Akaun Anda Hantar Artikel Forums Prosedur Iklan Hubung Kami Top Hits Keluar RSS TKO Versi 12 Facebook TKO Twitter TKO TranungKite Online Melihat Waktu Solat
     Create an account      
  TERKINI..   BN anggap PAS ancaman terbesar PRU14 bukan PH    Cabaran pertandingan 4 penjuru di Semenanjung    ROS ‘lambat buat kerja’, PH ambil tindakan mahkamah: Tun M    Rayuan Mukhriz Ditolak Mahkamah    Agih kerusi DUN, PH hanya selesaikan 4 negeri    Rakyat Cadang Najib Razak Duduk Berdoa Agar Jalan Lubang Diturap Segera, Ikut Contoh MP Tangga Batu    RM1.3 bilion kepada Langkawi cuma “janji palsu”, kata Dr M    Saya juga boleh menjelma di Pekan balas Tun Mahathir    Mengenali Wajah Sebenar Lim Kit Siang    Kajian Politweet Tun M Tak Berpengaruh Di Johor – Salahudin  
Infomation
Iklan KiriUNTUK MAKLUMAT LANJUT BERKENAAN IKLAN - sila emelkan ke tranung2006@gmail.com atau whatsapp/telegram kepada 011-1089 0461
Menu Utama
 Asas Laman
    · Home
    · 10 Teratas
    · Advertising
    · Akaun Anda
    · Album
    · Arkib Artikel
    · Beritahu Kawan
    · FAQ
    · Forum
    · iklan
    · Kajian
    · Kotak Sembang
    · Masej Peribadi
    · Muat Turun
    · Newsxxx
    · Pencarian
    · PHPNuke Editor
    · PRK Sg. Limau
    · Statistik
    · Sudut Cetak
    · Sudut Video
    · Topik
    · Tragedi MH17
    · Waktu Solat

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Statistik Pembaca
We received

486311097
page views since
1 September 2012

Jumlah Hits
· Hari Ini

8572

· Semalam

143023


Purata Hits
· Sejam

9,295

· Sehari

190,188

· Sebulan

5,789,418

· Setahun

69,473,014


Server Masa Server
· Masa

01:43:46

· Tarikh

21 Feb 2018

· Zon

+0800


Tawaran Istimewa Web Hosting
- masih ada satu iklan kosong di ruang ini -

Kolesterol dalam makanan tidak akan meningkatkan kolesterol dalam badan
Posted on Saturday, June 10 @ 06:18:40 MYT
Dilulus untuk paparan oleh KetamBatuKesihatan

Pada tahun 2016, United States Department of Agriculture(USDA) telah menarik balik had kuantiti pengambilan kolesterol di dalam makanan. Ini membawa maksud tiada lagi had untuk pengambilan kolesterol di dalam makanan berbanding sebelum ini dimana mereka menghadkan pengambilan kolesterol sebanyak 300mg dalam sehari.

USDA merupakan salah satu badan kerajaan US yang mengawal selia undang-undang yang berkaitan dengan pertanian, perhutanan dan juga MAKANAN. Oleh itu, USDA terlibat secara langsung dalam menentukan diet yang sesuai untuk permakanan penduduk di US.

Setelah membuat penelitian dan perbincangan, pada tahun lepas USDA telah mengeluarkan garis panduan diet yang terbaru untuk penduduk di US dan salah satu perubahan besar dalam garis panduan itu adalah penarikkan balik had pengambilan kolesterol.

Kami ambil kata-kata daripada Garis panduan tersebut:

“Previously, the Dietary Guidelines for Americans recommended that cholesterol intake be limited to no more than 300 mg/day. The 2015 DGAC will not bring forward this recommendation because available evidence shows no appreciable relationship between consumption of dietary cholesterol and serum cholesterol, consistent with the conclusions of the AHA/ACC report. CHOLESTEROL IS NOT A NUTRIENT OF CONCERN OF OVERCONSUMPTION.”

Sebelum ini USDA telah meletakkan had pengambilan kuantiti kolesterol sebanyak 300mg/hari sahaja untuk seseorang. Pada tahun lepas, USDA telah menarik balik had tersebut dan mengatakan kolesterol bukan nutrient yang perlu dirisaukan jika terlebih pengambilannya.

Keputusan ini dibuat berdasarkan rekomendasi yang diberikan oleh American Heart Association/American College of Cardiology(AHA/ACC) yang mendapati tiadanya kaitan yang rapat antara pengambilan diet kolesterol dan kandungan kolesterol dalam darah

Kenapa bacaan kolesterol dalam darah tidak terpengaruh dengan kolesterol yang kita makan?

Ini kerana kebanyakkan kolesterol yang berada di dalam makanan merupakan kolesterol yang berbentuk ester( Esterified Cholesterol) dan majoritinya tidak diserap oleh badan.

