Akaun Anda Hantar Artikel Forums Prosedur Iklan Hubung Kami Top Hits Keluar RSS TKO Versi 12 Facebook TKO Twitter TKO TranungKite Online Melihat Waktu Solat
     Create an account      
  TERKINI..   DAP sokong Azmin MB Selangor, selar pembelotan 4 exco PAS    RTM, TV3, ASTRO, Mahathir Sokong Azmin - Adakah Azmin Jahat?    Abdul Hadi ucap tahniah pelantikan Azmin sebagai MB Selangor    Ucapan Dr Abdul Mu’ti wakil HAMAS dalam Muktamar Dewan Ulama ke 53:    Dosa Khalid Cuma Satu    Pemimpin utama PKR, DAP belum muncul di Pengkalan Kubor    Exco Selangor baharu angkat sumpah Jumaat ini, kata Azmin    PKR: Pelantikan Azmin tak ikut perlembagaan    Tiada wang pun kita boleh bantu bina Sekolah Tahfiz ini    MB Selangor: PAS ucap tahniah kepada Azmin  
Iklan Kiri

Produk Untuk Suami

Rawatan Dadah Secara Islam


Natural Energy Enchancer

Super Baja Super Hasil

Biofactor 9

Rahsia Suami Gagah Istrei Sayang

Produk Puas

Produk Keluarga Bahagia

DAPATKAN IKLAN BERPATUTAN DENGAN KAMI -- KLIK DI SINI
Menu Utama
 Asas Laman
    · Home
    · 10 Teratas
    · Akaun Anda
    · Album
    · Arkib Artikel
    · Beritahu Kawan
    · FAQ
    · Forum
    · iklan
    · Kajian
    · Kotak Sembang
    · Masej Peribadi
    · Muat Turun
    · Pencarian
    · PHPNuke Editor
    · PRK Sg. Limau
    · Statistik
    · Sudut Cetak
    · Sudut Video
    · Topik
    · Tragedi MH17
    · Waktu Solat

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Rangking TKO
Rebutlah ranking ini... © 2009 Tranung Kite
Pembaca Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: reiscare
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 33357

People Online:
Visitors: 0
Members: 55
Total: 55

Online Now:
01 : gharibsahrawi
02 : TokWanSarawak
03 : tgaur
04 : hotduck
05 : sazazainal
06 : KelapaKomeng
07 : mohdnoorawang
08 : ducktape
09 : nyortua
10: sder
11: anzawan
12: kaywhy
13: orang_awam
14: miharludba
15: azzameen76
16: trillion
17: QuthubZaman
18: allahummahdina
19: aljolobu
20: bigbossking
21: tanjungaru
22: abanag
23: heropurba
24: dr_house
25: irwan_budiman
26: mofza
27: maizura
28: unser-kuning
29: ofma81
30: factor9
31: majordomo
32: razzims
33: Batista
34: Sipolan
35: cekMat
36: warhammer
37: markchilly
38: godeigogo
39: odorono
40: merong
41: AzmanAtan
42: keri
43: hijau
44: madjumas
45: Amir_ziyad
46: greatonion
47: boloqaroq
48: serban7
49: sangkelembai20
50: thrashersufi
51: Missbintang
52: kmm
53: syorol
54: A07
55: gorbal2000
Statistik Pembaca
We received

296189532
page views since
1 September 2012

Jumlah Hits
· Hari Ini

119814

· Semalam

160899


Purata Hits
· Sejam

14,571

· Sehari

270,246

· Sebulan

8,227,487

· Setahun

98,729,844


Server Masa Server
· Masa

18:20:50

· Tarikh

23 Sep 2014

· Zon

+0800

Anonymous Online
TranungKite Online (TKO): Pendapat

Search on This Topic:   
[ Go to Home | Select a New Topic ]

Pendapat | Penulis tahu

Pendapat


"Tok guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kata, mengundi ada dosa dan pahala. Penulis setuju seribu peratus.

Dalilnya, kita sebagai orang Islam yang ikut Nabi Saw pasti percaya bahawa dosa dan pahala tidak boleh dipisahkan.

Cuma orang Islam yang tak ikut Rasulullah SAW sahaja yang nafikan , malah mereka tidak pernah ambilkira soal pahala dan dosa.

Jika mengundi ada dosa dan pahala apatah lagi memerintah atau dengan kata lain menjadi menteri besar."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 1 Tambah komen
Telah dibuka sebanyak 2051 kali

Dilulus terbit oleh KetamBatu

Pendapat | PAS dalam proses introspeksi

Pendapat


Apa yang diberitakan berlaku dalam muktamar PAS semalam tidak perlu digusarkan oleh ahli-ahli dan pimpinan PAS yang masih berada dalam landasan perjuangan asalnya. Isu caci-mencaci yang sedang berlaku dalam PAS terhadap Timbalan Presidennya Mat Sabu itu mungkin ada hikmahnya. Kadangkala apabila kita berada di dalam keadaan yang kita rasakan kuat kita terlupa dari mana kita datang dan kemana kita hendak tuju.

Tindakan Mat Sabu sentiasa membuat kenyataan yang bercanggah dengan pucuk pimpinan serta majlis syura parti itu merupakan perkara yang patut disyukuri. Dengan kenyataan Mat Sabu itu menunjukkan yang PAS perlu berhati-hati dengan keadaan sekeliling termasuk mereka yang sedang berada dikedudukan yang tinggi dalam parti itu.

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 4 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 888 kali

Dilulus terbit oleh KetamBatu

Pendapat | Khianat pemimpin PAS?

Pendapat


Oleh Timmy Say


Wahai ahli-ahli PAS,

Percayakah kamu kalau ada yang menyampaikan khabar Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat akan mengkhianati PAS dan melakukan perkara yang merugikan PAS?

Bagaimana pula kalau khabar sama disampaikan mengenai Tuan Guru Haron Din? Apakah kamu akan percaya beliau juga akan melakukan perkara-perkara yang merugikan PAS?


Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 5 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 1834 kali

Dilulus terbit oleh PenjagaKubur

Pendapat | Hidden | BN/UMNO, terlalu banyak bebanan, PR/PKR lagi besar bebanannya

Pendapat


Oleh Aspan ALias

PM Najib telah memberikan kritikan terhadap Pakatan Rakyat dan memberikan contoh apa yang berlaku di Selangor sebagai contoh yang Pakatan Rakyat gagal untuk menjadi ‘alternative’ kepada Barisan Nasional (BN). Katanya lagi yang Pakatan Rakyat telah gagal dalam laungan retorik mereka kehulu kehilir yang mereka adalah pejuang kepada perpaduan umah dan kesatuan rakyat yang berbilang kaum dinegara ini dan berusaha untuk mengalihkan sokongan rakyat dari BN kepada mereka., tetapi nyata usaha mereka gagal.

