Akaun Anda Hantar Artikel Forums Prosedur Iklan Hubung Kami Top Hits Keluar RSS TKO Versi 12 Facebook TKO Twitter TKO TranungKite Online Melihat Waktu Solat
     Create an account      
  TERKINI..   ADUN DAP Tanjung Bungah pula dihalang urus bantuan banjir    ‘Ingat barang saja GST, ibadah pun GST’    PAS tak minta nama lagi, kita malu nak tanya, kata PKR Kelantan    Selepas PAS dan Umno, kini giliran PH protes di kedutaan AS    Acuan Gabungan Politik Malaysia Terbentuk Di Hadapan Kedutaan Amerika    Isteri Ketua Polis Negara meninggal dunia    Saya ahli Umno tapi belum daftar kata Azwan Ali    Nur Jazlan hanya 'budak hingusan' kata Mahathir    BN Kelantan perlu 300,000 undi untuk menang    Dr Mahathir cabar Trump sasar China, bukan buli Palestin  
Infomation
Iklan Kiri


UNTUK MAKLUMAT LANJUT BERKENAAN IKLAN - sila emelkan ke [email protected]
Menu Utama
 Asas Laman
    · Home
    · 10 Teratas
    · Advertising
    · Akaun Anda
    · Album
    · Arkib Artikel
    · Beritahu Kawan
    · FAQ
    · Forum
    · iklan
    · Kajian
    · Kotak Sembang
    · Masej Peribadi
    · Muat Turun
    · Newsxxx
    · Pencarian
    · PHPNuke Editor
    · PRK Sg. Limau
    · Statistik
    · Sudut Cetak
    · Sudut Video
    · Topik
    · Tragedi MH17
    · Waktu Solat

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Statistik Pembaca
We received

477240190
page views since
1 September 2012

Jumlah Hits
· Hari Ini

94934

· Semalam

96784


Purata Hits
· Sejam

9,420

· Sehari

217,719

· Sebulan

6,628,336

· Setahun

79,540,032


Server Masa Server
· Masa

23:56:12

· Tarikh

15 Dec 2017

· Zon

+0800

Anonymous Online

Tawaran Istimewa Web Hosting
- masih ada satu iklan kosong di ruang ini -

DAKWAH - Bagaimana usaha dakwah dengan coklat mengakibatkan jutaan orang masuk
Posted on Wednesday, April 05 @ 16:17:33 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenorehGetahSosial "

Kisah seorang budak yahudi yang yang mencuri coklat di kedai seorang Islam bernama Ibrahim. Dengan kebijaksanaan Ibrahim  dan kesabarannya dalam masa yang panjang berjaya mengislamkan budak tersebut. Budak ini bila dewasa berjaya mengislamkan berjuta orang Afrika. Usaha Ibrahim mengambil masa yang panjang tanpa beliau hidup untuk melihat hasilnya. 

 Kisah ini di sebut dalam Kuliah Dhuha Tuan Guru Haji Hadi  pada 31 Mac 2017di Rusila


Usaha kecil tapi impak besar

 Pengenalan

 Di suatu tempat di Perancis kira-kira 50 tahun yang lalu ada seorang lelaki Turki berusia 50 tahun, bernama Ibrahim, yang bekerja di kedai runcit. . . kedai ini terletak di dalam sebuah bangunan di mana sebuah keluarga Yahudi tinggal di salah satu daripada pangsapuri itu. Keluarga Yahudi mempunyai seorang anak berusia tujuh tahun bernama Jad....


Jad akam pergi ke kedai pakcik ibrahim setiap hari untuk membeli barang keperluan untuk rumahnya. Setiap kali dalam perjalanan keluar Jad digunakan untuk menyelinap keluar dan mencuri sekeping coklat. Satu hari Jad terlupa untuk mencuri sekeping coklat.

Ketika beliau meninggalkan kedai pakcik ibrahim memanggil namanya dan mengingatkan beliau untuk mengambil sekeping seperti dia biasanya lakukan! Jad amat terkejut kerana dia berfikir bahawa pakcik Ibrahim tidak tahu tentang kecurian hariannya.

Dia bertanya kepada pakcik ibrahim untuk memaafkannya dan membuat janji bahawa dia tidak akan mencuri lagi coklat masa akan datang. Pakcik Ibrahim berkata kepadanya:

"Tidak, anda akan berjanji saya TIDAK mencuri mana-mana perkara dalam hidup anda, dan sebagai balasan anda boleh mengambil sekeping coklat setiap hari apabila anda meninggalkan kedai." ... Jad terima tawaran dan sangat gembira ... beberapa tahun berlalu dan pakcik ibrahim menjadi seperti seorang bapa kepada Jad ... serta seorang ibu dan rakan.

