Ke Laman Tranung Kite Balik Semula Pada Paparan Utama Hantar Artikel Forum Borak Siber Jalinan Siber Fhoto Album Hubung Kami ...

   SALURAN BERITA ALTERNATIF ANDA     
Teladan  ·  Penulis  ·  TKOBlog  ·  KelabTKO  ·  e-Groups  ·  WebRTV  ·  Iklan  ·  TKO Versi 7  ·  Exit
Masuk/Login @ Daftar sebagai ahli baru

Advertising/Iklan

Skim pembiayaan koperasi

Al-Bai  Bithaman Ajil Tanpa Penjamin

Langsingkan badan selamat dan semulajadi selama 30 hari

Rawatan Tradisional Secara Islam

Bengkel Kereta anda dengan harga berpatutan

Smart Learning Skor A

CD ayat-ayat suci AlQuran Al-Rogyah Alyare'yah

Sihat Secara Semulajadi

Memiliki Perfume Egyptian Potion

ceramah terkini

Alphalipid

REVOLUSI Penjagaan KERETA

Minyak Wangi tanpa Alkohol - Pengedar diperlukan!!

Al Quran Digital

MLM berasakan buah manggis (VeMMA)(Vemmabuilder)

Lambang Lelaki Sebenar

Seminar e-Book

Krim untuk lelaki virile for men

jus manggis vemma

penapis air fnr2u

Rumah burung layang ingin dijual

MACAM2 ADA seperti produk sarang burung, DCL, Naco, Slim it yourself dan lain2 lagi...

Produk Jus Manggis Vemma

Ziarah Yaman

Penawar Masalah Mata

10 Ribu produk affiliate oleh ClickBank

Coklat Minda

Layari Qasseh-Design Online Shop

Register ONLINE sekarang!

Nasrin Ibtisam Enterprise: e-Catalog

EXTRA INCOME, DAFTAR PERCUMA

www.labonda.com - LaBonda Collection

www.iluvislam.com

Program Didik Fitrah

Ceramic Busines Club, pemborong barang2 seramik

jom kita boikot barangan yahudi.sokong produk islam

Melicinkan Perjalanan Kenderaan Anda

kelab Jutawan

Mengatasi Masalah Kelakian Anda

Kursus Penternakan Lintah!

- HANYA RUANG IKLAN INI SAHAJA MASIH ADA KEKOSONGAN

Modules
 Asas Laman
    · Home
    · AvantGo
    · Feedback
    · Forums
    · iklan
    · livep2p
    · Private_Messages
    · Shout_Box
    · Stories_Archive
    · Surveys
    · tkofm
    · Top
    · Video_Stream

 Tambahan
    · Arkib 2005
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempah Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Hantar Aktiviti
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box
    · Web Video

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs

Akhbar Hari Ini
Perhatian : Sekadar baca sahaja, percaya? itu kena fikir dahulu.

Isnin, 4/5/2009

  Speaker mohon Sultan Perak tangguhkan sidang DUN
  Bekas Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak didakwa lagi
  7 sampul surat tender Toyota Camry diterima
  Rakyat penanda aras utama KPI - Najib
  Mesyuarat bincang isu agama anak tidak lama lagi
  Hafiz lepas dan bukan letak jawatan Ketua Pemuda Pas
  Kuala Lumpur dipilih menjadi tuan rumah KLCIC
  Dadah dalam kontena tak mungkin RM1 bilion - Musa
  Penjawat awam terbaik dihantar melanjut pelajaran
  Hanya ulama profesional layak untuk Presiden, Timbalan Presiden Pas
  Mahkamah Tinggi benar prosiding batal keputusan KDN
  4,000 kakitangan awam dijangka hadir sambutan Hari Pekerja
  Jangan buat kacau minta Pas letak calon di Penanti
  Asas ikatan kesetiaan dan bai'ah dalam sektor awam.
  Pro-Anwar dibidas
  500 mat rempit diperiksa
  GLC ternak ayam hapus monopoli
  Syabu satu kontena bernilai RM200j dirampas?
  Teruskan bina jambatan bengkok
  ‘Telah lama dipersetujui, ia tidak perlu diubah’
  Biar muktamar tentukan siapa layak
  Pas Selangor akui gagal penuhi tuntutan ahli
  Perlis mahu ulama isi jawatan tertinggi
  Tidak ada dalam perlembagaan – Pas Melaka
  Demi maruah parti
  BN tidak perlu bertanding
  Keputusan letak jawatan Manoharan 4 minggu lagi
  Penanti: Hadi ulangi sokong calon PKR
  Kaji semula keputusan– Dr. Mujahid
  Zambry lapor polis tuduhan ADUN Titi Serong
  Saya tidak tahu langsung spekulasi Soi Lek - Tee Keat
  3 lagi kes H1N1 dikesan
  Babi dijangkiti virus H1N1 di Kanada
  50 rakyat Mexico diasing
  FBI peralat pelajar Islam di Amerika Syarikat
  Pakistan tubuh mahkamah rayuan Syariah
  Sri Lanka kritik negara Barat
  Sondhi dakwa pegawai tentera terlibat
  WHO elak umum tahap wabak
  Zoo musnah 3 babi hutan
  Jurulatih NFL patah tulang
  ADB sedia bantu negara Asia hadapi H1N1
  Ayah mahu pelihara anak
  Pekerja bagasi enggan punggah beg
  Antasari nafi terlibat kes bunuh
  Selatan Australia larang guna beg plastik
  Pencuri tersangkut atas bumbung

Ranking TKO
Rebutlah ranking ini... © 2004 Tranung Kite

Chit Chat

Only registered users can shout. Please login or create an account.

Meja Online #
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: john11
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 25153

People Online:
Visitors: 0
Members: 0
Total: 0

@TKO..

- DUA RUANG IKLAN MASIH KOSONG -

MPV Proton diambang kegagalan
Dilulus terbit pada Sunday, March 01 @ 19:13:00 MYT oleh TokPenghulu

Analisis Isu Oleh maliksho07

" ASSALAMU ALAIKUM....

Bercakap mengenai pengeluar kereta nasional yakni proton yang akan mengeluarkan kereta MPV pertama negara adalah amat dibanggakan pada asalnya. Ini kerana, sebagai rakyat malaysia saya merasakan kita perlu berada sebaris dengan negara-negara lain dalam indutri permotoran.