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend Sila Klik
Telah dibuka sebanyak 591 kali

Dilulus terbit oleh PenjagaKubur

Pendapat | Hidden | Mungkinkah senajata makan tuannya

Pendapat




Joceline Tan di dalam ruangannya di akhbar The Sunday Star hari ini memilih untuk mengulas berkenaan Muktamar PAS kali ke 60 yang dijadual diadakan di Johor hujung minggu ini. Beliau  menulis:
Hadi, 67, is said to be facing a rebellion of sorts within his own party, hence the storm clouds gathering over the PAS muktamar in Johor this week.These are unsettling times for PAS and Pakatan and many are expecting an emotion-charged muktamar, heated debates and even some unruly behaviour at the annual meeting.

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 3 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 1039 kali

Dilulus terbit oleh PenjagaKubur

Pendapat | Gossip | Betulkah Calon Bebas di Pengkalan Kubor Adalah Ahli PKR??

Pendapat


Oleh AbuYa



PKR Kelantan kecewa dengan sikap Datuk Seri Wan Azizah apabila menyerahkan Pengkalan kubor kepada PAS. Beberapa siri kenyataan tidak puas hati telah dipaparkan dalam akhbar.


Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend Sila Klik
Telah dibuka sebanyak 4872 kali

Dilulus terbit oleh PenjagaKubur

Pendapat | Audit menteri bukannya lembaga...

Pendapat




Di malaysia ni.. bdn2 berkanun tk leh dah guna nama Lembaga.

Lembaga Peperiksaan, Lembaga Lebuhraya, Lembaga Tabung Haji, Lembaga Hasil & mcm2 lembaga lagi

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend Sila Klik
Telah dibuka sebanyak 2056 kali

Dilulus terbit oleh memo

Pendapat | Krisis MB Selangor Sepatutnya Selesai Apabila Presiden PAS sudah bersetuju dengan PKR

Pendapat


Oleh Zahari Basharuddin

PADA 17 Ogos 2014 yang lalu, Presiden Pas, Tuan Guru Abdul Hadi Awang membuka laluan untuk menamatkan kemelut kerusi Menteri Besar Selangor dengan bersetuju:

1. Mencalonkan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (untuk menjaga hati PKR)

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 4 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 3301 kali

Dilulus terbit oleh PenjagaKubur

Pendapat | Isu TS Abdul Khalid Ibrahim. Siapa yang merosakkan jalan-jalan itu

Pendapat


"Kecoh puak-puak UMNO dalam siber buat cerita bohong, palsu, batu api, dan sebagainya dalam kes 'Langkah Kajang' baru-baru ini. Sebenarnya, takde ler teruk sangat. Tetapi, habis jalan-jalan dirosakkan mereka. Siap penuh 'papan tanda' pusingan U, Jalan Mati, Jalan ditutup dan Tukar Haluan dipasang mereka. "

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 1 Tambah komen
Telah dibuka sebanyak 1462 kali

Dilulus terbit oleh PenjagaKubur

Pendapat | Wan Azizah, Azmin, Pemuda PR Minta Hentikan Serangan Sesama Sendiri Dan Focus Se

Pendapat


Oleh Ameno World

Tiba2 je semua bersatu keluarkan statement untuk selesaikan kemelut di Selangor secara diplomasi dan hentikan serangan sesama sendiri. Baguslah. Akhirnya dah sedar juga tindakan2 tersebut memburukkan situasi walaupun yang sebenarnya korang juga yang mulakan peel serang sesama sendiri neh.

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 14 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 2913 kali

Dilulus terbit oleh PenjagaKubur

Pendapat | Hanifa anggap ahli-ahli MSU tidak ada ilmu untuk tafsir undang-undang

Pendapat




Hanifa menganggap ahli-ahli Majlis Syura tidak mempunyai ilmu untuk mentafsirkan undang-undang. Dia lupa bahawa sebahagian ahli-ahli Majlis Syura juga adalah pakar-pakar yang mengajar undang-undang Islam di Universiti dan mempunyai kemahiran usul fiqh dan kaedah fiqhiyyah yang mengajar kaedah-kaedah tafsiran undang-undang termasuk undang-undang Islam.

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 14 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 3565 kali

Dilulus terbit oleh memo

Pendapat | Luahan | Munafiq & Dr. Khairudin Attakiri

Pendapat


"

Dr. Khairudin Attakiri adalah Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Pusat. Dikatakan dalam sesi penggulungan, Dr. Khairudin Attakiri menghuraikan penggunaan istilah Munafiq berdasarkan kisah Hatib bin Abil Baltaah. Beliau menjelaskan bahawa melabel itu memang merupakan manhaj yang digunakan secara meluas di dalam al-Quran. Yang tidak bolehnya ialah menyebut orang-orang tertentu dengan sifat berkenaan, seperti si Fulan telah munafiq. Namun atas kaedah umum, ia memang dibenarkan.

Dia menceritakan bahawa apabila Hatib telah membocorkan rahsia Rasulullah untuk menyerang Mekah, Saidina Umar telah menegaskan di hadapan Rasulullah dengan katanya "Biarkan aku penggal kepala (Hatib) si munafiq ini". Namun baginda tidak membenarkan Saidina Umar mengambil tindakan itu. Setelah Hatib membuat penjelasan, beliau bukanlah munafiq seperti yang disangka kerana dia masih setia dengan Islam. Dr. Khairudin menjelaskan bahawa Rasulullah tidak menghalang label yang dibuat oleh Saidina Umar itu, tetapi baginda tidak membenarkan tindakan memenggal kepala itu. Dia terlepas dari hukuman itu disebabkan beliau adalah ahli Badar dan baginda berpuas hati dengan penjelasannya.

Kesan Hujahan Dr Khairudin Attakiri.

Saya tidak tahu sama ada kesan hujahannya menjadi ‘motivasi’ yang merangsangkan sekian ramai ahli PAS ‘memunafiqkan’ kedua ADUN (diketahui) itu dan melegakan sebahagian yang asalnya ragu-ragu untuk memberi label itu.   

