Akaun Anda Hantar Artikel Forums Prosedur Iklan Hubung Kami Top Hits Keluar RSS TKO Versi 12 Facebook TKO Twitter TKO TranungKite Online Melihat Waktu Solat
     Create an account      
  TERKINI..   MAIS Sokong Pesta Pegang Anjing??    JAKIM Baru bangun tidur pasal pesta sentuh najis!    Penjelasan Dr Asri berkenaan Program Menyentuh Anjing Oleh Orang islam    22 Sebab Malaikat Rahmat Tidak Akan Masuk Rumah Anda    Hukum Kenajisan Anjing: Satu Penilaian Semula    Perwakilan Gerakan: Melayu pun pendatang    Utusan dilapor mencatatkan penurunan pembaca    Layakkah Lensa Menyindir Anwar dan PR?    Piala Malaysia: Pahang Tewas Di Tangan Kedah Di Alor Star    Kerana memusuhi Kurdi, AKP memihak kepada ISIS?  
Iklan Kiri

Produk Untuk Suami

Rawatan Dadah Secara Islam


Natural Energy Enchancer

Super Baja Super Hasil

Biofactor 9

Rahsia Suami Gagah Istrei Sayang

Produk Puas

Produk Keluarga Bahagia

DAPATKAN IKLAN BERPATUTAN DENGAN KAMI -- KLIK DI SINI
Menu Utama
 Asas Laman
    · Home
    · 10 Teratas
    · Akaun Anda
    · Album
    · Arkib Artikel
    · Beritahu Kawan
    · FAQ
    · Forum
    · iklan
    · Kajian
    · Kotak Sembang
    · Masej Peribadi
    · Muat Turun
    · Pencarian
    · PHPNuke Editor
    · PRK Sg. Limau
    · Statistik
    · Sudut Cetak
    · Sudut Video
    · Topik
    · Tragedi MH17
    · Waktu Solat

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Rangking TKO
Rebutlah ranking ini... © 2009 Tranung Kite
Pembaca Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: yati7302
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 33359

People Online:
Visitors: 0
Members: 8
Total: 8

Online Now:
01 : pok_aji
02 : keraskekong
03 : tok_batin
04 : merong
05 : ubaih
06 : warlocke
07 : Tek_si
08 : Mena0L
Statistik Pembaca
We received

301350327
page views since
1 September 2012

Jumlah Hits
· Hari Ini

31697

· Semalam

184145


Purata Hits
· Sejam

14,301

· Sehari

274,955

· Sebulan

8,370,842

· Setahun

100,450,109


Server Masa Server
· Masa

06:47:54

· Tarikh

21 Oct 2014

· Zon

+0800

Anonymous Online
TranungKite Online (TKO): Forum

www.tranungkite.net :: View topic - Kesufian dan peranan dalam masyarakat
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Kesufian dan peranan dalam masyarakat
Goto page 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next
 
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net Forum Index -> Agama & Falsafah
View previous topic :: View next topic  
Author Message
KembangManis
Prebet
Prebet


Joined: Nov 03, 2009
Posts: 288

PostPosted: Mon Jan 07, 2013 11:04 pm    Post subject: Kesufian dan peranan dalam masyarakat Reply with quote

aku tengok banyak posting berkenaan tabligh, nur muhammad,.. ala-ala berkait dgn tasawwuf/kesufian..
apa kepentingan pengetahuan semua ni..? sumbangan dan kepentingannya dlm masyarakat?

Sejauh mana kesucian hati, pembersihan jiwa mampu membentuk mukmin yg hebat? Hebat bukan setakat pengibadatan, tetapi juga hebat dr aspek keduniaan..

