Akaun Anda Hantar Artikel Forums Prosedur Iklan Hubung Kami Top Hits Keluar RSS TKO Versi 12 Facebook TKO Twitter TKO TranungKite Online Melihat Waktu Solat
     Create an account      
  TERKINI..   Otai Reformis tolak Dr Mahathir, Saari Sungib lepas jawatan pengerusi    Amaran Keras Al-Qassam Berikutan Serangan Israel Terhadap Masjid Aqsa    Warna kegemaran Rasulullah    HARAPAN sedang muktamad perlembagaan, rancang daftar minggu depan    India Muslim boleh dianggap Melayu, tapi bukan Bumiputera, kata pakar    Tular 74 Kontena Daging Babi Konon Lolos Sah Palsu    Tingkatkan had umur perkahwinan sahaja tidak cukup, kata PAS    Sistem pengangkutan awam era Dr M muflis Kata Blogger Pro Kerajaan    PH raih lebih banyak sokongan ‘Melayu’ - Kata Kajian Invoke Rafizi    PAS minta PKR henti politik munafik  
Infomation
Iklan Kiri















               
UNTUK MAKLUMAT LANJUT BERKENAAN IKLAN - sila emelkan ke [email protected]/* */
 
 
Menu Utama
 Asas Laman
    · Home
    · 10 Teratas
    · Advertising
    · Akaun Anda
    · Album
    · Arkib Artikel
    · Beritahu Kawan
    · FAQ
    · Forum
    · iklan
    · Kajian
    · Kotak Sembang
    · Masej Peribadi
    · Muat Turun
    · Newsxxx
    · Pencarian
    · PHPNuke Editor
    · PRK Sg. Limau
    · Statistik
    · Sudut Cetak
    · Sudut Video
    · Topik
    · Tragedi MH17
    · Waktu Solat

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Warga Kerja TKO V12

Penasihat
Ust Jamaluddin Al Hafiz

Administrator
-Penasihat-
CyberShot
cybershot
@live.com.my

-Server-
Musafir
musafir
@myfikir.com


-WebDesign-
Tok Penghulu
tokpenghulu
@hotmail.com


WebMaster
Ketam Batu
ketambatu2010
@gmail.com


Pemengang Amanah
Mohamed Ibrahim Sini Mohamed
m.ibrahim786
@gmail.com

Bekas PA
Zulkfly Abdullah


Pemb. WebMaster
PenjualCendol 
(Ketua Editor)
Juragan
Teori
Lararatu
Aya (SOL)
BudakJalanan (DD)
PenorehGetah (TKOD)
KerisSakti
mmas_forever
wan_jtk
memo
KuntaKinte (MR)
Nabila (WK)
Munir (UO)
CikguCyber (CC)
 
Editor Sabah @ Sarawak
AnaqSabah
anaqsabah
@gmil.com


Lain-lain negeri masih kosong..
kalau berminat sila pohon!

Moderator Forum
Ketua Moderator
Insani
insaniyy
@yahoo.com.my


Penolong Mod
Voice
voice
@yopmail.com


Setiausaha Mod
khalilah
sushafareen
@yahoo.com


Untuk lain-lain moderator
sila lihat di Forum

Bahagian Pengiklanan
Abu Bakar bin Mat
tranung2006
@gmail.com


bekas PI

Abdullah Othman
dollahharimau
@gmail.com


Disebalik Tabir
[email protected]/* */
Alisha
Nabila
nabilaatiqah
@gmail.com
 


DJ TKO.fm
@Abdullah

Bekas WebMaster
Tok Ayah
tokayah
@hotmail.com

Abu Jihad
abujihad98
@gmail.com

Tok Penghulu
tokpenghulu
@hotmail.com

Cucu Bavoo
monelbavoo
@hotmail.com

Linux Pro
linuxpro99
@hotmail.com

 Din.Cryptos
tranung2006
@yahoo.com

Songkok Putih
songkokputih
@gmail.com

Cybersnipper
cybersnipper09
@gmail.com

PenjagaKubur
penjagakubur96
@gmail.com

  
Semenjak
13 Mac 1999
© Tranung Kite™

Rangking TKO
Rebutlah ranking ini... © 2009 Tranung Kite
Pembaca Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: antilebong
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 33381