Tapi dari apa yang dibaca, laungan “MUNAFIQ’ dikatakan bergema kencang dalam Muktamar Dewan Ulama PAS pusat. Suatu yang saya tidak nampak kelebihan islamiknya!

Mungkinkah ada ulama muda PAS yang mahu mengikut jejak langkah ketegasan Syaidina Umar itu tapi saranan saya utamakan dahulu mengikut ciri lain kehebatan Umar. Kita tahu ketegasan Umar dihormati tetapi takut nanti ketegasan kita, dilucui. Saranan saya juga, mengapa tidak memilih mengikut jejak langkah Rasulullah yang bersabar, tidak memunafiqkan, mendapatkan penjelasan dan memaafkan (*- rujukan ayat di bawah).

Semoga Dr. Khairudin Attakiri tepat pada hujahnya kerana hujah dari seorang pada kedudukannya kemungkinan besar digunapakai sebagai justifikasi pelabelan munafiq dalam kes 2 ADUN diketahui itu. Dia ialah ulama muda PAS yang sangat dipandang tinggi dari segi ketokohan dan kewibawaan hujahnya. Tentulah kita juga mengharapkan sifat KEADILAN yg tinggi dari dirinya.

Kita tahu sebagai seorang yang penting dalam PAS dan dengan kedudukannya sekarang, tentulah dia dilihat ada potensi cerah menduduki kedudukan tertinggi dalam Majlis Syura Ulama, suatu badan tertinggi, suatu ketika nanti.

Persoalan saya :

(1) Sekalipun pelabelan munafiq itu ada justifikasi, tidakkan penjelasan dua ADUN itu boleh diterima atas dasar mereka  masih setia dengan Islam.

(2) Adakah fakta situasi yang berlaku dalam kes (PAS) hari ini sama meritnya untuk mendapat justikasi dalil kes Hatib itu?  

(3)(Patut lebih dahulu) Adakah wajar pelabelan munafiq, jika ditelusuri semula fakta pada awal dan akhir kejadian yang membawa kepada isu masalah , mungkin menimbulkan persoalan sama ada kebenaran itu benar-benar dipihak yang merasakan diri mereka atau sebaliknya, atau sekurang-kurang kerana ‘complexity’ isu awal itu untuk menentukan kebenaran, maka mewajarkan tafsiran berbeza dalam memahaminya khusus oleh 2 Adun yang dianggap munafiq itu)!   

Justeru Dr Khairudin Attakiri…

Marilah kira semak semula pada persoalan kesahihan keputusan dan tindakan antara Mesyuarat AJK PAS Pusat dan Majlis Syura Ulama. Untuk itu, soalan-soalan ini saya ajukan kepada tuan agar dapat pencerahan dan jawapan :- 

1.    Apabila Mesyuarat AJK PAS Pusat dan Presiden memutuskan menghantarkan 2 nama Wan Azizah dan Azmin, di mana tidak syaraknya?

 2.    Apabila Presiden PAS bersama Majlis Syura Ulama menghantar nama-nama calon lain mencanggahi keputusan mesyuarat AJK PAS Pusat dan dirinya sendiri, di mana syaraknya?

3.    Apabila Mesyuarat AJK PAS pusat yang membuat keputusan bersama dalam isu calon MB Selangor, tidakkah ia suatu prosiding Syura? Di mana tidak syaraknya?

4.    Apabila Presiden & Majis Syura Ulama membuat keputusan berbeza yang kesannya mencanggahi keputusan Mesyuarat AJK PAS Pusat dalam isu calon MB Selangor, di mana syaraknya?

5.    Tidakkah AJK PAS Pusat pembuat keputusan dan penentu gerakkerja?  Tidakkah mereka dengan kelebihan ilmu pelbagai bidang telah diberikuasa untuk membuat keputusan bagi PAS dalam soal strategi politik dan keputusan dalam isu calon MB itu?

6.    Adakah Majlis Syura Ulama berfungsi mengawasi segala keputusan AJK PAS Pusat agar tidak bersalahan syarak? dan berkuasa membatalkan apa jua keputusan dan tindakan yang tidak syarak?

7.    Jika begitu, adakah keputusan mesyuarat AJK PAS PUSAT itu tidak syarak?

8.    Jika keputusan mesyuarat AJK PAS PUSAT itu tidak salah pada syarak? Maka apabila Majlis Syura Ulama mencanggahi keputusan mesyuarat AJK PAS Pusat dalam keadaan keputusan AJK PAS Pusat tiada salah pada syarak, di mana syaraknya?

9.    Atau adakah Majlis Syura Ulama mempunyai kuasa membatalkan (veto) apa juga keputusan Mesyuarat AJK PAS Pusat? Jika ada, syarakkah?

10.  Jika begitu dimana kuasa (Veto) itu disebut dalam perlembagaan PAS? 

11.  Tidakkah kuasa itu tiada dalam perlembagaan PAS bila LUHAM dan peguam PAS mengatakan Majlis Syura atau Presiden melampaui kuasanya?

12.  Mungkin LUHAM mentafsir berdasarkan kedudukan undang-undang semasa? Tetapi adakah ia tidak syarak?

13.  Jika dikatakan tafsiran LUHAM dan Peguam PAS salah dan sepatutnya mengikut al Quran dan Sunnah, Adakah tafsiran LUHAM yang dikatakan mengikut undang-undang semasa itu mencanggahi Al-Quran dan al Sunnah? 

14.  Jika soalan 1 dan 3 di atas tadi di jawab sebagai tidak salah pada syarak, bagaimana boleh dikatakan tafsiran LUHAM dan Peguam PAS mencanggahi al Quran dan al Sunnah? Mencanggahi Syarak?

15.  Jika seorang Pemimpin, ketua atau suatu majlis/badan (pada masa sekarang) ditetapkan hak, had kuasa dan liabilitinya berdasarkan undang-undang dan peraturan organisasinya (seperti Perlembagaan PAS) sendiri, atau resolusi keputusan tertinggi (seperti muktamar PAS) adakah cara sebegini tidak syarak? Adakah ia mencanggahi Syarak? Jika ia sah pada syarak, maka adakah tindakan mengingkari atau melanggar peraturan, perlembagaan PAS atau resolusi muktamarnya menjadi tidak syarak?

16.  Sekiranya dua pemimpin kecil (Adun PAS) … telah menelusuri persoalan-persoalan di atas, dan ikhlas percaya bahawa apa yang mereka lakukan adalah untuk kebaikan kepada parti dan agama… di mana ‘derhakanya’, munafiknya, tidak syaraknya?