Namun apa yang saya kesalkan adalah strategi yang digunakan oleh pihak pengurusan perniagaan proton tidak tepat dan agak ketinggalan zaman. mereka seolah-olah menggambarkan menjual kereta nasional akan laris seperti menjual goreng pisang yang boleh dibeli dengan harga satu ringgit atau dua. Hanya kerana dasar kereta nasional mereka meletakkan harapan yang begitu tinggi dengan pembelian oleh rakyat malaysia yang begitu menyokong perjuangan mereka atas dasar nasional.

Di sini saya ingin berbincang sedikit, kenapa proton akan berhadapan dengan kegagalan dalam pengeluaran MPV pertama ini.

1) Teknologi
    Dari segi teknologi, proton hanya menggunakan engine campro 1.6 dengan capasiti muatan adalah 7 orang penumpang. Dengan engine yang begitu kecil dari segi cc, torque,hose power adalah amat tidak sesuai untuk muatan yang penuh di samping beban kereta itu sendiri yang bersaiz besar sudah tentunya akan akan menyebabkan engine kereta terbeban. secara tidak langsung kesan yang akan dirasai oleh pengguna adalah dari segi penggunaan minyak dan jangkahayat engine itu sendir. Berbeza dengan Nissan Livina. Kereta yang di keluarkan dengan teknologi tekini sepeti mempunyai sistem  Continues variable Timing Control (CVTC) yang mana kelebihannya adalah bertindak sebagai menambahkan kuasa semasa pemanduan.Sekiranya beban bertambah CVTC ini berupaya menstabilkan pemanduan seperti biasa tanpa membebakna engine kerana system valve yang digunkan akan meningkatkan power yang konsisten.Malah engine yang digunakankan adalam full aluminium dan ia amat ringan berbanding engine campro proton. Begitu juga dengan kerata MPVCherry Alado, buatan China yang menggunakan engine mitshubishi 2.4. Walupun ia engine yang lama, tapi stratrategi engin yang bersisi besar adalah tepat dengan konsep MPV untuk beban yang berat.

2) Harga
   Dari segi harga, Proton seolah-olah ingin bertanding dengan MPV nissan livina, cherry alado dan Citra yang semua ini adalah kereta yang lahir dari luar negara yang lebih lama wujud dan lebih kehadapan dari segi teknologinya.  Harga MPV proton pada hampir 80k akan menyebabkan pengguna yang bijak akan mempertimbangkan dengan MPV yang ternama seperti nissan livina rm yang berharga  sekitar 84k.Malah ukuran yang diambil juga berdasarkan teknologi yang saya perkatakan tadi. sebagai perbandingan, kita tengok produa NAutica yang gagal memasrkan SUVnya kerana pengguna rata-rata akan memilih Toyota Rush yang harganya lebih murah dan patern yang agak sama. Secara logiknya, proton menggunakan sumber dalam negara tapi mengeluarkan dengan harga yang tinggi adalah amat tidak tepat walaupun di sini saya gagal untuk menentukan berapa kos yang diambil oleh proton. Tapi hakikatnya pengguna tidak mengambil kira kos yang tampung oleh proton tapi pengguna akan mengambil kira kos yang perlu dibayar untuk sebuah MPV yang mana terdapat pilihan lain yang harganya lebih kurang sama tapi teknologinya lebih kehadapan.

3) Masa
   Masa yang kurang tepat untuk proton memasarkan MPVnya kerana tahun 2009 diambang kemelesetan ekonomi. Saat ini, Pengguna lebih berhati-hati untuk berbelanja membeli kereta baru. 


dengan faktor-faktor utama di atas, saya merasakan proton akan berhadapan dengan masalah dalam melariskan proton MPVnya.Saya bukan tidak menyokong kereta nasional malah saya sendiri pun pakai kereta nasional tapi pada kadar yang saya mampu.  jadi buat pengurusan proton, sebelum membuat keputusan, anda perlu melihat semua perkara ini. Sebenarnya banyak lagi yang mempengaruhi pengguna di malaysia. antara lain adalah faktor purata pendapatan majoriti pennguna yanga mampu membeli, servis dan sebagainya. Yang saya senarikan tiga di atas adalah antara yang terpenting yang diukur oleh pembeli.

Sekian.




"

 
Artikel Hari Ini

BERSIH seru rakyat berpakaian hitam pada 7 Mei

Elok Semua Pejabat UMNO dibuka Dalam Balai Polis

Jangan jadikan Internet sebagai medium bertelingkah

Rileks Sekejap:Hargai Ia Selagi Ada

Ketua Pemuda DPPN Sabah Lawat Tapak PASTI Baru Kinabatangan, SABAH.

GURU DIPAKSA KERJA SEMASA CUTI UMUM.

Menanti Keputusan UMNO Di Penanti..

Fenomena Pertahankan Nama Baik Babi - Agenda Sulit Musuh Islam

TPM yang berhujah seperti Ketua Pemuda UMNO Cawangan

Mengapa Ir Kahlid Samad dan Husam Musa tiba-tiba memberi komen?

[ Artikel seterusnya.. ]

Login
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.

Related Links
· More about Analisis Isu
· News by TokPenghulu


Most read story about Analisis Isu:

Kerajaan Baru BN Perak di ambang kehancuran

Sebab Khairy Menang

Ate..mike udoh nampok ke idak..?Cerita disebalik cerita

MASHITAH/KHIR TOYO: DOKTOR UMNO PALING TAK CERDIK DI MALAYSIA

Lompat di Perak, Apa sebenarnya berlaku.

Article Rating
Average Score: 4
Votes: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Options

 Printer Friendly Cetak Artikel

 Send to a Friend E-Mel kpd Kawan


"MPV Proton diambang kegagalan" | Login/Create an Account | 44 comments
The comments are owned by the poster. We aren't responsible for their content.

No Comments Allowed for Anonymous, please register

Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by joelabu on Sunday, March 01 @ 19:49:35 MYT
(User Info | Send a Message)
Boleh jalan lah Proton. Buat kereta mayat ok !!!! bebanan tak banyak satu pemandu dan satu penumpang ( mayat ) baru pikap dan power berdesuppp terus ke kubo.



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by jengok2 on Sunday, March 01 @ 20:23:32 MYT
(User Info | Send a Message)


 APA TU PROTON ?