People Online:
Visitors: 0
Members: 0
Total: 0
Statistik Pembaca
We received

467786560
page views since
1 September 2012

Jumlah Hits
· Hari Ini

36535

· Semalam

64758


Purata Hits
· Sejam

9,799

· Sehari

213,406

· Sebulan

6,497,036

· Setahun

77,964,427


Server Masa Server
· Masa

15:52:33

· Tarikh

20 Aug 2017

· Zon

+0800

Anonymous Online

Tawaran Istimewa Web Hosting
- masih ada satu iklan kosong di ruang ini -

Ezam beri penjelasan tubuh parti baharu
Posted on Tuesday, March 21 @ 12:36:41 MYT
Dilulus untuk paparan oleh AnisahOmar



Umum
 
MINGGU lalu, bekas Senator, Datuk Ezam Mohd Nor membuat kejutan dengan mengumumkan bakal menubuhkan sebuah parti politik baharu bertujuan membongkar salah guna kuasa dan penyelewengan rasuah di negara ini. 
 


Difahamkan, parti anti rasuah itu akan dipelopori Ezam bersama bekas anggota Bersatu, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan beberapa orang lagi aktivis yang pernah masuk penjara dalam usaha memerangi rasuah.


Namun begitu, timbul desas-desus mengatakan parti baharu ditubuhkan kerana kekecewaan Ezam dan Khairuddin yang sebelum ini tidak mendapat tempat dalam Bersatu.

Bagi mendapatkan kesahihan berhubung perkara itu, Sinar Harian mendapatkan penjelasan Ezam dan Khairuddin berhubung isu berkenaan.

Ikuti wawancara khas yang dikendalikan oleh wartawan Noor Azura Shahril dan Asyraf Muhammad bersama jurufoto, Asril Aswandi Shukor, semalam.

Boleh jelaskan apakah asas penubuhan parti baru itu?

Ezam :  Parti baru ini memang ramai yang terkejut dan kenapa saya tubuhkan parti baru? Saya pun terkejut. Saya pun tak rancang untuk tubuh parti baru. Memang lepas saya tinggalkan Kementerian Kewangan (MOF), saya tumpu kepada NGO Hisbah.

Tak timbul soal politik dan saya yakin bahawa saya akan menyumbang kepada negara melalui apa yang saya boleh lakukan berdasarkan pengalaman saya melalui Hisbah. (Bekas Perdana Menteri) Tun Dr Mahathir Mohamad selepas itu, panggil saya dan ajak saya masuk Bersatu untuk bantu beliau. Saya sahut undangan beliau dan serah borang jadi ahli. Lepas tiga bulan, saya rasa itu bukan tempat saya. 

Bersatu ini ditubuhkan sebagai sebuah parti besar yang akan memerintah dan memimpin negara. Itu OK tapi tak sesuai dengan saya kerana saya hanya nak fokus pada isu rasuah. Dan bila you masuk parti besar, you tak lari daripada percaturan politik, politiking, perebutan jawatan dan sebagainya. Kebanyakan ahli Bersatu datang daripada Umno dan mereka masih terbawa-bawa lagi cara dan budaya Umno.

Kalau tanya saya, hanya Tun Mahathir yang dah really transform dan reform. Memang dia macam (bekas Timbalan Perdana Menteri) Datuk Seri Anwar Ibrahim. Walaupun mereka lama memimpin Umno, sekali menjadi pembangkang, mereka pembangkang terus. Saya tengok ramai dalam Bersatu tak begitu, termasuk pimpinannya.

Mereka masih dalam kelompok dan kepompong Umno. Jadi susah dan saya rasa saya tak boleh bergerak banyak. 