Semoga pencerahan terbaik diberikan bagi menghilang kekeliruan bagi mereka yang berusaha memberi ketaatan terbaik sedangkan fikiran dan hati mereka masih sukar melakukannya..  

Ulasan. Saya kasih ulama-ulama. Saya kasihkan ustaz-ustaz yang setia di belakang ulama dari yang lembut, keras mahupun Taliban. Saya kasih Dr Yusuf Qardawi, Zakir Naik, Nourman Ali Khan, dan semua ulama PAS (dan banyak lagi) tapi…. dulu saya tidak dapat menerima kata-kata seorang ustaz muda apabila menggunakan nama ulama besar (Syeikh Ali Jumaah) untuk seolah-olah ‘menghalalkan darah’  ikhwanul muslimin dan rakyat yang memberontak tentera zalim Mesir.  Saya juga tidak dapat bersetuju dengan saranan sokongan kepada pemerintah tentera zalim sekalipun didakwa datang dari ulama bertitle Habib kerana saya beriman kepada ayat ‘’…. jangan kamu cenderung kepada kezaliman.”     

Saya juga taat kepada semua hadith sahih tentang ketaatan kepada pemerintah, ketua dan pemimpin  tetapi saya berusaha memahami maksud di dalam hadith-hadith itu menerusi penjelasan terbaik golongan alim dan faqih seperti  dihuraikan oleh Dr Yusuf Qardawi (dalam kes revolusi menentang Hosni Mubarak di Mesir) dan Dr Zaharuddin dan Dr Asri dalam isu-isu semasa di Malaysia.  Kerana penjelasan terbaik mereka, saya benar-benar merasai keadilan pada maksud hadith-hadith sahih itu dan hilang kekeliruan yang ditimbul oleh mereka yang dipanggil ustaz dan ulama juga. Jika tidak, mungkin sahaja saya lebih suka memilih bersama kumpulan ulama muda itu.

Saya menghormati ketaatan yang ditunjukkan ahli-ahli PAS kepada ulama-ulama mereka atas keyakinan konsep wala dan bara. … tapi saya tidak bersetuju semua kata mereka “mesti dikota… atau kata-kata mereka adalah kota”  Saya suka melihat hujah-hujah dan menerima dalil-dalil yang diutarakan (konsep wala dan bara) tetapi persoalan kefahaman dan dalam mengaplikasi kepada suasana sekarang, pohon diperbahaskan.

Kedudukan fakta-fakta berkaitan pemimpin sekarang berbeza, kuasa dan peranan mereka berbeza. Kuasa politik dan pentadbiran mungkin tidak lagi berpusat kepada seseorang tetapi kepada suatu kumpulan. Suara majoriti ahli dalam syura (jika tidak dapat sebulat suara) mungkin menjadi penentu sesuatu keputusan dan tindakan.

Pada masa sekarang, tiada siapa diberi kuasa penuh… tiada siapa ada  kuasa veto ..jika ada, dia dianggap dictator.. atau pemimpin ulama syiah tertentu. Kuasa pemimpin/ketua juga terikat dan tertakluk kepada undang-undang dan peraturan yang melaluinya, dia dilantik.

Mungkin asas dan logik disebalik idea ini ialah kerana susah mendapat pemimpin yang benar-benar amanah dan adil, susah mendapat pemimpin yang benar-benar bijak dan pandai, susah lagi untuk mendapat pemimpin berciri keduanya. Daripada bergantung kepada satu suara pemimpin  dipercayai baik.. lebih baik bergantung kepada beberapa orang pemimpin yang dirasa baik. Risiko seleweng, zalim dan perabih harta negara dapat dikurangkan. Persoalannya, adakah semua ini tidak syaraknya? Sekiranya ketaatan kepada pemimpin itu adalah pada had dan kadar kuasa yang diberikan padanya, adakah tidak syarak?

Terimakasih. Kemaafan dipinta jika ada salah dan silap.

Al-Quran, Ali imran (3) ayat 159

  “maka dengan sebab rahmat (yang melimpah-limpah) dari Allah (kepadamu wahai 
Muhammad), engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka (sahabat-sahabat dan pengikutmu), dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu. oleh itu maafkanlah mereka (mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu), dan pohonkanlah ampun bagi mereka, dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan (peperangan dan hal-hal keduniaan) itu. kemudian apabila engkau telah berazam (Sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakalah kepada Allah, Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang Yang bertawakal kepadaNya”.

 Wallahu taala alam.

hisham-ahmad.blogspot.com

"


Note: Penulis menulis perkara yang sama beberapa kali - KB

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 3 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 874 kali

Dilulus terbit oleh KetamBatu

Pendapat | BN/UMNO, terlalu banyak bebanan, PR/PKR lagi besar bebanannya

Pendapat


Oleh Aspan ALias

PM Najib telah memberikan kritikan terhadap Pakatan Rakyat dan memberikan contoh apa yang berlaku di Selangor sebagai contoh yang Pakatan Rakyat gagal untuk menjadi ‘alternative’ kepada Barisan Nasional (BN). Katanya lagi yang Pakatan Rakyat telah gagal dalam laungan retorik mereka kehulu kehilir yang mereka adalah pejuang kepada perpaduan umah dan kesatuan rakyat yang berbilang kaum dinegara ini dan berusaha untuk mengalihkan sokongan rakyat dari BN kepada mereka., tetapi nyata usaha mereka gagal.

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend Sila Klik
Telah dibuka sebanyak 1522 kali

Dilulus terbit oleh PenjagaKubur

Pendapat | Mungkinkah senjata makan tuannya

Pendapat




Joceline Tan di dalam ruangannya di akhbar The Sunday Star hari ini memilih untuk mengulas berkenaan Muktamar PAS kali ke 60 yang dijadual diadakan di Johor hujung minggu ini. Beliau  menulis:
Hadi, 67, is said to be facing a rebellion of sorts within his own party, hence the storm clouds gathering over the PAS muktamar in Johor this week.These are unsettling times for PAS and Pakatan and many are expecting an emotion-charged muktamar, heated debates and even some unruly behaviour at the annual meeting.