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by lengkuas on Sunday, March 01 @ 20:30:08 MYT
(User Info | Send a Message)
saya tak berapa faham dengan strategi proton nih. Klu untuk dieksport bukan main bagus kualitinya. Tapi... utk rakyat sendiri main cincai je.... saga, wira.. karat sana.. karat sini...  Entah le. Aku tengah nak carik Grand Livina.



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by manskrew on Sunday, March 01 @ 20:33:43 MYT
(User Info | Send a Message)
salah sorang peserta yg kena tipu ngan peraduan MPV Proton Exora ni......tak jd nak beli wehhhhh.....



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by amiaq on Sunday, March 01 @ 20:37:25 MYT
(User Info | Send a Message)
will never buy proton again ....

taraf ummno je proton tu



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by imacbook on Sunday, March 01 @ 20:41:06 MYT
(User Info | Send a Message)
jom pakat komen kat blog proton ni...
protonmalaysia.wordpress.com [protonmalaysia.wordpress.com]



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by ikankering on Sunday, March 01 @ 20:47:33 MYT
(User Info | Send a Message)
Ada sebab mengapo kerajaan BN nak paksa rakyat pakai tali pinggan belakang pada semua kereta dan menyaman mereka yg tiada tali pinggan belakang.

Kerajaan BN tau terlalu ramai rakyat kito pakai kereta proton saga yg umurnya dah lebih 10 tahun, dan mereka juga mempunyai ramai anak dalam keluarga masing masing. Dgn laksanakan paksaan pakai tali pinggan belakang dan had orang dalam kereta, maka rakyat akan dipaksa membeli kereta MPV yg dikeluarkan oleh kerajaan BN dan sekali lagi rakyat akan dipaksa membeli dan memberi duit kepada kroni kroni UMNO sekali lagi.

Dulu ada kereta jenis tin milo, tak tau MPV proton ada jaminan standard antarabangsa dan terdapat sistem keselamatan antarabangsa?

Kalau harga masih alam lingkungan 75-80, nampaknya ramai rakyat lebih tertumpu beli kereta asing kerana teknologi dan dan keselamatan lebih terjamin.

Rakyat dikorbankan untuk kekayaan dan kemewahan. ?????



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by rakyatmalaysia on Sunday, March 01 @ 21:38:33 MYT
(User Info | Send a Message)
JOM SIGN PETISYEN TOLAK BRAHIM ALI DI KELATE

SILA MASUK DI http://www.petitionspot.com/petitions/kelate [www.petitionspot.com] [www.petitionspot.com]

terima kasih



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by tu7uh on Sunday, March 01 @ 21:40:55 MYT
(User Info | Send a Message)
penulis,

janganlah pertikai orang dalam proton punya planning.

diaorang dapat pangkat dekat proton sbb kemahiran berfikir mereka.

setakat komen banyak hentikanlah.

mpv proton pun x keluar lagi, dh cakap macam2, ubahlah mentaliti anda.



MPV Proton??? (Score: 1)
by sobrima on Sunday, March 01 @ 22:25:52 MYT
(User Info | Send a Message)
aku stuju kalau proton MPV ni tak laku, bijaklah konon lancar produk time rakyat dok catu duit nak wat belanja. jgn biarkan anda dan keluarga anda dilanda rugi.......satu cadangan aku kepada BN, jika MPV ni tak laku, hangpa wajibkan semua penyokong BN beli sorang sebiji sebagai tanda hangpa semua patriotik. kami yang bukan BN ni tak patriotiklah katakan. kalau kita congak secara kasar jika 3 juta puak BN dipaksa beli MPV proton ini yang berharga RM 90,000, maka ini bermakna kera jaan be end boleh dapat secara kasar sebanyak RM270,000,000,000.00. Wau...banyak tu....



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by Fazenne on Sunday, March 01 @ 22:26:34 MYT
(User Info | Send a Message)
Takkan nak komen dan bagi pendapat pun x boleh kot???

Proton tu katernyer pengeluar kenderaan Nasional... kita ni rakyat Malaysia... selayaknyalah kita yang komen dan bagi pendapat... kita bayar cukai per... Proton tu syarikat kerajaan... kerajaan tu hamba rakyat... gaji dorang kita yg bayor... ish... tu pun tak paham2... mental tul laaa...

Kalau dah tak komen... kena boikot mcm 3-5 taon lepas... sampai Proton rugi berjuta-juta dan hampir nak ditutup... barulah nak terima komen rakyat Malaysia???  Biar jer org dlm Proton buat model ikut citarasa mereka sendiri (yg takder taste tu) dan balik kpd keadaan dimana rakyat boikot dan tak beli proton sampai nak bengkrap???

Mcm tu???

Ubah-ubahlah mentaliti tak boleh nak terima pendapat orang lain... bagai lembu dicucuk hidung...

Exora tu mmg belum keluar tp boleh cek kat laman web... dahlah belum keluar... nak org place booking... pandai la tu... suruh rakyat bayor duit tanpa test drive keter...

Org pandai mana yg beli keter tanpa test drive tu... org dlm Proton ke???

Ish ish ish...



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by sydeen on Sunday, March 01 @ 22:41:35 MYT
(User Info | Send a Message) http://sydeenphoto.com/blog
nasib aku pakai honda. proton ni sejak aku berkenalan dlm 15 tahun dulu sampai skrg aku x berkenan. mahal giler berbanding dgn kualitinya. dah la rupanya ketinggalan zaman..huhu



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by Camry on Sunday, March 01 @ 22:45:46 MYT
(User Info | Send a Message)
Pakai Camry je lah.....



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by dzpowzi on Sunday, March 01 @ 23:25:06 MYT
(User Info | Send a Message)
Rakyat malaysia pun bodoh. Kereta masih rangka pun dah buat tempahan.

Bila sebut kereta Proton aku bayangkan UMNO.  Jadi aku meluat. Aku pakai Honda  Cub.  Ha ha ha



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by amizie on Monday, March 02 @ 01:01:42 MYT
(User Info | Send a Message) http://ahmadtarmizi.blogspot.com
Cerita pasal kereta nasional, aku teringat 'JUARA' yang kecundang, sehinggakan promosi nya mencapai tahap gila babi. Apa tidak nya, beli 'JUARA' tak payar bayar duit muka dan installment hanya perlu bayar selepas 6 bulan. Pastu beli aje dapat TV lah,peti sejuk la dan lain2. Silap hari bulan MPV EXORA nanti pun camtu lah, tapi bagus jugak..pengguna yang untung dapat panjang kan tempoh hutang, atau susah2 sangat, bagi aje loan 20 tahun.