Maka saya buat keputusan untuk keluar dengan cara baik dan masih kekalkan hubungan dengan Bersatu dan tumpukan kepada NGO Hisbah. Sehinggalah Datuk Seri Khairudin dan beberapa kawan datang bertemu saya dan berbincang dengan saya dengan mengatakan saya tidak boleh hanya berada di pinggiran dengan NGO. Mereka kata, saya perlu adalam dalam mainstream.

Parti memang banyak tapi fokus kepada rasuah semakin lama semakin pudar disebabkan oleh persiapan-persiapan lain. Bila dekat PRU, fokus parti kepada kerusi, siapa nak bertanding, siapa calon perdana menteri dan disebabkan itu isu 1MDB dan SRC International semakin pudar.

Mereka (Khairuddin dan rakan-rakan) rasa perlu tubuhkan parti baru. Saya boleh bergerak bawah NGO Hisbah tapi impaknya minima. Media sendiri pun kalau parti politik minat nak dengar dan laporkan tapi kalau setakat NGO, impak dia adalah minima. Jadi ada beberapa opsyen. Opsyen pertama adalah saya boleh masuk mana-mana parti politik sedia ada dalam Pakatan Harapan, termasuk Bersatu.

Tapi bagi kami, untuk meneruskan agenda reform dengan Bersatu susah. Jadi, lebih selesa rasanya kalau agenda reform ini dimainkan dalam parti-parti Pakatan Harapan yang sedia ada dan dah lama dalam agenda reform. Kita mula bercakap dengan mereka.

Saya sendiri jumpa dengan semua pimpinan Pakatan Harapan dan bincang tentang idea macam mana nak memperkukuhkan dan peranan kami dalam ruang yang mereka ada. Tapi akhirnya kita buat keputusan lebih baik jika kita tubuhkan satu parti politik sendiri dan fokus kepada isu rasuah. 

Kita dah mula menelaah semula sejarah. Parti anti rasuah terbaru ditubuhkan dalam dunia ini adalah di Bulgaria pada akhir Januari lalu, bagi menghadapi pilihan raya. Kami adalah orang yang pernah melalui perjuangan melawan pemerintah dalam isu rasuah ini.

Kita percaya bahawa kita kena berani melakukan sesuatu yang baru dengan menubuhkan parti ini yang tumpu kepada rasuah dan kekal sebagai single objective. Kami tak berminat selain daripada itu.

Kami kekal kecil. Sebab kalau besar kita  hilang fokus. Kami tak berminat dengan kuasa tapi berminat dengan (memerangi) salah guna kuasa. Biar party lain yang besar tumpukan bagaimana mahu dapat kuasa. 

Rasuah semakin membarah di negara ini. Kita ada masalah krisis keyakinan. Tidak pernah Malaysia menghadapi masalah krisis keyakinan sebegini berat. Ini masalah yang melibatkan seluruh ekonomi dan rakyat. Dan insya-ALLAH dalam minggu ini, kita akan selesaikan segala maklumat yang kita perlu hantar kepada Jabatan Pendaftar Pertubuhan dan serahkan pendaftaran kita dengan mereka.

Adakah parti baru ini didorong perasaan kecewa selepas tidak terpilih dalam kepimpinan Bersatu?

Ezam : Saya pun ketika masuk PKR, saya hanya sekali bertanding dalam pilihan raya. Saya bertanding pun di kawasan yang susah, iaitu Shah Alam.                      

Sekarang ini, Shah Alam kuat pembangkang. Masa saya bertanding, Shah Alam adalah kawasan paling kuat BN (dengan) 40,000 (kemenangan) majoriti. Saya ketua pemuda masa itu dan boleh pilih kawasan yang paling mudah untuk saya menang. Saya juga Pengarah Jentera Pilihan Raya PKR. Tapi saya ambil kawasan yang paling susah nak menang kerana kampung saya adalah di Shah Alam. 