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 9 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 3537 kali

Dilulus terbit oleh PenjagaKubur

Pendapat | Brainstorming "Analisis Senario"

Pendapat


"Luka perbalahan semasa sendiri dalam Pakatan Rakyat dalam isu MB Selangor cukup parah untuk diubati. Percayalah. Perbezaan pendapat di dalam PAS amat sukar dimesrakan kembali. Maka hendak tak hendak analisis senario perlu bangkitkan semula. Berikut ialah analisis senario yang saya cuba sumbangankan sebagai ‘brainstorming’ dalam kalangan kita. Tajuknya ialah Baik Dan Buruk PAS Kekal dalam Pakatan Rakyat."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 7 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 2157 kali

Dilulus terbit oleh PenjagaKubur

Pendapat | Tu Dia... Dunia Sudah Terbalik beb... Kah Kah Kah !

Pendapat


" Cubalah lu orang bayangkan beb, jika yang Mengatakan Orang Melayu adalah PEMALAS serta TIDAK JUJUR dari Ucapan Orang Bukan Melayu atau setidak-tidak nya dari kalangan Pemimpin Pakatan Rakyat (PR) mahu pun Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang Condong kepada PR. Rasa-Rasa lu orang lah siapa yang akan MEMBANTAH Ucapan tersebut selama 7 Hari 7 Malam... kah kah kah !. "

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 4 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 5081 kali

Dilulus terbit oleh PenjagaKubur

Pendapat | Mari Bergelak Ketawa Bersama Zahid Hamidi... Kah Kah Kah

Pendapat


"Sudah-sudah lah buat LAWAK tu Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi oiii... apa ada Kena Mengena 5 Bekas Tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang dikatakan MILITAN dan sedang berjuang di Negara di Iraq serta Syria (Isis) di Syria dengan Cerita lu, apa lu Perasan yang lu tu pun ada Keberanian macam dia orang ke Zahid... kah kah kah !."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 3 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 4132 kali

Dilulus terbit oleh PenjualCendol

Pendapat | Perlukah Timbalan Presiden PAS BerBoskan SUA DAP?

Pendapat


"Terima kasih Lim Guan Eng kerana telah melantik Timbalan Presiden kami menjadi ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Air Pulau Pinang. Inilah semangat setiakawan yang mulia yang ditunjukkan oleh Setiausaha Agung DAP merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang. Tiada prejudis. Tetapi……"

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 9 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 3422 kali

Dilulus terbit oleh memo

Pendapat | Tony Pua Mulut Busuk!!

Pendapat


Oleh Marwadi Mustafa

Sebenarnya, tajuk artikel ini, saya hendak memberi tajuk Tony Pua mulut taik. Tetapi, oleh kerana bahasanya adalah terlalu teruk, maka saya kurangkan nada kepada mulut busuk. Namun, tahapnya adalah sama bagi saya.


Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 20 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 4345 kali

Dilulus terbit oleh PenjagaKubur

Pendapat | PKR dan DAP biadad terhadap Sultan Selangor

Pendapat


"Kisah pencerahan dan dialog bersama rakyat di laman Tok Guru Masjid Rusila tanggal 5/9/2014 petang Jumaat dalam isu menteri besar Selangor serta isu semasa tidak membuahkan hasil yang baik, Malah ianya kekal tidak jelas dan kekal kelam dan kelabu.

Pertanyaan dan jawapan yang dikemukakan banyak membongkar kelemahan dan mendedahkan kelemahan pemimpin PAS dan kejahatan dan kesombongan PKR dan DAP dalam isu mencalunkan nama nama untuk diserahkan kepada pehak Istana Selangor."

Klik di sini untuk artikel penuh Printer Friendly Send to a Friend 3 Beri Komen
Telah dibuka sebanyak 1758 kali

Dilulus terbit oleh PenjualCendol

Senda17 - 1.8.2014

WHATSAPP
Ada yang anggap kata-kata dlm whatsapp serius, bagaimana pula dengan dewan rakyat yang kadang kala maki hamun serta baling kasut? Hasil perbincang Dewan Rakyat yg diambil kira..



................
VIDEO TERKINI


Bukti memang Wujud UG sebagaimana yang digembar-gemburkan

 

Poll Pembaca

Adakah tindakan memecat keahlian PKR TS Khalid Ibrahim itu zalim?

Ya
Tidak
Berkecuali



Results
Polls

Votes: 2095
Comments: 0
LOg MaSUk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Info/Aktiviti

Susulan keluarga saudara baru mualaf menumpang di rumah ibadah bukan Islam

Jom bersama kita siapkan bangunan tahfiz di Rembau ini

Siaran Langsung Muktamar Dewan Pemuda PAS Malaysia

Lagi aktiviti PASMA

Khutbah: Jati Diri Dlm Menunaikan Al-Amr BilMakruf WanNahyu An-almungkar

Peraturan Baru Lampu Kereta JPJ Mulai 1 Oktober 2014

Khutbah: Halal Dan Baik Kemuliaan Manusia:

Waris Di Cari - Segera

Ceramah Umum di Paroi 4 Sept

Sekolah Agama Dato Abdullah, Rembau

Pertanyaan mengenai Yayasan Amal Malaysia Cawangan N.Sembilan
Nota: Maklumat & Aktiviti terkini. Baca Lagi...
Kolum Kanan


BN/UMNO, terlalu banyak bebanan, PR/PKR lagi besar bebanannya

Mungkinkah senajata makan tuannya

Misi Qurban Aqiqah Sedeqah -Cambodia Oktober 2014

Israel stole everything from local palestinians

Warga emas OKU lumpuh hidup seorang diri di Rembau

Saham felda: merudum habis

Ayah! aduhhh..minta maaf yea!

Iktibar Piala Dunia 2014

10 hari nelayan hanyut dilaut, hanya Allah yang selamatkan

MESIRKINI : Penyembelih menang 99.999%

PRK TELUK INTAN : Apa yang tidak "KENA" dengan gadis ini?
Nota: Artikel kolum kanan ini tidak dipaparkan di muka utama laman, hanya di ruang ini sahaja...
Baca Lagi...
Top Hits Mingguan