Pada hemat saya, dunia dan akhirat perlu seiringan. tak boleh nak 50% dunia 50% lg akhirat. Kita kena 100% dunia, 100% akhirat, makna kata, seiringan bersama... baru boleh jd mukmin yg hebat..
Back to top
View user's profile Send private message
midmando
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: May 31, 2005
Posts: 2908

PostPosted: Mon Jan 07, 2013 11:14 pm    Post subject: Re: Kesufian dan peranan dalam masyarakat Reply with quote

Nabi saw tinggalkan Al Quran dan Sunnah. Ambillah dan gunapakailah semuga tak sesat selamanya.

bukan yg ditinggalkan itu jemaah tabligh, faham nur2, tarikat2. jika ambil yg lain2 ni kena banyak nak dibaca lah...

tapi jika tarikat Solat ker.... tarikat baca Al Quran ker... tarikat amal Sunah Nabi saw ker.... etc. tak ada masaalah. wajar diteruskan dan dimartabatkan.....


KembangManis wrote:
aku tengok banyak posting berkenaan tabligh, nur muhammad,.. ala-ala berkait dgn tasawwuf/kesufian..
apa kepentingan pengetahuan semua ni..? sumbangan dan kepentingannya dlm masyarakat?

Sejauh mana kesucian hati, pembersihan jiwa mampu membentuk mukmin yg hebat? Hebat bukan setakat pengibadatan, tetapi juga hebat dr aspek keduniaan..

Pada hemat saya, dunia dan akhirat perlu seiringan. tak boleh nak 50% dunia 50% lg akhirat. Kita kena 100% dunia, 100% akhirat, makna kata, seiringan bersama... baru boleh jd mukmin yg hebat..
Back to top
View user's profile Send private message
KembangManis
Prebet
Prebet


Joined: Nov 03, 2009
Posts: 288

PostPosted: Mon Jan 07, 2013 11:20 pm    Post subject: Reply with quote

kalau nak tgk sunnah nabi... tidaklah byk dr hidupnya beribadah seperti solat, zikir dan membaca Quran saja... jauh lebih besar peranannya ialah menjadi pemimpin keluarga yg hebat, pemimpin negara yg hebat.. buat piagam yg adil bg semua kaum dan agama.. sehingga masyarakat hidup dlm kerukunan..
Back to top
View user's profile Send private message
midmando
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: May 31, 2005
Posts: 2908

PostPosted: Mon Jan 07, 2013 11:35 pm    Post subject: Reply with quote

tarikat amal maaruf nahi munkar.... seperti yg diamalkan oleh PAS kini...! adalah merupakan antara Sunnah yg dituntut dilaksanakan


KembangManis wrote:
kalau nak tgk sunnah nabi... tidaklah byk dr hidupnya beribadah seperti solat, zikir dan membaca Quran saja... jauh lebih besar peranannya ialah menjadi pemimpin keluarga yg hebat, pemimpin negara yg hebat.. buat piagam yg adil bg semua kaum dan agama.. sehingga masyarakat hidup dlm kerukunan..
Back to top
View user's profile Send private message
KembangManis
Prebet
Prebet


Joined: Nov 03, 2009
Posts: 288

PostPosted: Mon Jan 07, 2013 11:43 pm    Post subject: Reply with quote

I don't have any clear picture on this!
Back to top
View user's profile Send private message
midmando
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: May 31, 2005
Posts: 2908

PostPosted: Mon Jan 07, 2013 11:50 pm    Post subject: Reply with quote

anda patut mengamalkan tarikat menuntut ilmu...!

KembangManis wrote:
I don't have any clear picture on this!
Back to top
View user's profile Send private message
Zisam
Rekrut
Rekrut


Joined: Sep 08, 2012
Posts: 84

PostPosted: Mon Jan 07, 2013 11:55 pm    Post subject: Re: Kesufian dan peranan dalam masyarakat Reply with quote

KembangManis wrote:
aku tengok banyak posting berkenaan tabligh, nur muhammad,.. ala-ala berkait dgn tasawwuf/kesufian..
apa kepentingan pengetahuan semua ni..? sumbangan dan kepentingannya dlm masyarakat?

Sejauh mana kesucian hati, pembersihan jiwa mampu membentuk mukmin yg hebat? Hebat bukan setakat pengibadatan, tetapi juga hebat dr aspek keduniaan..

Pada hemat saya, dunia dan akhirat perlu seiringan. tak boleh nak 50% dunia 50% lg akhirat. Kita kena 100% dunia, 100% akhirat, makna kata, seiringan bersama... baru boleh jd mukmin yg hebat..