Jika dilihat, kebanyakkan kolesterol yang diserap itu merupakan kolesterol yang dihasilkan oleh badan kita sendiri iaitu daripada garam hempedu(Bile salt). Kolesterol yang dihasilkan oleh badan ini bukan cholesterol ester dan ianya sangat senang diserap oleh badan kita balik.

USDA mengambil keputusan untuk menarik had pengambilan kolesterol itu berdasarkan satu kajian yang telah dibuat. Kajian ini menggunakan teknik META ANALYSIS dan SYSTEMIC REVIEW, dimana kajian-kajian berkenaan kolesterol sebelum ini dikumpulkan dan dianalisa balik semula untuk mendapat keputusan yang lebih jitu dan tepat.

Kajian tersebut dibuat oleh Shin et al, 2013 di mana mereka mengumpulkan data berkenaan pengambilan telur dan kaitannya dengan penyakit jantung dan kencing manis. Sebagai mana yang kita tahu, dalam satu telur mengandungi cholesterol yang menghampiri 300mg. Oleh itu jika ikut garis panduan USDA yang lama, dalam sehari sesorang itu boleh ambil telur dalam sebiji sahaja.

Tetapi dalam kajian Shin et al, ia menunjukkan cholesterol dalam darah masih sama diantara orang yang makan telur kurang daripada 1 biji seminggu ataupun yang makan telur lebih daripada 1 biji sehari. Maksudnya makan banyak telur pun, kolesterol dalam darah tidak akan naik. Tetapi dalam kajian ini juga menunjukkan risiko untuk mengalami masalah jantung semakin tinggi jika pesakit kencing manis mengambil telur yang berlebihan. Malah pengambilan telur yang berlebihan itu sendiri boleh menyebabkan penyakit kencing manis.

Ini disebabkan seperti yang saya katakan diatas iaitu majoriti kolesterol yang diserap adalah kolesterol daripada badan kita sendiri berbanding kolesterol yang diambil melalui diet.

UBAT KOLESTEROL TIDAK PERLU MAKAN???

REKOMENDASI DARIPADA USDA BERRSERTA KAJIAN YANG DIBERIKAN BUKAN MENJADI BUKTI BAHAWA UBAT STATIN(UBAT UNTUK KURANGKAN KOLESTEROL DALAM BADAN) TIDAK PERLU UNTUK DIAMBIL.

Ia hanya menunjukkan kolesterol dalam permakanan hanya sedikit sahaja mempengaruhi tahap kolesterol dalam badan kita. Kebanyakkan kolesterol adalah dihasilkan oleh badan kita sendiri dan ubat statin menghalang penghasilan kolesterol tersebut.

Kolesterol yang tinggi dalam badan merupakan salah satu faktor risiko penyakit kardiovaskular. Sebab itu kebanyakkan mereka yang mempunyai penyakit FAMILIAL HYPERCHOLESTEROLEMIA, di mana mereka akan mempunyai kadar kolesterol yang tinggi dalam badan kebanyakkannya mati di awal usia disebabkan penyakit kardiovascular(sebagai contohnya serangan sakit jantung dan strok).

Ubat statin pula telah terbukti dalam mengurangkan risiko pesakit sebegini dan mengelakkan mereka daripada mengalami penyakit kardiovascular tersebut

Kesimpulan:

Kolesterol di dalam diet tidak ataupun hanya mempengaruhi sedikit sahaja jumlah kolesterol di dalam badan. Tetapi bukanlah bermaksud anda boleh makan sesuka hati lemak haiwan dan juga telur. Sebab seperti dalam kajian tersebut nyatakan, pengambilan telur yang banyak juga boleh menyebabkan kencing manis.

Rekomendasi daripada kami:

1) Bagi mereka yang tidak mempunyai faktor risiko(sihat), anda boleh mengambil makanan yang mempunyai kolesterol seperti biasa. Tetapi hadkan juga pengambilan telur kerana ianya boleh menyebabkan kencing manis(seperti dalam kajian yang telah dibuat)

2) Manakala mereka yang mempunyai faktor risiko(seperti kencing manis, merokok), anda dinasihatkan untuk mengurangkan pengambilan makanan yang mempunyai kolesterol terutamanya telur.

3) Kurangkan pengambilan gula dan juga trans-fat(marjerin dan sebagainya) kerana ini akan meninggikan kandungan kolesterol jahat di dalam darah

4) Pengambilan unsaturated fat seperti monounsaturated dan polyunsaturated fat merupakan pilihan yang bagus untuk mengurangkan kandungan kolesterol jahat dalam darah

5) Elakkan mengambil produk yang tinggi omega-6 dan gula. Ini kerana ia akan meningkatkan kadar keradangan dalam badan dan menyebabkan kolesterol lebih senang terenap pada saluran darah dan menyebabkan atherosclerosis yang mempunyai risiko untuk mengalami penyakit cardiovascular seperti sakit jantung dan strok.