1: Tahniah Azmin, Tahniah PAS, Tahniah Presiden PAS - Selesaikan Krisis MB Selangor
    - 9589 bacaan
2: Keseluruhan pasukan bola sepak Cameroon peluk Islam beramai-ramai
    - 7428 bacaan
3: Belum Lagi Azmin Jadi MB Selangor, PKR dah buat kecoh!!
    - 7202 bacaan
4: Penampilan terkini krew2 MAS
    - 6545 bacaan
5: Mat Sabu: Saya bukan manusia plastik
    - 6540 bacaan
6: Azmin Menteri Besar Selangor Baru, Anwar buat U-Turn
    - 6473 bacaan
7: Khalid jawab kontroversi Bank Islam
    - 5456 bacaan
8: Cg Pa kata Rafizi Bodoh, Mahfuz kata Nik Nazmi Kurang Cerdik!
    - 5404 bacaan
9: Dua Pilihan Mungkin Dilakukan Anwar
    - 5194 bacaan
10: Nurul Izzah Geli Lihat Orang PAS - Sayuti Omar
    - 5126 bacaan
11: Husam: 'Takkanlah saya ni Presiden Pasma'
    - 5044 bacaan
12: Surat AKuan Sumpah 30 Adun Selangor Boleh Buang kelaut!!!
    - 4904 bacaan
13: Syarikat Judi Taja Konsert Shila Amzah Punca Media Tempatan Tidak Hadir
    - 4875 bacaan
14: Azmin Tidak Dapat Sokongan PKR – Tian Chua
    - 4765 bacaan
15: MB Selangor: Azmin Ali ‘Hilangkan Diri’ Elak Jawab Soalan Media
    - 4715 bacaan
16: Haron Din bidas pengkritik ulama PAS
    - 4572 bacaan
17: Rancangan Jahat PASMA Jatuhkan Presiden PAS Bocor (bersama Video - Audio)
    - 4561 bacaan
18: Gambar2 Rumah Mewah Nga Kor Ming Tersebar Di Laman Sosial
    - 4558 bacaan
19: Azan iringi pengebumian jenazah Mohd Lotfi
    - 4521 bacaan
20: Sultan Selangor 'Temuduga' Azmin, Iskandar, Ahmad Yunus Untuk MB
    - 4504 bacaan
Top Hits Bulanan

1: Hina Kalimah Allah Dengan Najis Dan Darah Haid, Kini Maut Dalam Keadaan Ngeri
    - 15113 bacaan
2: Bekas Selebriti TV3 Masuk Islam Dan Jadi Pembantu Khas Sultan Selangor
    - 13478 bacaan
3: Pendedahan Siapa Sebenarnya 'Apek' Lim Siong Guan
    - 11567 bacaan
4: Atuk 71 Tahun Bercinta Dengan Gadis Bawah Umur
    - 10623 bacaan
5: Presiden PAS Hadi Awang Nyaris Disambar Petir !!!!
    - 10084 bacaan
6: Tahniah Azmin, Tahniah PAS, Tahniah Presiden PAS - Selesaikan Krisis MB Selangor
    - 9589 bacaan
7: VIDEO: Auntie 'Sound' Ganas Remaja Perempuan Pakai Baju Seksi Di Khalayak Ramai
    - 9427 bacaan
8: Hadi Awang Tak Kisah Langsung Dengan Kewujudan PASMA!!!
    - 9254 bacaan
9: Jet Peribadi Dengan Jalur Gemilang Di Israel, Jet Siapa?
    - 9146 bacaan
10: Selepas Ini Presiden PAS dapat Rumah Baru Di Segambut
    - 9008 bacaan
Multimedia


  • TKO.fm
  • TKO.fm CE
  • Ikim.fm
  • Radio Tarbiyyah
  • Nur Islam
  • Radio Islam
  • MISG.fm

    Pastikan anda mempunyai program Winamp, MediaPlayer atau RealPlayer untuk menjalankan fail ini.

    Jika ada siaran secara 'live', sila klik saluran TV berkaitan:-

        TKO.fm
        TKO.tv
        WebTV1
        WebTV2
        WebTV3
        KTV
        WTV8
        MPPAS
        TVPAS.com
        Shura Asia
        Darul Salam
        Jiwokelate
        Islam Channel
        Peace TV
        ShareIslam TV

    Untuk Download, sila ke
  • TerengganuKini

    Bahan/artikel yang mengandungi video :-

    Rancangan Jahat PASMA Jatuhkan Presiden PAS Bocor (bersama Video - Audio)

    Ucapan Penangguhan Muktamar DUPP 2014

    Perbahasan Ucaptama Ketua Pemuda: Wakil Kedah

    Perbahasan Ucapan Dasar: Wakil Kelantan

    Perbahasan Ucaptama Pemangku Ketua Dewan Ulamak: Wakil Perak

    Perbahasan Ucapan Dasar: Wakil Dewan Ulamak

    Perbahasan Ucapan Dasar: Wakil Terengganu
    Nota: Bahan multimedia terkini. Lihat Lagi...
  • Warga Kerja TKO V12

    Penasihat
    Ust Jamaluddin Al Hafiz

    Administrator
    -Penasihat-
    CyberShot
    cybershot
    @live.com.my

    -Server-
    Musafir
    musafir
    @myfikir.com


    -WebDesign-
    Tok Penghulu
    tokpenghulu
    @hotmail.com


    WebMaster
    PenjagaKubur
    penjagakubur96
    @gmail.com


    Pemengang Amanah
    Mohamed Ibrahim Sini Mohamed
    m.ibrahim786
    @gmail.com


    Pemb. WebMaster
    KetamBatu (TKOD)
    Juragan
    Teori
    Lararatu
    Aya (SOL)
    PenjualCendol
    BudakJalanan (DD)
    PenorehGetah
    KerisSakti
    mmas_forever
    wan_jtk
    memo
    KuntaKinte (MR)
    Nabila (WK)
    korokkering

    Editor Sabah @ Sarawak
    AnaqSabah
    anaqsabah
    @gmil.com


    Lain-lain negeri masih kosong.. kalau berminat sila pohon!

    Moderator Forum
    Ketua Moderator
    Insani
    insaniyy
    @yahoo.com.my


    Penolong Mod
    Voice
    suaravoice
    @outlook.com


    Setiausaha Mod
    khalilah
    sushafareen
    @yahoo.com


    Untuk lain-lain moderator sila lihat di Forum

    Bahagian Pengiklanan

    Abdullah
    dollahharimau
    @gmail.com


    Disebalik Tabir
    Ali@Kamarudin
    Alisha
    Nabila
    nabilaatiqah
    @gmail.com
     