Setuju...byk aliran sufi ni mula2 nmpk ok, tp lama2 jadi makin mengarut spt percaya tok guru mereka ada keramat, pendapat tok guru sahaja yg betul dsb.

Golongan sufi juga dikenalpasti:
1. Sebagai golongan yg byk mencipta hadis palsu selain golongan syiah
2. Mencipta amalan2 ibadah yg tiada nas dlm Quran dan hadis
3. Menbuat fiqh Islam jadi sempit. Sikit2 haram, kaifiyat ibadah disusahkan dsb padahal dlm hadis/Quran x de pun menyatakan demikian.

Aku berpendapat byk pengamalan Islam di malaysia byk dipengaruhi pemikiran sufi.
Back to top
View user's profile Send private message
KembangManis
Prebet
Prebet


Joined: Nov 03, 2009
Posts: 288

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 12:24 am    Post subject: Reply with quote

midmando wrote:
anda patut mengamalkan tarikat menuntut ilmu...!

KembangManis wrote:
I don't have any clear picture on this!


show me the way...

hehe
Back to top
View user's profile Send private message
KembangManis
Prebet
Prebet


Joined: Nov 03, 2009
Posts: 288

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 12:27 am    Post subject: Re: Kesufian dan peranan dalam masyarakat Reply with quote

Zisam wrote:
KembangManis wrote:
aku tengok banyak posting berkenaan tabligh, nur muhammad,.. ala-ala berkait dgn tasawwuf/kesufian..
apa kepentingan pengetahuan semua ni..? sumbangan dan kepentingannya dlm masyarakat?

Sejauh mana kesucian hati, pembersihan jiwa mampu membentuk mukmin yg hebat? Hebat bukan setakat pengibadatan, tetapi juga hebat dr aspek keduniaan..

Pada hemat saya, dunia dan akhirat perlu seiringan. tak boleh nak 50% dunia 50% lg akhirat. Kita kena 100% dunia, 100% akhirat, makna kata, seiringan bersama... baru boleh jd mukmin yg hebat..


Setuju...byk aliran sufi ni mula2 nmpk ok, tp lama2 jadi makin mengarut spt percaya tok guru mereka ada keramat, pendapat tok guru sahaja yg betul dsb.

Golongan sufi juga dikenalpasti:
1. Sebagai golongan yg byk mencipta hadis palsu selain golongan syiah
2. Mencipta amalan2 ibadah yg tiada nas dlm Quran dan hadis
3. Menbuat fiqh Islam jadi sempit. Sikit2 haram, kaifiyat ibadah disusahkan dsb padahal dlm hadis/Quran x de pun menyatakan demikian.

Aku berpendapat byk pengamalan Islam di malaysia byk dipengaruhi pemikiran sufi.


aku tertarik dgn satu hal..

apakah hakikat keinsanan?
yg bersifat insani..
jika manusia itu kenal dirinya, maka dia kenal penciptanya...

ya, bermula dgn hal itu, maka manusia mula mengkaji..dan mengkaji
Back to top
View user's profile Send private message
rafie1357
Prebet
Prebet


Joined: Sep 05, 2010
Posts: 299

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 1:49 am    Post subject: Re: Kesufian dan peranan dalam masyarakat Reply with quote

Zisam wrote:
KembangManis wrote:
aku tengok banyak posting berkenaan tabligh, nur muhammad,.. ala-ala berkait dgn tasawwuf/kesufian..
apa kepentingan pengetahuan semua ni..? sumbangan dan kepentingannya dlm masyarakat?

Sejauh mana kesucian hati, pembersihan jiwa mampu membentuk mukmin yg hebat? Hebat bukan setakat pengibadatan, tetapi juga hebat dr aspek keduniaan..

Pada hemat saya, dunia dan akhirat perlu seiringan. tak boleh nak 50% dunia 50% lg akhirat. Kita kena 100% dunia, 100% akhirat, makna kata, seiringan bersama... baru boleh jd mukmin yg hebat..