Jika Jad ada sebarang masalah dia akan pergi kepada pakcik ibrahim dan beritahu dia tentangnya. Biasanya apabila Jad selesai ceritanya, pakcik ibrahim akan ambil  buku dari atas tangga di kedai ini, dan memberikannya kepada Jad untuk membuka secara rawak kepada mana-mana halaman. Apabila Jad tunjuk halaman tersebut, pakcik Ibrahim membaca dua muka surat yang muncul, menutup kitab itu, dan menyelesaikan masalah Jad ini.

Jad  meninggalkanya dengan kegembiraan kerana tekanan beliau telah hilang dan mendapat ketenangan fikiran bahawa masalah itu telah diselesaikan ...Tahun berlalu dan itu adalah hubungan antara Jad dan pakcik ibrahim, (nasihat yang diberikan oleh pakcik) Turki Muslim tua yang tidak mempunyai pendidikan! Selepas 17 tahun Jad menjadi seorang lelaki muda.

Beliau adalah 24 manakala pakcik Ibrahim adalah 67 .. pakcik Ibrahim meninggal dunia tetapi sebelum kematiannya, dia meninggalkan kotak untuk anaknya untuk diberikan kepada Jad sebagai hadiah. Pakcik Ibrahim meletakkan di dalam yang kotak buku yang Jad gunakan untuk dibaca setiap kali dia telah melawat kedai.

Jad mengetahui kematian pakcik ibrahim apabila anak-anaknya memberinya kotak tersebut. Jad sangat sedih dan kecewa .. pakcik Ibrahim adalah penyelamat apabila dia mempunyai masalah. Beliau telah membantu dia walaupun dalam keadaan yang paling teruk dan berfikir bahawa tiada apa yang boleh membantu beliau, pakcik Ibrahim adalah penyelamat beliau.


Hari yang berlalu ..Satu hari masalah telah berlaku kepada Jad dan dia teringat pakcik ibrahim dan kotak yang dia tinggalkan. Beliau mengambil kotak dan membukanya. Dia mendapati buku yang dia digunakan  ketika beliau melawat kedai pakcik! Jad membuka halaman dalam buku tetapi itu ditulis dalam bahasa Arab dan dia tidak faham. Dia pergi kepada rakan Tunisia dan meminta beliau untuk membaca kedua-dua halaman dari buku untuknya ! Jad menjelaskan masalahnya kepada kawannya dan kawannya dapat mencari penyelesaian untuk jad!*Saat keislaman*


Jad hairan [dengan keputusan itu] dan bertanya kepada beliau: "Apakah buku ini" rakan Tunisia menjawab, "! Ini adalah Al-Quran, kitab Islam" Jad menjawab, "Bagaimana saya boleh menjadi seorang Muslim?" Tunisia berkata: ". Anda mengatakan Al- Shahada [bahawa tidak ada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad adalah utusan Allah] dan ikut undang-undang agama [Al-Sharee'a] yang" Jad berkata: "Saya menyaksikan bahawa terdapat tidak ada Tuhan selain Allah dan Muhammad adalah utusan Allah. "Islam Jad Llah ...Jad memeluk Islam dan memilih nama untuk dia "Jad Llah Al-Qurani". Beliau memilih nama untuk menunjukkan rasa hormat dan kebesaran-Nya kepada buku yang hebat ini dan memutuskan untuk menghabiskan baki hidupnya berkhidmat kitab suci ini. Jad Llah mempelajari dan mendalami buku dengan penuh pengertian. Beliau memulakan misinya [menyeru manusia kepada Allah] di Eropah dan ramai orang memeluk Islam di tangannya. Dianggarkan sekitar 6000 orang Yahudi dan Kristian telah memeluk agama Islam [di Eropah] ..


Pada suatu hari ketika membelek dalam muka surat Quran yang telah diberikan kepadanya sebagai hadiah oleh pakcik Ibrahim. Beliau mendapati peta dunia pada awal buku ini dan di benua Afrika, terdapat tanda tangan pakcik ibrahim. Di bawah tanda tangan ditulis ayat:


16: 125 "أدع إلى سبيل ربك بالحكمة والموعظة الحسنة


Serulah ke jalan Tuhanmu dengan kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik"!


Jad Llah berpendapat bahawa adalah tanda untuk dia [untuk pergi ke Afrika dan menjemput orang untuk Islam] dan ia adalah sebahagian daripada wasiat pakcik ibrahim untuk beliau berjaya. Dia membuat keputusan untuk mencapai matlamat ini ...    Dia meninggalkan Eropah dan pergi ke Kenya, Selatan Sudan, dan Uganda dan negara-negara sekitarnya kepada menyeru manusia kepada Allah. Hanya dari suku-suku Zawlaw, lebih daripada *enam juta* orang menerima Islam di tangannya.