    DJ TKO.fm
    @Abdullah

    Bekas WebMaster
    Tok Ayah
    tokayah
    @hotmail.com

    Abu Jihad
    abujihad98
    @gmail.com

    Tok Penghulu
    tokpenghulu
    @hotmail.com

    Cucu Bavoo
    monelbavoo
    @hotmail.com

    Linux Pro
    linuxpro99
    @hotmail.com

     Din.Cryptos
    tranung2006
    @yahoo.com

    Songkok Putih
    songkokputih
    @gmail.com

    Cybersnipper
    cybersnipper09
    @gmail.com

      
    Semenjak
    13 Mac 1999
    © Tranung Kite™


    BERITA & INFORMASI
    Alternatif...
    Buletin Online
    CPI Asia
    Detik Daily
    Free Malaysia Today
    Gegar Kelantan
    Harakah Daily
    Kedah Lanie
    KLToday
    KLpos
    Laman M@rhean
    Mahasiswa Kini
    Malaysia Digest
    Malaysia Insider
    Malaysia Kini
    Malaysia Kini (BM)
    Malaysia Today
    Merdeka Review (BM)
    Minda Rakyat
    NewsKini
    Pahang Kini
    Peghelih La
    Roket Kini
    Sabahdaily
    Sarawak Report
    Selatan Online
    Siasah
    TranungKite Online
    TVS News
    Utara Online
    Warta Utara Baru!
    Malaysia Transform Baru!

    Info Negeri PR...
    Buletin Kelantan
    Buletin Mutiara
    Selangor Kini
    Warta Kedah

    Perdana...
    Bernama
    Berita RTM
    Berita Harian
    Harian Metro
    Kosmo
    News Staits Time
    Sinar Harian
    The Star
    The Star (BM)
    The Sun
    Utusan Melaysia
    AUDIO & VIDEO
    Isu Semasa...
    MalaysiaKini TV
    MP PAS
    Kelantan TV
    Koleksi Video PR
    Malaysia Tube
    Radio Web Selangor
    Terengganu Kini
    TVceramah
    WebTV PAS
    Youtube Buletin Online
    Youtube PAS
    Youtube TerengganuKini

    Lain-lain...
    Grapes Nasyid
    Koleksi Ust Azhar
    Kuliah.net
    My Ceramah
    My Maktabaty
    One Kuliah Baru!
    Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
    LUAR NEGARA
    Al Jazeera (English)
    Al Manhaj
    Al-Sofwah.or.id
    Kavkazcenter.com
    Palestine Kini
    Republika Online
    LAMAN PORTAL
    Al-Ahkam
    Halaqah.Net
    Hanan.Com
    I Luv Islam
    Lowyat Net
    Portal Pendidikan
    My Pendidik
    TKO Daily
    Ukhwah.com
    INSTITUSI PENDIDIKAN
    KIDU
    KUDQI
    KUIZM
    KUIN
    Maahad Darul Quran
    Markaz Darul Bayan
    SMI Darul Bayan
    SRI Darul Bayan
    SRAB Zainal Abidin
    SRI Darul Iman
    SRI Al-Irsyad, Balok
    SRI Al-Irsyad, Kuantan
    SRI At-Taqwa, Perlis
    SRI Al-Hafidz, Sabah
    Maahad Al-Ansoriyy
    Madrasah Insaaniyyah
    Pondok Pinang Merah
    PAKATAN RAKYAT
    Pakatan Rakyat
    Parti Islam Se-Malaysia
    Parti KeAdilan Rakyat
    Parti Tindakan Demokrasi
    PAS
    Dewan Ulamak Pusat
    Dewan Pemuda Pusat
    Dewan Muslimat Pusat
    Negeri
    PAS Perlis
    PAS Kedah
    PAS Pulau Pinang
    PAS Perak
    PAS Selangor
    PAS Negeri Sembilan
    PAS Melaka
    PAS Johor
    PAS Kelantan
    PAS Terengganu
    PAS Pahang
    PAS Sabah
    PAS Sarawak
    PAS W. Persekutuan

    PAS Kawasan
    P001 Padang Besar
    P002 Kangar
    P006 Kubang Pasu
    P008 Pokok Sena
    P009 Alor Star
    P011 Pendang
    P012 Jerai
    P014 Merbok
    P016 Baling
    P028 Pasir Puteh
    P030 Jeli
    P031 Kuala Krai
    P034 Setiu
    P035 Kuala Nerus
    P039 Dungun
    P054 Gerik
    P055 Lenggong
    P057 Parit Buntar
    P059 Bukit Gantang
    P063 Tambun
    P067 Kuala Kangsar
    P068 Beruas
    P072 Tapah
    P073 Pasir Salak
    P075 Bagan Datoh
    P076 Teluk Intan
    P077 Tanjung Malim
    P082 Indera Mahkota
    P085 Pekan
    P086 Maran
    P087 Kula Krau
    P088 Temerloh
    P090 Bera
    P091 Rompin
    P092 Sabak Bernam
    P094 Hulu Selangor
    P095 Tanjung Karang
    P096 Kual Selangor
    P108 Shah Alam
    P111 Kota Raja
    P125 Putrajaya
    P126 jelebu
    P129 Kuala Pilah
    P131 Rembau
    P133 tampin
    P135 Alor Gajah
    P137 Bukit Katil
    P138 Kota Melaka
    P139 Jasin
    P141 Sekijang
    P146 Muar
    P166 Labuan
    P182 Pensiangan

    Pemuda PAS
    Perlis
      Padang Besar
    Kedah
      Langkawi
      Jerlun
      Kubang Pasu
      Padang Terap
      Sungai Petani
      Baling
      Padang Serai
      Kulim
    Kelantan
      Machang
      Kuala Krai
      Jeli
    Terengganu
      Besut
      K. Terengganu
      Marang
      Dungun
      Kemaman
    Pulau Pinang
      Bukit Bendera
    Perak
      Parit Buntar
      Bagan Serai
      Bukit Ganntang
      Sungai Siput
      Tambun
      Ipoh Timur
      Batu Gajah
      Kuala Kangsar
      Parit
      Kampar
      Gopeng
      Tapah
      Lumut
      Teluk Intan
      Tanjung Malim
      Bagan Datoh
    Pahang
      Lipis
      Raub
      Jerantut
      Kuantan
      Paya Besar
      Pekan
      Maran
      Kuala Krau
      Termerloh
      Rompin
    Selangor
      Sabak Bernam
      Hulu Selangor
      Gombak
      Ampang
      Hulu Langat
      Puchong
      PJ Selatan
      PJ Utara
      Shah Alam
    WP Kuala Lumpur
      Batu
      Wangsa Maju
      Segambut
      Lembah Pantai
    WP PutraJaya
      Bagan Datoh
    PIMPINAN
    Pimpinan PAS
    Tuan Guru Nik Aziz
    Tuan Guru Hadi Awang
    Tn Hj Mohamad Sabu
    YB Husam Musa
    YB Mahfuz Omar
    Tuan Guru Harun Taib
    Ust Nasrudin Tantawi
    YB Siti Zailah
    Ust. Idris Ahmad
    Dr. Mohd Hatta
    Hanipa Maidin
    YB Syed Azman
    Tn Hj Hanipa Maidin
    YB Khalid samad
    Ust. Mohd Amar Abdullah
    YB Zulkefly Ahmad
    YB hasan Ali
    Dr. Siti Mariah
    Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
    Ustzh Nuridah
    YB Siti Mariah
    Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