Setuju...byk aliran sufi ni mula2 nmpk ok, tp lama2 jadi makin mengarut spt percaya tok guru mereka ada keramat, pendapat tok guru sahaja yg betul dsb.

Golongan sufi juga dikenalpasti:
1. Sebagai golongan yg byk mencipta hadis palsu selain golongan syiah
2. Mencipta amalan2 ibadah yg tiada nas dlm Quran dan hadis
3. Menbuat fiqh Islam jadi sempit. Sikit2 haram, kaifiyat ibadah disusahkan dsb padahal dlm hadis/Quran x de pun menyatakan demikian.

Aku berpendapat byk pengamalan Islam di malaysia byk dipengaruhi pemikiran sufi.




بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ



Sebelum anda menjerut leher anda sendiri, elok saya berikan peringatan ini supaya anda berhati-hati di dalam bicara Ilmu2 Islam. Ilmu2 yang telah di ijtihadkan oleh Ulama2 Ahlus Sunnah terlalu banyak, sebahagiannya bersifat zahir, sebahagian lagi bersifat keruhanian. Seorang Muslim WAJIB menuntut kedua2 untuk selamat dunia akhirat!

Ilmu2 yang anda semua kenal cuma ilmu bicara zahir syairiat, sedangkan Al-Qur'an dan Sunnah bukan semata2 zahir syariat tetapi termasuk batinnya. Ertinya zahir tanpa batinnya adalah kosong hampa. Bagaikan wajah yang kelihatan indah sedangkan batinnya penuh kekotoran, kekejian dan kemunafikan!

Tasawwuf dan Tariqat Ahli Sufi yang Mu'tabar mengajar anda berkenaan Ilmu keruhanian ini. Ia mengajar anda mengenal Pencipta, jauhi syirik2 yang batin, melatih jiwa taqarrub Illallah, menjadi hamba2 Allah yang bertaqwa!

Seluruh Tariqat Ahli Sufi yang Mu'tabar adalah dari Nabi kita juga. Ertinya termasuk Wahyu Allah Ta'ala. Jika anda menafikan Toriqat Ahli Sufi dan Tasawwuf bermakna anda menentang Allah dan RasulNya!

Jadi awal2 saya memperingatkan anda, midmando dll yang cuba merendahkan2 Ilmu supaya berhati2 bicara. Jangan sampai rosak Iman dan islam. Jika tak tahu sebaiknya bertanya. Jika belum pandai ilmu2 Islam diam adalah lebih baik!

Semog Allah berikan PetunjukNya!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Paranormal
Prebet
Prebet


Joined: Dec 28, 2008
Posts: 193
Location: eXpect the uneXpected

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 5:18 am    Post subject: Reply with quote

kira nak kondem jaa.. haha

bila sembang pasai sufi, automatik dalam pala otak, shaykh sufi semua duk rilek goyang kaki.. tu jaa.. haha masalah, masalah.

duk tgk dari jauh ja, nampak ka? Wink
Back to top
View user's profile Send private message
midmando
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: May 31, 2005
Posts: 2908

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 8:34 am    Post subject: Re: Kesufian dan peranan dalam masyarakat Reply with quote

Buat anda yg bercerita tanpa usul tu.... Mari lah kita berbincang dengan benar.... bukan kah kita ada titik rujukkan...!

Saya dengan rasa hormat dan rendah diri meminta anda yg berbicara supaya mendatangkan dalil/nas atau bukti samada dari mana2 firman Allah swt dari Al Quran atau mana2 Hadis dari Rasulullah saw samaada dari Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Ibnu Majah, Nasaei etc. jika ada Nabi saw meng ijazah kan Tarikat tertentu atau apa2 Tarikat kesufian kepada mana2 sahabat baginda.

Supaya boleh memberi pencerahan kepada saya, masyarakat dan umat Islam keseluruhannya.