6) Kami ingin menekankan penggunaan Ubat STATIN adalah sangat relevan pada mereka yang mempunyai kolesterol yg tinggi dan mempunyai faktor risiko seperti kencing manis, darah tinggi, sejarah keluarga yang meninggal dunia pada usia muda disebabkan serangan sakit jantung, hypercholesterolaemia.

7) Kalau kolesterol tinggi sedikit, tapi tidak ada kencing manis, darah tinggi, sejarah sakit jantung dan tidak merokok, tak perlu makan ubat kolesterol pun takpe. Kawal menggunakan diet permakanan pun sudah cukup

Jika anda rasa maklumat ini bermanfaat, sila like page kami Root of Science.

Rujukan
1) Robert H. Eckel, John M. Jakicic, Jamy D. Ard, Janet M. de Jesus, Nancy Houston Miller, Van S. Hubbard, I-Min Lee, Alice H. Lichtenstein, Catherine M. Loria, Barbara E. Millen, Cathy A. Nonas, Frank M. Sacks, Sidney C. Smith, Laura P. Svetkey, Thomas A. Wadden and Susan Z. Yanovski. 2013 AHA/ACC Guideline on Lifestyle Management to Reduce Cardiovascular Risk: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines
2) Scientific report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee, USDA.
3) Shin JY1, Xun P, Nakamura Y, He K.Egg consumption in relation to risk of cardiovascular disease and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2013 Jul;98(1):146-59. doi: 10.3945/ajcn.112.051318. Epub 2013 May 15.


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada tranung2006@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

  1. BISNES Makanan POPULAR - KEK, Putu, BUN, Pau, PIZZA, Taufufah, CAKOI, Murtabak, BisnesAir & Banyak.Pelajari Disini >>>

  2. Wujudkan Suasana Islamik Rumah Anda Dengan Alunan Azan Setiap Waktu, Bacaan Quran & Zikir! Free Poslaju & Free Gift! 

  3. Ingin Jadi Tokey EMAS? Modal Hanya RM380 (Seumur Hidup). PERCUMA Syiling 0.5g 999.9 

  4. Income pencen saya setiap hari. 1 point =Rm1... selama guna Tronexus saya dibayar… 


 
Klik untuk pakej iklan

* terdapat ruang iklan kosong di sini sila hubungi tranung2006@ gmail.com
Artikel Hari Ini

BN anggap PAS ancaman terbesar PRU14 bukan PH

Cabaran pertandingan 4 penjuru di Semenanjung

ROS ‘lambat buat kerja’, PH ambil tindakan mahkamah: Tun M

Rayuan Mukhriz Ditolak Mahkamah

Agih kerusi DUN, PH hanya selesaikan 4 negeri

Rakyat Cadang Najib Razak Duduk Berdoa Agar Jalan Lubang Diturap Segera, Ikut Contoh MP Tangga Batu

RM1.3 bilion kepada Langkawi cuma “janji palsu”, kata Dr M

Saya juga boleh menjelma di Pekan balas Tun Mahathir

Mengenali Wajah Sebenar Lim Kit Siang

Kajian Politweet Tun M Tak Berpengaruh Di Johor – Salahudin

[ Artikel seterusnya.. ]
Login
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Related Links
· More about Kesihatan
· News by KetamBatu


Most read story about Kesihatan:

Selepas Anda Baca Artikel Ini, Anda Mungkin Tidak Lagi Makan MC'DONALDS, KFC dll

BONGKAR!!! Membuka Salur Darah Jantung Tersumbat [MESTI BACA...]

BONGKAR!!! Rahsia Khasiat Buah Tembikai [MESTI BACA...]

Bahayanya Minum Minuman Berais Ketika Berbuka Puasa

Top 10 Makanan Malaysia Paling Menggemukkan!
Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel

 Send to a Friend E-Mel kpd Kawan

"Kolesterol dalam makanan tidak akan meningkatkan kolesterol dalam badan" | Login/Create an Account | 0 comments
The comments are owned by the poster. We aren't responsible for their content.

No Comments Allowed for Anonymous, please register

BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman M@rhean
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!
Malaysia Transform Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
UMNO & BN
Dr. Fathul Bari
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER @ IBT
(IKATAN BLOGGER TERENGGANU - IBT)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : tranung2006@yahoo.com atau Webmaster : tranungkite@hotmail.com

764 Lorong 5 Kiri, Jalan Nibong Stesyen,
23000 Dungun, Terengganu Darul Iman
Tel/Faks : 09-844 8001All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.