    Pimpinan Pemuda PAS
    Ust Nasrudin Hasan
    Ust Nik Abduh
    Khairul Faizi
    Ust Riduan Mohamad Nor
    Ust Mohd Yusni Mat Piah
    YB Ust Mohd Nor Hamzah
    Ust Fadhli Shaari
    Ust Syed Abdul Kadir
    YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
    Suhaizan Kaiat
    YB Firdaus Jaafar
    Dr. Suhazeli Abdullah
    Herman Samsudeen

    Pimpinan PKR
    Anwar Ibrahim
    Wan Azizah
    Azmin Ali
    Nurul Izzah
    Tian Chua
    Mansor Othman
    Elizabeth Wong
    Badrul Amin
    Hee Lot Sian
    Khalid Jaafar
    Haniza Talha
    Fariz Musa

    Pimpinan DAP
    Lim Kit Siang
    Karpal Singh
    Tan Seng Giaw
    Lim Guang Eng
    M. Kula Segaran
    Fong Kui Lun
    Teresa Kok Suh Sim
    Lip Li Peng
    Chong Eng
    Liew Chi Tong
    Tony Pua
    Boo Cheng Hau
    Wong Hon Wai
    V.Sivakumar
    SIASAH & SEMASA
    Ajijoi
    Al Brangi
    Al Banjari
    A L- H U S S E Y N
    Al-Kundangi
    A.M.K.NS.
    Amin Iskandar
    Anak Sungai Derhaka
    Asam Lambunau
    Attakiri
    Bancuh Baru!
    Beras Terpilih
    Beras Melaka
    Biaq Pi La
    Bicara Khairul Faizi
    Bloglist TKO
    Bota Online Baru!
    Budak Balun
    Bumi Perak
    Cenangau
    Cikgu Nuri?s Online
    Cina Islam
    Edyesdotcom
    GreenBoc
    Go Malaysia
    Hamirdin
    Harapan malaysia
    Halim Islam Online
    Ibnu Hasyim
    Ibrahim Baba
    Ikut Suka Aku
    Islam Return
    Jiwo Klate
    Kamarudin Sidek
    Kalam Perantau
    Kerabu Bersuara
    Kide Picture
    Kopitiam Bang Nan
    Lagenda Buta
    Lanh14
    Lot 250
    Love Perak
    Mai Bincang-bincang
    Malaysia Waves
    Mengejar Cahaya
    Merah Hitam
    Merah Tinta
    Milo Suam
    Minda Lutfi
    Minda Rakyat
    MutaLigat
    Nik Hasan Zzmi
    Orang Klawang
    Oh! Rakyat
    Peghelih La...
    Penarik beca
    Penawar Rindu
    Penoreh Getah
    Penoreh Getah II Baru!
    Perisik Rakyat
    Pink Turtle
    Rencana Rakyat
    Roslan SMS Corner
    SharpShooter
    Sisi Bukit Baru!
    Shahbudin
    Sofi Wahab
    Sokong PR
    Suhaimi Saad
    Suhaimi Taib
    Suhaizan Kayat
    Tarmizi Mohd Jam
    Tawan Pekan
    Tempayan Retak
    Tempe Goreng
    Tebas
    Tok Pijat
    Tun Telanai
    Tukar Tiub
    Tukul Besi
    Ummni Anni
    Ust. Nik Nasri
    Ust. Saiful Bahri
    Wan Nordin Yaacob
    Warkah Daily
    Warta Maya
    Wartawan Laman Reformasi
    Zul Mamak
    Harism Ibrahim
    Barking Magpie
    Zorro Unmasked
    BICARA AGAMA
    Al-Ahkam
    Al-Fikrah
    E-Fatwa Malaysia
    Fatwa Online
    Ust. Azhar Idrus
    Ust. Amin
    Ust. Hasrizal
    Ust. Zaharuddin
    Dr. Mohd Asri
    Dr. Abdul Basit
    Darul Mujahidin
    Harun Yahya
    Ilmu & Ulama
    Islam Online
    Jarum Emas
    Kajian Quran
    Surau 2Faber
    Tarbawi Baru!
    TKO Offline
    We Choose Islam Baru!
    WEBLOG UMUM
    Abu Nuha Corner
    Aizek.Net Baru !
    Al Belurani
    Amirulreza
    Bayu Gunung
    Cili Merah
    CikguCyber Baru !
    Dairy Muslim
    Desa Kerayong
    Farid Rashidi
    Fikir2 Renung2
    Gaya Peneroka
    Hati Sufi
    Jiwa Kita Merdeka
    Kembara Salik
    Kereta Mayat
    Minta 5 Minit
    Nota Tercicir Baru !
    Open Minda Baru !
    PapaSiber
    Perkhimatan Pelajaran Baru!
    Rosli Salem
    Satu Umat
    Syakur Ibrahim
    Unpublished Notes
    PERTUBUHAN & NGO
    Amal Malaysia
    Aliran
    BERSIH
    Fomca
    Halal Jakim
    MAMPAT
    Muslim Consumer
    Nadwah Pahang
    Persatuan Ulama Malaysia
    Skuad Waja Terengganu
    Suaram
    UMUM/LAIN-LAIN
    Ahnaf Khat
    Guru Tajweed Syatibi Baru!
    Grafik Photoshop
    Health Tips
    Quran Online
    Quran Flash
    Mega link (link-link yang lain)
    * Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
    Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
    [Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

    PANDANGAN DALAM LAMAN INI
    TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER @ IBT
    (IKATAN BLOGGER TERENGGANU - IBT)

    Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
    (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

    ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
    Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
    untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
    E-mel : tranung2006@yahoo.com atau Webmaster : tranungkite@hotmail.com

    764 Lorong 5 Kiri, Jalan Nibong Stesyen,
    23000 Dungun, Terengganu Darul Iman
    Tel/Faks : 09-844 8001



    All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
    The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
    You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.