Tetapi sekira nya anda tidak mampu mendatangkan dalil atau nas tersebut. Tinggalkan lah yg perkara2 yg meragukan.



rafie1357 wrote:


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ



Sebelum anda menjerut leher anda sendiri, elok saya berikan peringatan ini supaya anda berhati-hati di dalam bicara Ilmu2 Islam. Ilmu2 yang telah di ijtihadkan oleh Ulama2 Ahlus Sunnah terlalu banyak, sebahagiannya bersifat zahir, sebahagian lagi bersifat keruhanian. Seorang Muslim WAJIB menuntut kedua2 untuk selamat dunia akhirat!

Ilmu2 yang anda semua kenal cuma ilmu bicara zahir syairiat, sedangkan Al-Qur'an dan Sunnah bukan semata2 zahir syariat tetapi termasuk batinnya. Ertinya zahir tanpa batinnya adalah kosong hampa. Bagaikan wajah yang kelihatan indah sedangkan batinnya penuh kekotoran, kekejian dan kemunafikan!

Tasawwuf dan Tariqat Ahli Sufi yang Mu'tabar mengajar anda berkenaan Ilmu keruhanian ini. Ia mengajar anda mengenal Pencipta, jauhi syirik2 yang batin, melatih jiwa taqarrub Illallah, menjadi hamba2 Allah yang bertaqwa!

Seluruh Tariqat Ahli Sufi yang Mu'tabar adalah dari Nabi kita juga. Ertinya termasuk Wahyu Allah Ta'ala. Jika anda menafikan Toriqat Ahli Sufi dan Tasawwuf bermakna anda menentang Allah dan RasulNya!

Jadi awal2 saya memperingatkan anda, midmando dll yang cuba merendahkan2 Ilmu supaya berhati2 bicara. Jangan sampai rosak Iman dan islam. Jika tak tahu sebaiknya bertanya. Jika belum pandai ilmu2 Islam diam adalah lebih baik!

Semog Allah berikan PetunjukNya!
Back to top
View user's profile Send private message
rafie1357
Prebet
Prebet


Joined: Sep 05, 2010
Posts: 299

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 8:52 am    Post subject: Re: Kesufian dan peranan dalam masyarakat Reply with quote

midmando wrote:
Buat anda yg bercerita tanpa usul tu.... Mari lah kita berbincang dengan benar.... bukan kah kita ada titik rujukkan...!

Saya dengan rasa hormat dan rendah diri meminta anda yg berbicara supaya mendatangkan dalil/nas atau bukti samada dari mana2 firman Allah swt dari Al Quran atau mana2 Hadis dari Rasulullah saw samaada dari Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Ibnu Majah, Nasaei etc. jika ada Nabi saw meng ijazah kan Tarikat tertentu atau apa2 Tarikat kesufian kepada mana2 sahabat baginda.

Supaya boleh memberi pencerahan kepada saya, masyarakat dan umat Islam keseluruhannya.

Tetapi sekira nya anda tidak mampu mendatangkan dalil atau nas tersebut. Tinggalkan lah yg perkara2 yg meragukan.



rafie1357 wrote:


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ



Sebelum anda menjerut leher anda sendiri, elok saya berikan peringatan ini supaya anda berhati-hati di dalam bicara Ilmu2 Islam. Ilmu2 yang telah di ijtihadkan oleh Ulama2 Ahlus Sunnah terlalu banyak, sebahagiannya bersifat zahir, sebahagian lagi bersifat keruhanian. Seorang Muslim WAJIB menuntut kedua2 untuk selamat dunia akhirat!

Ilmu2 yang anda semua kenal cuma ilmu bicara zahir syairiat, sedangkan Al-Qur'an dan Sunnah bukan semata2 zahir syariat tetapi termasuk batinnya. Ertinya zahir tanpa batinnya adalah kosong hampa. Bagaikan wajah yang kelihatan indah sedangkan batinnya penuh kekotoran, kekejian dan kemunafikan!

Tasawwuf dan Tariqat Ahli Sufi yang Mu'tabar mengajar anda berkenaan Ilmu keruhanian ini. Ia mengajar anda mengenal Pencipta, jauhi syirik2 yang batin, melatih jiwa taqarrub Illallah, menjadi hamba2 Allah yang bertaqwa!