Sekian



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by Mchinese on Monday, March 02 @ 05:46:12 MYT
(User Info | Send a Message)
teringat saya semasa Proton melancarkan proton Juara, bentuknya macam kereta mayat cina. MPV baru ini mungkin sesuai di gunakan oleh Nirvana untuk angkut mayat



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by kancilputih on Monday, March 02 @ 07:19:08 MYT
(User Info | Send a Message)
maliksho07,

Hang punya artikel ni dahsyat la..... penuh dengan maklumat2 teknikal serta analisis yang sungguh HEBAT ....

Nak tergelak membacanya ....




Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by Obser on Monday, March 02 @ 08:38:33 MYT
(User Info | Send a Message)
Untuk makluman semua..CVTC, VVT-i, V-tec, DVVT termasuk Campro CPS (cam profile switching) semuanya mempunyai fungsi yang sama iaitu untuk mempelbagai saiz dan masa bukaan injap masukan ...pada pemanduan perlahan cam profile yang lebih kecil dugunakan untuk memastikan bukaan injap kecil...apabila pemaduan pantas (enjin bergerak pantas) cam profile besar digunakan...yang berbeda cuma mekanisma operasi iaitu bagaimana proses penukaran antara dua cam profile...

Mungkin ada betulnya CC 2.0 lebih bagus (CC besar power memang ler besar!!!tapi minyak lebih la beb, itu confirm!!)...sebab kalau 2.0L dah tentu guna enjin Campro jugak kan...dah enjin campro tu proton yang punya, tak kan nak guna V-tec lak...takkan nak guna enjin mitsubishi atau renault...nanti rakyat malaysia komplen "kenapa proton tak buat enjin sendiri??"....biler dah buat rakyat malaysia kata "Sampah!"...Tapi yang peliknya AVANZA 1.5L ramai pulak yang beli....Avanza 1.3L pun ramai yang beli....tak ramai pulak yang komplen enjin tak power...

Soal kereta ni bukan soal politik....Kerajaan bukan umno yang punya...proton pun bukan umno yang punya...semua GLC rakyat yang punya....mungkin ada campur tangan politik dalam pengurusan....tapi dari segi pembangunan teknologi rasanya xde campur tangan politik (najib bukan tahu pasal enjin kereta, kapal selam apatahlagi).....

Proton adalah hasil usaha rakyat malaysia jugak...kalau orang bukan ahli agama, komen pasal agama rosak jadinya...samalah macam kereta...nak komen atau beri ulasan pun biarlah dengan ilmu...proton masih hingusan dah perlukan kata-kata semangat dan kalaupun kritikan biarlah yang membina....



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by bufo on Monday, March 02 @ 10:12:20 MYT
(User Info | Send a Message)
Apapun tahniah kpd Proton sbb dapat keluarkan EXORA tu...berdikit-dikit la ye...sesuai le untuk mereka yang gaji kecik nak beli MPV nasional. As for me.. aku dah beli Estima dah..



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by musangberbuluayam on Monday, March 02 @ 10:22:32 MYT
(User Info | Send a Message)
apsal ko anti sagat dengan proton biar la dorang nak wat ape pun....



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by fans187 on Monday, March 02 @ 10:28:23 MYT
(User Info | Send a Message)
kalau dah Proton,Proton jugak!!

sbb proton la aku terpaksa bayar lebih untuk kereta Honda,Toyota dan hyundai aku!!



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by pantau on Monday, March 02 @ 10:34:28 MYT
(User Info | Send a Message)
Ingat ada cadang gak nak beli proton exora... Tapi tunggulah selepas 1 tahun kat jalanraya... nak study performance & quality...



Re: Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by AbeLoh on Monday, March 02 @ 11:14:51 MYT
(User Info | Send a Message)

Saya setuju dengan pendapat tuan .
Proton sama macam UMNO ..Batu nisan dah lama siap tapi
tunggu masa ajal jer. Sememangnya saya dah serik dan serik serta terus serik untuk memiliki kenderaan  jenama PROTON selepas ini.
=========================================
Sejarahnya ialah,  pertama kali saya melihat kekecohan dan promosi hebat oleh Proton Persona (acuan Gen2) dan saya pun tergoda sama .  Saya cuba menepis bisik bisik mengatakan jenama Proton kalau untuk pasaran tempatan memang hampeh. Kerana godaan itu maka tanggal 20 Oktober 2007 saya mula menggunakan Persona untuk ulang alik kerja dari KL ke Muar seminggu dua kali.Tapi nak jadikan cerita selepas dua minggu guna ada je masalah bunyi semacam kat enjin macam nak pecah menggaum, fuel indicator problem walaupun lepas isi penuh kat petrol station tetapi fuel indicator  baru menunjukkan tiga suku .Mulai dari saat itu kerja duk ulang aliklah ke Pusat Servis Proton Edar di Selatan tanahair.  Bila ditanya kakitangannya Proton Edar jawab benda kecik jer tapi lama ke lamaan akan neutral balik lah. Percaya dengan kata kata tu. Selepas 6 bulan guna benda yang sama masih tetap macam tu juga. Setiap minggu ke Proton Edar ada je benda nak diperbetulkan. LETIH !!!! Nak jadikan cerita, selepas isi minyak kat Pagoh (full tank ) melalui Highway PLUS terus ke Sekudai selepas membayar tol kat Sekudai tetiba je cermin tingkap kereta tak dpt dinaikkan. Aikk jamed  pulak. Ketika itu pula hujan lebat. Allah saja yang tahu. Lebih mengejutkan masa yang sama saya tengok penunjuk minyak pada paras E ???? terkejut lah kawan ni. Dalam keadaan hujan lebat air masuk dalam kereta tahu saja lah . Terus ke stesen petronas selepas tol tu untuk isi balik minyak dan panik dengan cermin tingkap yang tak naik. Selepas menunggu hujan berhenti. Saya ketuk ketukkan pintu tepi saya tetiba je cermin tingkap dapat dinaikkan semula. Berhantu apa ? Selang dua minggu jadi lagi benda yang sama dan selepas itu banyak lah siri memeritkan berlaku pada saya yang susah nak cerita betapa PERIT nya memiliki biawak hidup keluaran PROTON ni .Mungkin saya tidak serasi dengan jenama PROTON tetapi saya tak nafikan ada lagi kawan-kawan dan pembaca yang lain mengalami nasib yang sama mgalami keperitan membela jenama PROTON . Alhamdulillah   genap 8 bulan maka bercerailah saya dengan PERSONA  . Faktor penceraian saya yang terakhir ialah kerana layanan Proton Edar yang amat mendukacitakan dan kerana bencinya pada hanky panky servis Proton Edar sebab  benda kecik pun  nak settle berbulan-bulan. Akhirnya saya jual murah aja PERSONA dengan nilai RM30k ( memang tak ada nilai pun  walaupun baru guna 8 bulan ..kalau tak percaya pergi tanya salesman sekarang) Saya mulai memandu TOYOTA CAMRY  model terbaru mulai 20 Julai 2008. Barulah puas hati tak payah pening kepala nak fikirkan cermin tingkap tak naik, fuel indicator tak normal, bunyi kipas ekon dan compressor mcm kereta 70an. Body tu jangan ceritalah.Servis pula tip top. Tak percaya pergilah mana mana pusat servis TOYOTA ataupun HONDA.   Saya telah bernazar , andaikata saya bertuah memenangi  sebuah kereta keluaran Proton daripada peraduan atau pertandingan, ingatkan saya bahawa kereta itu akan takkan saya gunakan malahan saya akan jualkan terus kepada sesiapa yang berminat . Hasil jualannya saya akan sedekahkan kepada mana mana pembinaan MASJID dan RM0.05 sen daripadanya saya poskan kepada Pengurus Proton Edar  (dirahsiakan) sebagai penghargaan kepada layanan serta kualiti proton yang begitu teruk sekali.


