada orang lain yang ada pendirian dan jantung mereka berdegup dalam
rentak yang berlainan, mereka merupakan orang yang ingin mencapai lebih lagi, sesuatu yang menerangkan sebab wujudnya keanehan dunia ini.

Saya tidak bersedia untuk bergantung pada kayu reput dan membiarkan diri saya hanyut ke mana sahaja, saya akan mengambil perahu yang akan membawa saya ke pelabuhan, destinasi yang hati saya ingin capai.

Saya kena memahami dunia yang kita sedang jalani sekarang ini dan saya mesti memberi tidak balas yang sepatutnya. Saya mahu ketenangan dalam hati saya dan saya hanya boleh dapatkan ketenangan itu bila saya memahami realiti dunia yang saya hidup sekarang ini dan saya akan bertindak sewajarnya.

Pada mereka ini, kita katakan pada mereka di Malaysia yang hanya Quran dan Rasulullah saw yang menerangkan realiti kehidupan kita hari ini. Tiada sesiapa yang dapat melakukannya. Esketologi Islam menerangkan dunia hari ini.

Hanya bergantung kepad kamu sahaja sekarang ini apa yang kamu tunggu bila kamu datang kepada Islam. Kerana Islam akan menerangkan keadaan dunia hari ini.

Malangnya ilmuan dan ulamak Islam tidak melakukan perkara itu termasuk para ulamak, syuyuh, mufti dan ustaz2.

Itu merupakan suatu tragedi yang kita hadapi hari ini.Tapi Quran sedang melakukannya dan Nabi Muhammad saw sedang melakukannya.

Dan terserah pada kamu untuk mempelajari esketologi Islam supaya melalui suara kamu manusia sejagat akan menerima kebenaran itu.

_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 41012
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Wed Jun 07, 2017 5:16 pm    Post subject: Re: Pro & Kon Pemikiran Sheikh Imran Hosein Reply with quote


Quote:
Sebelum kita mulakan mengenai sejarah politik dan ekonomi biar saya melangkah ke belakang sekejap sahabat Nabi saw yang bernama Tamim ad Dari berjumpa dengan Nabi Muhammmad saw di Madinah. Dan memberitahu sesuatu kepada baginda.

Rasulullah saw kemudian berkata kepada kumpulan itu, duduk dahulu, Tamim ad Dari telah datang kepada saya dan memberitahu sesuatu mengenai Dajjal yang mengesahkan apa yang telah saya katakan pada kamu dahulu. Hadis ini ada dalam sahih muslim. Dan inilah peristiwa yang berlaku.

Bila saya menganalisa peristiwa itu saya mendapat kesimpulan yang itu merupakan visi tapi bila saya memberitahu pendapat saya, jangan kamu terimanya bulat2. TIDAK!!!

Saya tidak mahu kamu menerima pendapat saya melainkan dan sehingga kamu yakin yang ianya betul. Jika tidak kamu tidak menghormati pemikiran rasional kamu.

Saya tidak pernah melakukan perkara itu terhadap guru saya. Saya memberikan kepadanya lebih masalah berbanding pelajar lain. Saya tak pernah menerima apa-apa sahaja yang dia ajar saya, sehinggalah saya yakin yang ianya betul. Dialah yang melatih saya.

Supaya saya tidak menjadi seperti burung nuri, seseorang yang datang dari kilang maulana. Dan itulah yang saya mahukan dari anak murid saya. Inilah pendapat saya yang ianya merupakan visi dan bukan perkara sebenarnya yang berlaku.

Dalam sessi soal jawab kamu boleh tanya saya bagaimana saya boleh mencapai kesimpulan tersebut.

_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
razzims
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Joined: Oct 18, 2012
Posts: 6474

PostPosted: Thu Jun 08, 2017 9:35 am    Post subject: Reply with quote

umat islam sendiri berselisih, ada kata akhir zaman ada kata tidak
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net Forum Index -> Luar Negara All times are GMT + 8 Hours
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
Page 1 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©

BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman [email protected]
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!
Malaysia Transform Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
UMNO & BN
Dr. Fathul Bari
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER @ IBT
(IKATAN BLOGGER TERENGGANU - IBT)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : [email protected] atau Webmaster : [email protected]

764 Lorong 5 Kiri, Jalan Nibong Stesyen,
23000 Dungun, Terengganu Darul Iman
Tel/Faks : 09-844 8001



All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.