Kedua kerana saya terpaksa buktikan untuk jadi ketua pada perjuangan ini, saya kena lawan yang paling susah. Selepas itu saya tidak bertanding. Tapi saya terus berjuang. Malah dokumen Akta Rahsia Rasmi pada waktu itu juga, dia kata saya tak boleh keluarkan tapi saya keluarkan juga. Sehingga hari ini, semuanya kerana perjuangan. Saya buat kerana perjuangan. 

Saya tubuhkan parti baru kerana percaya antara jalan yang boleh bina momentum baru ke arah perjuangan untuk kita fokus tukar kepimpinan sedia ada. Kalau nak kata kecewa, saya sebenarnya kecewa dengan anak-anak muda sekarang ini yang serangan mereka pada kerajaan tiada apa-apa. 

Serangan paling kuat hari ini adalah daripada orang-orang tua seperti Tun Mahathir sahaja. 

Yang muda-muda ini saya tengok tak ada apa-apa. Kita tumpu kepada kuasa kerana orang yang berkuasa beri kesan besar pada rakyat. Dia boleh buat sesuatu yang beri kesan. Balik kepada soalan tadi, bukan sebab saya kecewa tapi parti baru ini mungkin salah satu cara kita kumpul momentum baru fokus jatuhkan kerajaan sedia ada.

Adakah parti baharu ini pelengkap kepada Pakatan Harapan?

Ezam :  Kita hanya sebuah parti kecil. Kita bukan hebat sangat. Kita rasa kita mungkin akan lebih fokus kepada isu rasuah. Kerana isu rasuah ini crucial dalam negara kita. Bagi saya, isu-isu lain itu tidak apa, kita boleh tangani lagi. Tapi rasuah ini tak terkawal. 

Masa saya di MOF pun saya nampak benda ini. RUU 355 itu juga tidak crucial sekarang. Yang lebih crucial adalah good governance  dan masalah rasuah. Saya tengok dalam perolehan MOF, segala-galanya adalah tentang projek dan tender. Sebab itu kita fokus kepada MOF lepas ini.

Di mana sebenarnya Datuk letak diri Datuk?Pejuang rakyat atau puaskan diri?

Ezam : Memang sebagai manusia saya dah tutup buku dan tak mahu lagi terlibat dalam agenda masyarakat. Saya nak buat kerja antara saya dengan ALLAH sahaja. Sebab itu saya tubuhkan Hisbah. Secara am, saya memang boleh dikatakan kecewa dengan perjalanan saya dalam politik dan terpaksa menghadapi jalan-jalan sukar. 

Politik adalah mengenai persepsi, bukan mengenai kebenaran. Kalau you terlalu berpegang pada prinsip, you akan susah sebab persepsi. 

Sebelum ini, saya juga dah bina kehidupan baru di Indonesia. Tapi bila kawan-kawan datang dan Datuk Khairuddin sendiri pujuk saya, maka saya kata ini last call  untuk saya sertai politik. Itu pun secara bersyarat. Syarat pertama saya tetapkan ialah parti itu mesti kecil. Dan syarat kedua ialah saya boleh berlawan dengan Najib secara berdepan. 

Pakatan Harapan dilihat belum dapat momentum tambahan pula tanpa Pas. Macam mana peluang yang ada?

Ezam : Kita sekarang hidup dalam suasana pantas. Sebab itu, kalau dilihat pada pilihan raya di luar negara, perubahannya sangat cepat. Saya rasa dengan rencam manusia serta pendedahan kepada maklumat yang pelbagai, saya fikir proses membuat keputusan itu berlaku dalam keadaan yang saya tidak rasa sesiapa pun dapat fahami lagi.  Kita tak tahu. 

Kehadiran Tun Mahathir ini, saya rasa faktor penambah ke arah itu. Tun Mahathir adalah seorang yang very season dan telah menang banyak kali pilihan raya. Tun Mahathir adalah kapten yang telah memenangi pilihan raya sebanyak lima ke enam kali sebelum ini. 

Kalau kali ini dia commander in chief dalam Pakatan Harapan, tentunya dia merupakan satu faktor luar biasa. Cara Tun Mahathir menggarap isu yang dimainkan, ini semua game beliau untuk dapat menggarap imaginasi rakyat.