Cukuplah sekali wehhh tak payah tunggu 18 tahun.

Poknik Loh.
Putrajaya




Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by RAZAK on Monday, March 02 @ 13:38:16 MYT
(User Info | Send a Message) http://very-funny-video.com/
Bagus coment saudara



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by amiaq on Monday, March 02 @ 13:45:38 MYT
(User Info | Send a Message)
that piece of shit from proton that they call  a"car" or "mpv"??

keh keh keh

if you only drive proton until now..you haven't driven a real car yet ....

ditch proton cars ..they're just like ummno.... sucks big time



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by BroBest on Monday, March 02 @ 13:46:24 MYT
(User Info | Send a Message)
TAHNIAH PROTON!! TERIMALAH SEGALA KRITIKAN DAN KOMEN. TINGKATKAN KUALITI DAN PRESTASI ANDA.

SAYA BARU BELI BMW 5SERIES.. BUAT MASA NI TAKDE PLAN NAK BELI PROTON.

KEPADA SEMUA YANG MAMPU BELI MPV PROTON NI, BELILAH KERETA MPV TOYOTA,HONDA DLL.. HARGANYA HAMPIR SAMA SAHAJA. KUALITINYA SHJ BERBEZA..




Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by amiaq on Monday, March 02 @ 13:55:31 MYT
(User Info | Send a Message)
kalau bak sangat beli proton... pergi tengok dulu Honda, Toyota dan Hyundai ...

test drive dulu .. RM 90,000 bukan sedikit.... masuk dalam kereta... duduk... pegang sana sini... tak apa.... belek..belek... bukannya "anak dara orang'

kita nak kereta yang relaible dan "car maker" yang boleh back up product mereka...

google internet... walaupun proton eksport keta ke luar negara dengan harga yang lebih competitive dan banyak accessory... tengok review proton selalunya dapat satu star dari 5...

hampeh.... tak safe... tak green...

yang pernah beli proton tu... fikir fikir dan tenung pengalaman anda semua dengan proton service parts dan after sales...

seronok ke "berkomunikasi' dengan mereka??

 try Toyota tengok ....

sebab proton lah anda bayar lebih untuk kereta yang TARAF DUNIA ... iaitu honda dan toyota dan lain2..

dah lah tu CUKAI yang banyak di SALAH GUNAKAN oleh Ummno.

dalam hidup nih.... only a few bigs financial decission yang kita akan buat.. beli rumah, beli kereta ...

jangan punahkan masa depan anda dengan beli kereta proton.... you'll be more contented with other brand..!!


fikir-fikir kan the choice is yours





Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by RAZAK on Monday, March 02 @ 13:58:49 MYT
(User Info | Send a Message) http://very-funny-video.com/
I nak kongsi pengalaman kawan I, Cerita ni berlaku tahun lepas. Dia datang rumah I, dnegan bawa kereta TOYOTA avanza. Yang I tahu dia baru beli Proton Wira 2 tahun sebelumnya. KENAPA DIA TUKAR AVANZA. Dia kata engin proton Wira dia akan mati tiba-tiba tidak tentu pasal. Pernah dekat selekoh engine mati(stereng berat woo jika engine mati-- Menyirap darah terperanjat)Engine kereta mati ikut suka hati saja. Dah buat timing, check itu check ini kat pusat service proton, pomen tak boleh settlekan, cuma dia beri nasihat berguna kepada kawan saya... jual je kereta ni, habis cerita.

Inilah bahana guna teknologi orang untuk buat kereta, bukan guna teknologi sendiri.

Kalau guna teknologi orang kita rakyat malaysia dapat beli kereta murah berkualiti tak pe le jugak ni, tidak....

janganlah nak kata campro tu engine kereta buatan malaysia. Dia buat kat lotus guna teknologi buat engine sedia ada di lotus.. mahu tipu... jugak...

MPV proton baru mazda M5- Dia kata design sendiri jugak... tipu lagi... Kalau  boleh buat design sendiri kenapa tak buat MPV bentuk macam Toyota Estima atau design jauh lebih maju kehadapan... Ini asyik-asyik model  baru proton, ialah design yang kita dah pernah lihat 5- 6 tahun lepas... Mahu tipu lagii dan lagi...



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by tuantanahgedaong on Monday, March 02 @ 14:10:18 MYT
(User Info | Send a Message)
errr nak tanya sikit... Proton Juara dulu tu bukan MPV ker?



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by boblynn02 on Monday, March 02 @ 15:10:51 MYT
(User Info | Send a Message)
..


Tak hingin aku nak beli mpv proton ni walaupun aku mmg mencari mpv sekarang ni.. proton..out of my list.. tak berkualiti, problem.. dah guna sekali, serik..


...