Kematiannya

Jad Llah Al-Qurani, seorang Muslim sejati, hamba yang mengabdikan diri untuk Allah, khusus 30 tahun hidupnya dalam Islam mengajak manusia untuk mengikuti Allah dan kebanyakannya di tanah terpencil Afrika. Berjuta-juta orang menerima Islam dari kerja keras beliau .... Jad Llah Al-Qurani meninggal dunia pada tahun 2003 kerana penyakit yang dia mendapat di Afrika untuk menyeru manusia kepada Allah .. Pada masa itu beliau berusia 54 tahun setelah mengabdikan diri untuk Dakwah (mengajak manusia kepada Allah) ...

 

 

Cerita ini masih belum berakhir!

 

Ibu beliau, adalah seorang Yahudi fanatik dan pensyarah universiti berpendidikan. Dia telah memeluk agama Islam pada tahun lepas. Beliau memeluk Islam pada tahun 2005 selepas dua tahun kematian, anak Muslim yang baik ini .. Dia memeluk Islam pada usia 70. Dia berkata bahawa dia menghabiskan 30 tahun hidup anaknya menentangnya untuk membawa dia kembali kepada agama Yahudi. Dengan pengalaman dan pendidikan beliau dan kemahiran beliau meyakinkan orang, dia mengakui bahawa dia tidak mampu untuk meyakinkan anaknya untuk kembali. Tetapi pakcik Ibrahim, seorang lelaki yang tidak berpendidikan tinggi, dapat menambat hati anaknya kepada Islam! Dia akhirnya beriman dan berkata, "Ini adalah agama yang lurus ..."

Kami memohon kepada Allah untuk melindungi beliau dan menjadi antara orang yang baik ..

 

 

Mengapa JAD masuk Islam?

 

 

Jad Llah Al-Qurani berkata, pakcik Ibrahim dan selama 17 tahun dia tidak pernah berkata "Anda orang yang tidak percaya" atau "Anda Yahudi", atau tidak pernah meminta beliau untuk "Terima Islam". . . ! Bayangkan melalui 17 tahun dia tidak pernah bercakap kepadanya tentang agama atau Islam atau Yahudi! Seseorang yang sangat lama dan tidak mempunyai pendidikan berjaya menarik hati ini anak kepada al-Quran!

A Sheikh ditanya Jad Llah dalam satu temuduga mengenai perasaan beliau dan  hakikat bahawa beberapa juta orang menerima Islam di tangan beliau! Beliau menjawab bahawa dia tidak berasa bangga dan layak untuk dipuji keterlaluan kerana (rahmat Allah kepadanya)  sebahagian daripada usahanya  adalah kerana usaha pakcik Ibrahim.

Dr. Safwat Hujazee berkata, semasa persidangan di London untuk mengkaji keadaan Darfur [di Sudan] dan bagaimana umat Islam miskin dari kerosakan Perang dan penukaran kepada agama Kristian, bahawa dia bertemu dengan seorang Sheikh suku Zawlaw yang tinggal di Darfur dan semasa mesyuarat Dr. Hujazee ditanya


[Sheikh]: "Adakah anda tahu Dr. Jad Llah Al-Qurani?"


Sebaik sahaja Sheikh mendengar nama beliau berdiri dan meminta Dr Hujazee: "Adakah anda kenal dia? "..


Dr. Hujazee menjawab:" Ya dan kami bertemu di Swissland apabila dia berada di bawah rawatan di sana ". .


Syeikh tiba-tiba mengambil tangan Dr. Hujazee dan mencium dengan mesra, Dr. Hujazee berkata kepadanya: "Apa yang kamu buat? Saya tidak melakukan sesuatu untuk layak tingkah laku anda "


Tetapi Sheikh menjawab:" aku tidak mencium tangan anda tetapi saya mencium tangan yang menggegarkan tangan Dr. Jad Llah Al-Qurani "


Dr. Hujazee bertanya lagi:" ? Adakah anda menerima Islam kerana Dr. Jad Llah "... The Sheikh puak menjawab:" tIDAK, tetapi saya menerima Islam daripada orang yang memeluk Islam di tangan Dr. Jad Llah Al-Qurani (rahmat Allah kepadanya.)

Subhana Allah, berapa ramai orang akan menerima Islam daripada orang yang disebut Islam di tangan Jad Llah Al-Qurani !? dan memberkati kembali kepadanya dan kepada orang yang menyebabkan Islam Jad Llah itu, pakcik Ibrahim yang meninggal dunia 30 tahun lalu.

Semoga Allah merahmati dengan bapa Ibrahim dan Jad Llah Al-Qurani ..