Saya rasa masih ada peluang untuk Pakatan Harapan tukar kerajaan. Memang kalau Pas bersama, kita memang tak ada masalah. Saya dah lama dalam politik ini. Sampai di saat akhir pun boleh berlaku apa-apa. Masih lag





Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada [email protected]. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

  1. BISNES Makanan POPULAR - KEK, Putu, BUN, Pau, PIZZA, Taufufah, CAKOI, Murtabak, BisnesAir & Banyak.Pelajari Disini >>>

  2. Wujudkan Suasana Islamik Rumah Anda Dengan Alunan Azan Setiap Waktu, Bacaan Quran & Zikir! Free Poslaju & Free Gift! 

  3. Ingin Jadi Tokey EMAS? Modal Hanya RM380 (Seumur Hidup). PERCUMA Syiling 0.5g 999.9 

  4. Income pencen saya setiap hari. 1 point =Rm1... selama guna Tronexus saya dibayar… 


 
Klik untuk pakej iklan

* terdapat ruang iklan kosong di sini sila hubungi tranung2006@ gmail.com
Artikel Hari Ini

Otai Reformis tolak Dr Mahathir, Saari Sungib lepas jawatan pengerusi

Amaran Keras Al-Qassam Berikutan Serangan Israel Terhadap Masjid Aqsa

Warna kegemaran Rasulullah

HARAPAN sedang muktamad perlembagaan, rancang daftar minggu depan

India Muslim boleh dianggap Melayu, tapi bukan Bumiputera, kata pakar

Tular 74 Kontena Daging Babi Konon Lolos Sah Palsu

Tingkatkan had umur perkahwinan sahaja tidak cukup, kata PAS

Sistem pengangkutan awam era Dr M muflis Kata Blogger Pro Kerajaan

PH raih lebih banyak sokongan ‘Melayu’ - Kata Kajian Invoke Rafizi

PAS minta PKR henti politik munafik

[ Artikel seterusnya.. ]
Login
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Related Links
· More about Umum
· News by AnisahOmar


Most read story about Umum:

KANTOI Gambar Rumah Terbuka Najib di Photoshopped

PANAS: Majlis Harijadi Sultan Pahang di UK dicemari

Anak dara Ustaz yang baca doa dalam perhimpunan pemuda wanita dan puteri UMNO

Allah Hu Akhbar : Terharu dan Gembira , rasa sejuk mata Lihat Gambar Nie.!!!!.

Abby Abadi-Gambar yang merosakKan
Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel

 Send to a Friend E-Mel kpd Kawan

"Ezam beri penjelasan tubuh parti baharu" | Login/Create an Account | 2 comments | Search Discussion
The comments are owned by the poster. We aren't responsible for their content.

No Comments Allowed for Anonymous, please register

Re: Ezam beri penjelasan tubuh parti baharu (Score: 1)
by midi on Tuesday, March 21 @ 12:47:13 MYT
(User Info | Send a Message)

Buat parti baru memang senang tapi kena bincang kerusi dengan PH atau tanding 4 penjuru..hehehe

 




Re: Ezam beri penjelasan tubuh parti baharu (Score: 1)
by abuadil_alkaff on Tuesday, March 21 @ 16:14:56 MYT
(User Info | Send a Message)
dalam memoir s husin ali, ada ezam ceritakan ttg kesempitan wang yg dia hadapi.. org lain, dsai dan azmin misalnya, hidup mewah? kesian ezam bila syarikat tempat dia bekerja di indon dikatakan tutup!



BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman [email protected]
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!
Malaysia Transform Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
UMNO & BN
Dr. Fathul Bari
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER @ IBT
(IKATAN BLOGGER TERENGGANU - IBT)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : [email protected] atau Webmaster : [email protected]

764 Lorong 5 Kiri, Jalan Nibong Stesyen,
23000 Dungun, Terengganu Darul Iman
Tel/Faks : 09-844 8001



All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.