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by ilhamjabil on Monday, March 02 @ 15:43:22 MYT
(User Info | Send a Message)
MENATANG APA PROTON.....MENGKARUNG KA CICAK KA
AKU SUNGGUH TAKTAU....


AKU PAKAI H BESAR

MEMBER AKA PAKAI H SENGET



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by hyde on Monday, March 02 @ 16:40:14 MYT
(User Info | Send a Message)
Rasanya PERO2 lagi baik dari PROTONG....nak lagi OK.. TOYO-TA..buka Khir TOYO taw..Eh apa da HONDAaaa...OK gakla..



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by SiTeRRER on Monday, March 02 @ 16:43:50 MYT
(User Info | Send a Message)

ade harapan la....rakyat malaysia dpt melihat PROTON lebih maju dan kehadapan dengan adanya MPV 1.6 Campro nie....



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by morazz on Monday, March 02 @ 17:05:55 MYT
(User Info | Send a Message)
nasihat saya kpd yg berhajat nak beli mana2 MPV.

1. harga keta di malaysia adalah yg termahal di dunia. itu semua orang tau. carilah MPV yang berjenama baru atau terpakai yg mampu milik. cadangan aku toyota, honda & nissan 

2. nilai jualan semula yg tinggi.

3. maintenance rendah. bagi aku jenama toyota memang murah dari segi maintenance berbanding honda. perlu diingat, MURAH tapi ada KUALITI.




Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by wakmeli on Monday, March 02 @ 17:48:25 MYT
(User Info | Send a Message)
aku bubuh nama 'NUSANTARA' dorang rejek lak...pilih exora konon nampak cam keta luar negara la tu..pi rah!



Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by satu on Tuesday, March 03 @ 10:18:44 MYT
(User Info | Send a Message)
Salam kepada sahabat semua,

Saya pernah mengalami nasib yg serupa dengan tuan2, dan masaalah saya telah di selesaikan dengan menghantar email kepada pihak proton di [email protected] (walaupun lembab..dan terpaksa tunggu lama)




Re: MPV Proton diambang kegagalan (Score: 1)
by MatdanPAS on Saturday, March 07 @ 11:43:05 MYT
(User Info | Send a Message)
Obser,
Your comment.....
"Untuk makluman semua..CVTC, VVT-i, V-tec, DVVT termasuk Campro CPS (cam profile switching) semuanya mempunyai fungsi yang sama iaitu untuk mempelbagai saiz dan masa bukaan injap masukan ...pada pemanduan perlahan cam profile yang lebih kecil dugunakan untuk memastikan bukaan injap kecil...apabila pemaduan pantas (enjin bergerak pantas) cam profile besar digunakan...yang berbeda cuma mekanisma operasi iaitu bagaimana proses penukaran antara dua cam profile...

Obser,

Sebagai orang yang jahil dengan teknologi keta ni saya rasa tak berapa setuju dengan pandangan sdr.......CVTC, VTC, NeoVVL (Nissan), CPS (Proton), MIVEC (Mitsubishi), VTEC, I-VTEC (Honda), VVT-i, VVTiL, DVVT (Yoyota) dll sebenarnya mempunyai fungsi yang tak sama (cumanya yang sama ialah pengawalan intake / Exhaust valve dengan kaedah yang berbeza) cumanya matlamat sama iaitu kuasa dan penjimatan minyak....ada yang menjurus kepada kuasa dan ada yang lebih menjurus kepada penjimatan minyak. dan terbaru sistem ini bukan setakat kepada intake valve sahaja ttp juga pada exhaust valve.

Sistem variable timing bukan setakat menggunakan cam profile tetapi juga pengubah masa intake valve overlap untuk melinearkan torque curve sesuatu enjin itu ....maka engine tak ada masalah seperti yang dihadapi oleh engine Campro tanpa CPS ...torque curve dip pada rpm tertentu terutama pada RPM rendah yang menyebabkan Fuel Consumption engine ni tinggi. 

CPS pada proton hanyalah bergantung kepada cam profile tidak pada VTC (variable timing control)....bermakna CPS pada Proton adalah satu teknologi yang agak lama kalau nak dibandingkan dengan pengeluar2 kereta yang lain.

Tahukah sdr bahawa Proton telah "menipu" rakyat Malaysia dengan menggunakan nama enjin CAMPRO (Cam profilling) tetapi tanpa cam profile sehingga hanya baru2 ni bila CPS diperkenalkan. sebab tulah enjin CAMPRO tanpa CPS walaupun agak berkuasa tetapi mempunyai FC yang tinggi kerana torque dip pada low RPM.

Walaupun saya tak menggunakan Grand Livina ttp dari maklumat didapati Grand Livina 1.6 walaupun hanya 110 bhp tetapi mampu untuk membawa beban kerana pemilihan gear ratio yang baik dan enjin nya mempunyai torque curve yang linear, kita tidak tahu bagaimana Exora...walaupun ia mempunyai 120 bhp tetapi belum tentu berkuasa lagi kerana banyak faktor2 yang mempengaruhi ie berat, bahan enjin, gear ratio dll lain .......harapnya OK.

Saya tak mempertikaikan Proton dari segi kuasa ...tetapi yang menjadi pertikaian ialah reliability.....bolehkah enjin CAMPRO CPS exora bertahan selama dan sebaik enjin Nissan GLivina (Nissan amat terkenal dengan reliabiliti keretanya)...bolehkah enjin pertama buatan dan "rekaan" Proton ini bertahan sebaik enjin lain???   




               
Rintihan..

Sila Klik
30 Dis - Solat hajat diperkarangan kompleks Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu...
Punk Hadhari..

Sila Klik
1 Jan - Pakaian dan stail diorang kat bawah ni jenis apa? Punk ke, Gothik ke, Skinhead ke? Susah beb gua nak menjawab... Inilah Terengganu Bestari!
Kerajaan tetap zalim...

Sila Klik
26 Sept - Hari ini bermula jam 12 tgh, rakyat berkumpul di Masjid Jamek, KL utk menyatakan bantahan mereka terhadap tindakan kerajaan Malaysia menggunakan ISA..
Runtuh lagi...

Sila Klik
6 Dis - satu lagi tragedi tanah runtuh yang dahsyat telah berlaku di Bukit Antarabangsa, Ulu Kelang

* Klip pada pada paparan gambar untuk melihat lebih banyak lagi gambar menarik...