Seluruh Tariqat Ahli Sufi yang Mu'tabar adalah dari Nabi kita juga. Ertinya termasuk Wahyu Allah Ta'ala. Jika anda menafikan Toriqat Ahli Sufi dan Tasawwuf bermakna anda menentang Allah dan RasulNya!

Jadi awal2 saya memperingatkan anda, midmando dll yang cuba merendahkan2 Ilmu supaya berhati2 bicara. Jangan sampai rosak Iman dan islam. Jika tak tahu sebaiknya bertanya. Jika belum pandai ilmu2 Islam diam adalah lebih baik!

Semog Allah berikan PetunjukNya!



بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ



Anda bercakap seperti orang yang tiada ilmu. Anda bercakap/menulis seperti orang yang sudah mahir di dalam selok belok Ilmu2 Islam sedangkan rupa soalan anda sudah menunjukkan kejahilan anda!

Soalan seperti ini sudah beratus kali saya menjawab dalam TKO ini....!

Sebelum saya menjawab semula soalan anda satu persatu, sila perhatikan ini...!

1. Mana dalil ayat Qur'an, Hadith, athar sahabat yang suruh menrbitkan ilmu tajwid?

2. Mana dalil ayat Qur'an, Hadith yang menyuruh bukukan Al-Qur'an?

3. Mana dalil ayat Qur'an, Hadith menyuruh ijtihadkan ilmu fiqh?

4. Mengapa anda solat, puasa, zakat mengikut kitab fiqh dan bukan Al-Qur'an, hadith terus?

5. Mengapa anda membaca tajwid 'idgham', iqlab, ikhfa', mad lazim, mad jaiz.....sedangkan tiada dalil dalam Qur'an , Hadith?
Bukan kah anda se orang yang ragu2?


Sila jawab soalan2 di atas dengan penuh kejujuran, kewarasan dan paling penting sebagai orang beraqal yang bijak!

Silakan!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
midmando
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: May 31, 2005
Posts: 2908

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 9:11 am    Post subject: Re: Kesufian dan peranan dalam masyarakat Reply with quote

rafie1357 wrote:
midmando wrote:
Buat anda yg bercerita tanpa usul tu.... Mari lah kita berbincang dengan benar.... bukan kah kita ada titik rujukkan...!

Saya dengan rasa hormat dan rendah diri meminta anda yg berbicara supaya mendatangkan dalil/nas atau bukti samada dari mana2 firman Allah swt dari Al Quran atau mana2 Hadis dari Rasulullah saw samaada dari Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Ibnu Majah, Nasaei etc. jika ada Nabi saw meng ijazah kan Tarikat tertentu atau apa2 Tarikat kesufian kepada mana2 sahabat baginda.

Supaya boleh memberi pencerahan kepada saya, masyarakat dan umat Islam keseluruhannya.

Tetapi sekira nya anda tidak mampu mendatangkan dalil atau nas tersebut. Tinggalkan lah yg perkara2 yg meragukan.



rafie1357 wrote:


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ



Sebelum anda menjerut leher anda sendiri, elok saya berikan peringatan ini supaya anda berhati-hati di dalam bicara Ilmu2 Islam. Ilmu2 yang telah di ijtihadkan oleh Ulama2 Ahlus Sunnah terlalu banyak, sebahagiannya bersifat zahir, sebahagian lagi bersifat keruhanian. Seorang Muslim WAJIB menuntut kedua2 untuk selamat dunia akhirat!

Ilmu2 yang anda semua kenal cuma ilmu bicara zahir syairiat, sedangkan Al-Qur'an dan Sunnah bukan semata2 zahir syariat tetapi termasuk batinnya. Ertinya zahir tanpa batinnya adalah kosong hampa. Bagaikan wajah yang kelihatan indah sedangkan batinnya penuh kekotoran, kekejian dan kemunafikan!

Tasawwuf dan Tariqat Ahli Sufi yang Mu'tabar mengajar anda berkenaan Ilmu keruhanian ini. Ia mengajar anda mengenal Pencipta, jauhi syirik2 yang batin, melatih jiwa taqarrub Illallah, menjadi hamba2 Allah yang bertaqwa!