Komen : Sedikit usaha bermodalkan coklat mendapat saham berjuta orang masuk Islam..

bayangkan usaha sedikit untuk mertabatkan syariah Islam di Malaysia dengan perubahan RUU 355. Hasilnya kita tak nampak sekarang...

[The foto dari filem cerita “Monsieur Ibrahim” –yang dilakonkan oleh pelakon Mesir Omar Sharif sebagai Uncle Ibrahim dan pelakon Perancis Pierre Boulanger sebagai Moises / Jad]

 

NOTA


Kuliah TGHH pada 31 Mac 2017 yang menyebut kisah ini

 

 

 


https://youtu.be/ISjsQBWmcA8


Sumber artikel dalam bahasa Inggeris


https://islamconverts.wordpress.com/2013/03/14/why-did-jad-a-jewish-boy-accepted-islam

"


................................
Dihantar untuk paparan TKO (Tranungkite)
Oleh:
amin_bp
Posted on Wednesday, April 05 @ 16:17:33 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenorehGetahJom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada [email protected]. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

  1. BISNES Makanan POPULAR - KEK, Putu, BUN, Pau, PIZZA, Taufufah, CAKOI, Murtabak, BisnesAir & Banyak.Pelajari Disini >>>

  2. Wujudkan Suasana Islamik Rumah Anda Dengan Alunan Azan Setiap Waktu, Bacaan Quran & Zikir! Free Poslaju & Free Gift! 

  3. Ingin Jadi Tokey EMAS? Modal Hanya RM380 (Seumur Hidup). PERCUMA Syiling 0.5g 999.9 

  4. Income pencen saya setiap hari. 1 point =Rm1... selama guna Tronexus saya dibayar… 


 
Klik untuk pakej iklan

* terdapat ruang iklan kosong di sini sila hubungi [email protected] gmail.com
Artikel Hari Ini

ADUN DAP Tanjung Bungah pula dihalang urus bantuan banjir

‘Ingat barang saja GST, ibadah pun GST’

PAS tak minta nama lagi, kita malu nak tanya, kata PKR Kelantan

Selepas PAS dan Umno, kini giliran PH protes di kedutaan AS

Acuan Gabungan Politik Malaysia Terbentuk Di Hadapan Kedutaan Amerika

Isteri Ketua Polis Negara meninggal dunia

Saya ahli Umno tapi belum daftar kata Azwan Ali

Nur Jazlan hanya 'budak hingusan' kata Mahathir

BN Kelantan perlu 300,000 undi untuk menang

Dr Mahathir cabar Trump sasar China, bukan buli Palestin

[ Artikel seterusnya.. ]
Login
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Related Links
· More about Sosial
· News by PenorehGetah


Most read story about Sosial:

Peringatan buat Sultan dan TMJ Johor: Jangan sampai rakyat membenci kalian !!

Cerita Farmasi Cosway Lagi..

Ini KATA-KATA Dr MAZA Yang Buat DS Nazri Aziz TERKEDU !!

Orang Tua Yang Menjadi Hujah. Kisah benar

Pemuda beli daging babi untuk ibu berbuka di azab setiap maghrib
Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel

 Send to a Friend E-Mel kpd Kawan

"DAKWAH - Bagaimana usaha dakwah dengan coklat mengakibatkan jutaan orang masuk" | Login/Create an Account | 4 comments | Search Discussion
The comments are owned by the poster. We aren't responsible for their content.

No Comments Allowed for Anonymous, please register

Re: DAKWAH - Bagaimana usaha dakwah dengan coklat mengakibatkan jutaan orang masuk (Score: 1)
by makannasi on Wednesday, April 05 @ 17:00:56 MYT
(User Info | Send a Message)

Itu sbb jgn suka kapirkan dan baruakan org...

Sekian dari saya. 
Re: DAKWAH - Bagaimana usaha dakwah dengan coklat mengakibatkan jutaan orang masuk (Score: 1)
by Finex on Wednesday, April 05 @ 20:11:56 MYT
(User Info | Send a Message)
Barua kepada orang yang bodohkan agamanya sendiri macam engkau makannasi
atau barua
makannasiRe: DAKWAH - Bagaimana usaha dakwah dengan coklat mengakibatkan jutaan orang masuk (Score: 1)
by makannasi on Thursday, April 06 @ 00:48:05 MYT
(User Info | Send a Message)
Ada macai x dpt terima kenyataan...BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman [email protected]
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!
Malaysia Transform Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
UMNO & BN
Dr. Fathul Bari
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER @ IBT
(IKATAN BLOGGER TERENGGANU - IBT)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : [email protected] atau Webmaster : [email protected]

764 Lorong 5 Kiri, Jalan Nibong Stesyen,
23000 Dungun, Terengganu Darul Iman
Tel/Faks : 09-844 8001All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.