REFORMASI
Tranung Kite
Laman [email protected]
Detikdaily
Buletin Online
klpost.com
Jiwo Kelete
Bukit Besi OnLine
Pemuda Wilayah
Jasin Daily
Pemuda BukitKatil
Kedahlenie..!!
no2 umn0
Utara Online
Siasahdaily
Pahang daily
Sabahdaily
PORTAL
Kampus Negara
Pemuda Seremban
Mahasiswa Kini
ar-Romli
DarulBayan
I Luv Islam
Terjah
Statesman
Buletin Purnama
Sabah Kita
Politic Today
Rakan Usrah
Kelate Kito
Tranung Lening
Perak Bersatu
ANALISIS ISU/BERITA
Tarmizi Mohd Jam
Kopitiam Bang Nan
Pink Turtle
Ahli Parlimen PAS
A.M.K.NS.
Perisik Rakyat
Rozmal Malakan
Republik kata
Go Malaysia
BLOGGER
Roslan SMS Corner
Amin Iskandar @ Black
...penarik beca
A L- H U S S E Y N
Amdang 81
Ketua Perusuh
Tun Telanai
Faisal Tehrani
Ibnu Hasyim
Merah Tinta
Ibrahim Baba
Fudzail
Cucu Mat Kilau
Anak Bapa
Cikgu Nuriís Online
Drs Idham Lim
Attakiri
Abu Ayysah
Suhaimi Taib
Redhuan D. Oon
Jed Yoong
Aktivis Nora
Dr. Hj. Hamirdin
Malaysia Waves
Sofi Wahab
Telahan Politik
Aduka Taruna
Blues Whereha
Nik Abdul Nik Aziz
Suhaizan Kayat
jahilGoBlog
Edyesdotcom
Bulan Penuh 2012
Lagenda Buta
Orang Klawang
Tok Pijat
Zahid Yusof
Taranama
Boneka, Penyu & SPR
Dr. Lo Lo
Jamaludin Md Isa
Helang Jagat
Meli Kapak Jangak
Hishamuddin Rais
Che Kamala
Rusli Islam
Ahmad Fadhil
Eddie Putra
Amirulreza
Rosli Salem
Tempe Goreng
Sokong PR
Janggut
Wan Nordin Yaacob
Betul Ka?
Lanh14
LAWAN ARUS
Tun Dr Mahathir
UMNO-Reform
Kadir Jasin
Sang Kelembai
Arah Kita
Rockys Bru
Screenshots
Mahaguru58
Kuda Kepang
Kickdefella
Jawatankuasa Ad-Hoc
Kuda Ranggi
Putera Maya
TAK AKTIF
Kelantankini
Ukhwah.com
Seberan
Adnan Ibrahim Al-Binjari
Media Islam
Ekonomi Islam
Akan dikeluarkan...
AKHBAR
Harakah Daily
Suara KeAdilan
Malaysiakini.com
Agenda Daily
Malaysia Today
Bernama
Utusan Melaysia
Berita Harian
Harian Metro
Berita RTM
The Star
The Star Melayu
Malaysia Insider
Sinar Harian
Kosmo
Siasah
Wasilah Online
MalayaDaily
Newskini
WEBBLOG POLITIK
Apa Ada Pada Nama
Mai Bincang-bincang
Pemuda Insaf
Al Banjari
Kamarudin Sidek
Desa Kerayong
Peghelih La...
Lord Azaab
Ilham Najmi
nakmarah...marahlah!
Barisan Untuk Rakyat
ASAM lambunau
Hashim Habeed
Ilmuan
Cenangau
Minta 5 Minit
Tawan Pekan
Tak Gedebe
Penawar Rindu
Beras Terpilih
Kuda Trojan
Seri Iskandar
Warta Nasional
Kembara Salik
PakNgah 70
Jendela Hikmah
Pemuda PAS Sura
Hasbullah Pit
syifa arjuna
..harapan tidak buta
In Deep tots
Forum Maya Intelek Muda
Selangor Today
Wartawan Rasmi LR
Hikayat Putera Batu
Alahai-Apa-Ni
Lot 250
Pengembara Jalanan
Anak Bapak
An Nasru
Harapan Baru
Ustaz Muktar
Mejoh
Silembiks
Talkjanz.com
Anak Kecil Main Api
FadhilNor & Rakan
Dr Speaker
Pancak Bicara
Rencana Rakyat
Tukul Besi
Bumi Perak
Anak Reformasi
DPP Gombak
WEBBLOG CP
Bukan Kerana Nama
Mohd Nasir
Tau Takpe
Kerabu Bersuara
Harapan Malaysia
Berfikir Dengan Waras
Barisan Rakyat
Demi Membela Islam
Skuad Batu Caves
Al Brangi
Beras Melaka
al-Futhuhat
WEBBLOG UMUM
Fikir2 Renung2
Jiwa Kita Merdeka
Ikan Pekasam..
Hembusan
Rampai Seri
Kereta Mayat
Syakur Ibrahim
Zulzaidi
Bangkit Dgn Sebuah Cita
SetiapKejadiahBerhikmah
Fi Thorikillah
Harisfadila.com
Unpublished Notes
Kami Perihatin
HalimIslam
Maliki Xp Blog
Sosialis Kanan
Ikatan Ilmu
Runtuh Kebatilan
Peduli Rakyat
Malaysia Tanah Air Ku
bawean termenung
Topeng Sakti
Ibnu Mustafa
Abu Bahsyir Al Muqry
Gaya Peneroka
Ustaz Amin
Cili Merah
Hati Sufi
WEBBLOG B.I.
My Game
Juctice4all Kuantan
Pakatan Rakyat
729 NO ISA
Kata Tak Nak
Angin Perubahan
KakiBlog
Harism Ibrahim
Barking Magpie
FORUM @ e-GROUPS
Forum Gerak Reformasi
Guru Reformasi Online
Forum UMNO-Reform
Halaqah.Net
Shoutus Syabab
E-Minda Kita
IZ Forum Cak
Forum Al-Tawbah
PARTI POLITIK
Parti Islam Se-Malaysia
Pemuda Pas Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Dewan Ulamak Pusat
PAS Kelantan
PAS Kedah
PAS Negeri Sembilan
PAS Penang
PAS Melaka
PAS Selangor
PAS Pahang
PAS Johor
PAS N. Sembilan
PAS Perak
PAS Kedah
PAS Sabah
DPP Kelantan
DPP Johor
DPP N9
DPP Sarawak
DPP Pahang
DPP Kedah
DPP Penang
DPP Perak
PAS Bukit Bendera
PAS Johor Bahru
Pas Jelebu
PAS Bangi
Pas Subang
Pas Batu
PAS Bakri
PAS Parit Buntar
DPPK Bagan Datoh
Pemuda Pengkalan Chepa
DPP Padang Serai
DPP Pasir Gudang
DPP Wangsa Maju
DPP Kuala Trg
DPP Sik
DPP Demit
DPP Kemaman
DPP Pengkalan Chepa
DPP Rompin
DPP Putrajaya
DPP Lumut
DPP Padang Besar
DPP Jerantut
DPP Muadzam Shah
DPP Besut
DPP Jempol
DPP Maran
DPP Gombak
DPP Pertaling Jaya Sel
MTD Guchil
MTD Peramu Jaya
MTD Tg Lumpur
MTD Pulau Tawar
MTPD Sura
PAS Mengkebang
PAS DUN Jeram
Dar At-Tarbiyyah
CP Bandar Bukit Mahkota
Pemuda PAS Rasa
Pemuda PAS Jln Yadi
PAS Caw. Shah Alam 2
Lajnah Pekerja
KeAdilan Rakyat
Angkatan Muda KeAdilan
Keadilan Johor
AMK P. Pinang
KeAdilan Sri Gading
Keadilan Batu
AMK Batu
AMK Serdang
DAP
PERTUBUHAN/NGO
P.U.M.
Aliran
Suaram
Fomca
Muslim Consumer
Darul Izzah
Halal Jakim
Amal Malaysia
Jabatan Amal
Jabatan Amal 2
PASTI Kelantan
Tunas Islam
Nisa W. Persekutuan
Nisa Negeri Sembilan
Nisa Pekan
BERSIH
Bersih N9
GERAK
Pemuda Bersamamu
Skuad Waja Terengganu
MAMPAT
GAMIS
Khidmat Meru
PIMPINAN
PIMPINAN PAS
Nasharudin Mat Isa
Husam Musa
Mustafa Ali
Mohamad Sabu
Dr. Mohd Hatta
Haji Mahfuz
Mahfuz Omar II
Khalid samad
Dr. Syed Azman
Ust. Ahmad Awang
Dr. Lo Lo
Iskandar Abdul Samad
Drs. Khalil Idham Lim
Ustaz Nasir Zakaria
Dr. Halimah Ali
Subky Latif
Herman Samsudeen
Adly Zahari
Azizi Abdullah
Aiman Athirah Al Jundi
PIMPINAN PKR
Anwar Ibrahim
Azmin Ali
Tian Chua
Zulkifli Noordin
CheguBard
YB Fuziah Salleh
YB Mohammad Fairus
PIMPINAN DAP
Lim Kit Siang
KM - Lim Guang Eng
MP @ ADUN
N17 Gombak Setia
P99 Ampang
N19 Bukit Antarabangsa
Hulu Langat
N18 Bukit Payung
MP Kapar
Adun Titi Serong
Adun Chempaka