Seluruh Tariqat Ahli Sufi yang Mu'tabar adalah dari Nabi kita juga. Ertinya termasuk Wahyu Allah Ta'ala. Jika anda menafikan Toriqat Ahli Sufi dan Tasawwuf bermakna anda menentang Allah dan RasulNya!

Jadi awal2 saya memperingatkan anda, midmando dll yang cuba merendahkan2 Ilmu supaya berhati2 bicara. Jangan sampai rosak Iman dan islam. Jika tak tahu sebaiknya bertanya. Jika belum pandai ilmu2 Islam diam adalah lebih baik!

Semog Allah berikan PetunjukNya!



بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ



Anda bercakap seperti orang yang tiada ilmu. Anda bercakap/menulis seperti orang yang sudah mahir di dalam selok belok Ilmu2 Islam sedangkan rupa soalan anda sudah menunjukkan kejahilan anda!

Soalan seperti ini sudah beratus kali saya menjawab dalam TKO ini....!

Sebelum saya menjawab semula soalan anda satu persatu, sila perhatikan ini...!

1. Mana dalil ayat Qur'an, Hadith, athar sahabat yang suruh menrbitkan ilmu tajwid?

2. Mana dalil ayat Qur'an, Hadith yang menyuruh bukukan Al-Qur'an?

3. Mana dalil ayat Qur'an, Hadith menyuruh ijtihadkan ilmu fiqh?

4. Mengapa anda solat, puasa, zakat mengikut kitab fiqh dan bukan Al-Qur'an, hadith terus?

5. Mengapa anda membaca tajwid 'idgham', iqlab, ikhfa', mad lazim, mad jaiz.....sedangkan tiada dalil dalam Qur'an , Hadith?
Bukan kah anda se orang yang ragu2?


Sila jawab soalan2 di atas dengan penuh kejujuran, kewarasan dan paling penting sebagai orang beraqal yang bijak!

Silakan!


Soalan bukan cara nya tidak dijawab. Soalan bukan cara nya dilecehkan. Dan soalan bukan cara nya dijawab dengan pertanyaan.

Kebenaran tak mungkin dapat dicerahkan dgn cara yg begitu.

Ada masaalah kah anda dgn persoalan tersebut. utk berdakwah kita tak boleh marah2.... nanti mad'u lari.... orang kafir lagi lari.... jika begini cara nya anda berdakwah.

setiap persoalan perlu kan jawapan.... jika kita benar dalam asas pasti kita tidak gusar dalam pencerahan kan?
Back to top
View user's profile Send private message
jaketkulit
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Joined: Jul 01, 2008
Posts: 1507

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 9:19 am    Post subject: Re: Kesufian dan peranan dalam masyarakat Reply with quote

midmando wrote:
rafie1357 wrote:
midmando wrote:
Buat anda yg bercerita tanpa usul tu.... Mari lah kita berbincang dengan benar.... bukan kah kita ada titik rujukkan...!

Saya dengan rasa hormat dan rendah diri meminta anda yg berbicara supaya mendatangkan dalil/nas atau bukti samada dari mana2 firman Allah swt dari Al Quran atau mana2 Hadis dari Rasulullah saw samaada dari Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Ibnu Majah, Nasaei etc. jika ada Nabi saw meng ijazah kan Tarikat tertentu atau apa2 Tarikat kesufian kepada mana2 sahabat baginda.

Supaya boleh memberi pencerahan kepada saya, masyarakat dan umat Islam keseluruhannya.

Tetapi sekira nya anda tidak mampu mendatangkan dalil atau nas tersebut. Tinggalkan lah yg perkara2 yg meragukan.



rafie1357 wrote:


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ



Sebelum anda menjerut leher anda sendiri, elok saya berikan peringatan ini supaya anda berhati-hati di dalam bicara Ilmu2 Islam. Ilmu2 yang telah di ijtihadkan oleh Ulama2 Ahlus Sunnah terlalu banyak, sebahagiannya bersifat zahir, sebahagian lagi bersifat keruhanian. Seorang Muslim WAJIB menuntut kedua2 untuk selamat dunia akhirat!