Semua YB Pakatan...
WEBSITE/LINK BARU..
ApSeReNaPeTe
Keadilan Bayan Baru
Satu Pentafsiran
DPP Temerloh
Pasti Temerloh
Pasti Az-Zahra
N25 Bukit Selambau
Pena Perjuangan
Jangan Beli
Kembara Minda
Blogger Wawasan
Web Panas
Sekondakhati
Sidang Online
Corong Kita
Dr. Zulkifly Ahmad
DPP Kuala Langat
Blog Rantau
Hanafiah Ahmad
Limau Tambun
YB Dr. Nik Mazian
DPP Serdang
PP Sarawak
Mengejar Cahaya
Markaz Ehsan
al-Kerohi
Zul Mamak
sya~reformis
KopiCyber
AUDIO & VIDEO
WebRTV PAS
Terengganu Kini
WTV8 Altenatif
TV PAS
TVceramah
MyKuliah.Com
Grapes Nasyid
Siput Online
Pesan Untuk Umat
Amal Makrof
Hoh..?
Keadilan TV
TKOdaily
Kelab Greenboc
WorldTV
TV Utara
Kuliah Mazhab Akidah
Debat parlimen
Video Politik
Media Rakyat
Kuliah.net
Thinking Of Life
Malayaku
You Ceramah
TV Pakatan Rakyat
Al-Muttaqin TV
BICARA AGAMA
Ust Nasrudin
Zaharuddin.Net
Ustaz Muda
Ilmu & Ulama
Mesra Rakyat
The Rise Of Islam
Al-Bakistani
Al-Ahkam
SaifulIslam.Com
Harun Yahya
Jarum Emas
Tasek Pauh
Shamatun
Surau 2Faber
Sapaan Makrifat
Selak
Anda Tanya Saya Jawab
Isu Semasa Islam
Warisan Nabawi
Sampaikan Satu Ayat
Darul Mujahidin
Dr. Mohd Asri
Kebenaran Dari Allah
Ummah Online
Santapan Minda Pejuang
Ustaz Azhar Idrus
Akidah Alul Haq
Raja Ahmad Mukhlis
LUAR NEGARA
Republika Online
Kompas Cyber Media
Al Jazeera (English)
Al-Sofwah.or.id
Khalifah.com
Kavkazcenter.com
Al Manhaj
Majalah Ummi
Pattani Darulsalam
DUNIA ISLAM
Satu Umat
Al Muslimin
Suara Anak Muda
UMUM/LAIN-LAIN
Zulkiply Harun
Quran Online
Quran Flash
Laman PendidikanMY
Portal Pendidikan
Laman Emjay
Lowyat Net
Health Tips
Aiman Ku
Pondok AnNur
Nusa Mahsuri
Grafik Photoshop
Pondok
Karyawan Perak
Karya Cipta
DuniaICT
Pasir Puteh
Al-ahnaf Khat
Dunia Rossem
JARINGAN
Jaringan A Athoullah
My Jalinan
Sabilillah
Skoodeng
Calon & Blognya
Link Pas Sana-sini
Sopo Sentral
Shidinar Net
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

 
PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKD
(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN DUNGUN, TERENGGANU DARUL IMAN)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)


©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel :
[email protected] atau Webmaster : [email protected]

Lot 3672, Bangunan PAS Kawasan Dungun,
Kg. Pak Sabah, 23000 Dungun, Terengganu.
Tel/Faks : 09-848 5001

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.