Ilmu2 yang anda semua kenal cuma ilmu bicara zahir syairiat, sedangkan Al-Qur'an dan Sunnah bukan semata2 zahir syariat tetapi termasuk batinnya. Ertinya zahir tanpa batinnya adalah kosong hampa. Bagaikan wajah yang kelihatan indah sedangkan batinnya penuh kekotoran, kekejian dan kemunafikan!

Tasawwuf dan Tariqat Ahli Sufi yang Mu'tabar mengajar anda berkenaan Ilmu keruhanian ini. Ia mengajar anda mengenal Pencipta, jauhi syirik2 yang batin, melatih jiwa taqarrub Illallah, menjadi hamba2 Allah yang bertaqwa!

Seluruh Tariqat Ahli Sufi yang Mu'tabar adalah dari Nabi kita juga. Ertinya termasuk Wahyu Allah Ta'ala. Jika anda menafikan Toriqat Ahli Sufi dan Tasawwuf bermakna anda menentang Allah dan RasulNya!

Jadi awal2 saya memperingatkan anda, midmando dll yang cuba merendahkan2 Ilmu supaya berhati2 bicara. Jangan sampai rosak Iman dan islam. Jika tak tahu sebaiknya bertanya. Jika belum pandai ilmu2 Islam diam adalah lebih baik!

Semog Allah berikan PetunjukNya!



بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ



Anda bercakap seperti orang yang tiada ilmu. Anda bercakap/menulis seperti orang yang sudah mahir di dalam selok belok Ilmu2 Islam sedangkan rupa soalan anda sudah menunjukkan kejahilan anda!

Soalan seperti ini sudah beratus kali saya menjawab dalam TKO ini....!

Sebelum saya menjawab semula soalan anda satu persatu, sila perhatikan ini...!

1. Mana dalil ayat Qur'an, Hadith, athar sahabat yang suruh menrbitkan ilmu tajwid?

2. Mana dalil ayat Qur'an, Hadith yang menyuruh bukukan Al-Qur'an?

3. Mana dalil ayat Qur'an, Hadith menyuruh ijtihadkan ilmu fiqh?

4. Mengapa anda solat, puasa, zakat mengikut kitab fiqh dan bukan Al-Qur'an, hadith terus?

5. Mengapa anda membaca tajwid 'idgham', iqlab, ikhfa', mad lazim, mad jaiz.....sedangkan tiada dalil dalam Qur'an , Hadith?
Bukan kah anda se orang yang ragu2?


Sila jawab soalan2 di atas dengan penuh kejujuran, kewarasan dan paling penting sebagai orang beraqal yang bijak!

Silakan!


Soalan bukan cara nya tidak dijawab. Soalan bukan cara nya dilecehkan. Dan soalan bukan cara nya dijawab dengan pertanyaan.

Kebenaran tak mungkin dapat dicerahkan dgn cara yg begitu.

Ada masaalah kah anda dgn persoalan tersebut. utk berdakwah kita tak boleh marah2.... nanti mad'u lari.... orang kafir lagi lari.... jika begini cara nya anda berdakwah.

setiap persoalan perlu kan jawapan.... jika kita benar dalam asas pasti kita tidak gusar dalam pencerahan kan?


baik apa yg tuan midmando nak tau sgt berkaitan dunia kesufian (tarekat, ilmu hakikat, makrifat dan sbgnya ttg hidup para wali2 Allah)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net Forum Index -> Agama & Falsafah All times are GMT + 8 Hours
Goto page 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next
Page 1 of 12

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©

BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman M@rhean
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!
Malaysia Transform Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER @ IBT
(IKATAN BLOGGER TERENGGANU - IBT)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : tranung2006@yahoo.com atau Webmaster : tranungkite@hotmail.com

764 Lorong 5 Kiri, Jalan Nibong Stesyen,
23000 Dungun, Terengganu Darul Iman
Tel/Faks : 09-844 8001



All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.